Εχουμε σήμερα 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας των ματιών. 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και μόλις 56 ημέρες από τη χαλάρωση των μέτρων και την ουσιαστική κατάργηση της χρήσης μάσκας.
Ο ΕΟΔΥ μας ενημερώνει ότι την εβδομάδα 18-24 Ιουλίου είχαμε 136 χιλιάδες κρούσματα και 271 νεκρούς. Κι επειδή… κουράζονται στον ΕΟΔΥ να μας ενημερώσουν για την καθημερινή εξέλιξη της πανδημίας σας λέμε ότι κάθε ημέρα που περνά 38 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν από τον κοροναϊό ενώ καταγράφονται πάνω από 19 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως.
Πονέσανε τα ματάκια μας της Αγίας Παρασκευής, μαζί και η καρδιά μας.
Και είναι καλοκαίρι, η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς ενώ όλος ο κόσμος βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, δεν είναι κλεισμένος σε σπίτια, μπαρ και εστιατόρια.
Μόλις σήμερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης μας ενημερώνει ότι εισερχόμαστε στη φάση της συρρίκνωσης «γεγονός που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες γιατί έχει πέσει ο δείκτης της μεταδοτικότητας. Αυτό θα φέρει και επιπέδωση στις διασωληνώσεις, με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά τις εκατό πενήντα».
Κι όπως μας εξηγεί ο καθηγητής: «Η έξαρση του κοροναϊού μέσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις 04 και 05 που έχουν δημιουργηθεί».
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε μια προφανή προσπάθεια επικοινωνιακού σόου, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο σπάζοντας την καραντίνα και χωρίς μάσκα.
Πώς συνδέονται όλα αυτά; Μα φυσικά και συνδέονται. Σε μια χώρα όπου η επικοινωνία, η ατάκα, να «κολλήσεις στον τοίχο» τον αντίπαλο, είναι αυτοσκοπός, το να αδιαφορείς για τους σχεδόν 40 νεκρούς την ημέρα, είναι απλά… μια Τρίτη σαν όλες τις άλλες.
Σε μια χώρα που δίνουμε μάχες για να μην υπάρξει ούτε ένας νεκρός στις πυρκαγιές, και μπράβο μας, οι θάνατοι από κοροναϊό είναι συνηθισμένο γεγονός.
Σε μια χώρα όπου κάνουμε άπειρες προσπάθειες για να μην σκοτώνονται τα παιδιά μας στους δρόμους, η ανακοίνωση 271 νεκρών σε μία εβδομάδα μοιάζει με μια απλή παράθεση στατιστικών στοιχείων.
Σε λίγο θα λέμε «ε, και τι έγινε που πέθαναν 200-300 άνθρωποι; Γέροι δεν ήταν οι περισσότεροι;»
Όχι, δεν μπορεί να το δεχθεί κάθε νοήμων άνθρωπος. Δεν μπορεί να δεχθεί τον μιθριδατισμό που μας διακρίνει.
Η μεγαλύτερη νόσος της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή είναι ο μιθριδατισμός. Δυστυχώς.
Αλλά είναι κι ένα φαινόμενο που διακρίνει κυρίως το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τους υπεύθυνους επιστήμονες, όλους όσοι κρατούν στα χέρια τους την υγεία μας κι εφαρμόζουν το σχέδιο καταπολέμησης της πανδημίας.
Δεν είμαι ειδικός για να πω ότι φταίει η απόφαση της κυβέρνησης να άρει νωρίς τα μέτρα.
Ούτε ξέρω αν υπάρχουν φάρμακα που δεν τα δίνουν οι αρμόδιοι γιατί θέλουν να πεθαίνει ο κόσμος, όπως υποστηρίζουν διάφοροι ανόητοι, επικίνδυνοι, λαϊκιστές πολιτικοί.
Δεν είμαι σε θέση να υποστηρίξω αν πρέπει να κάνουμε 4η δόση εμβολίου ή κάτι άλλο.
Αυτό που ξέρω είναι ότι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου όσοι θα έπρεπε να τρέμουν στην ιδέα ότι ένα μικρό χωριό κάθε εβδομάδα χάνεται από την Ελλάδα.
Αν δεν μπορούν να δώσουν τις μάχες και να τις κερδίσουν, ας το πουν. Αλλά τουλάχιστον δεν θα έχουν βάλει το χέρι τους για να εθιστεί η κοινωνία σε μια μαζική δολοφονία που συντελείται και κανείς δεν αντιδρά.
Είναι οι παππούδες, οι γιαγιάδες, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Είναι οι συγγενείς, οι φίλοι, οι γείτονες που χάνονται κάθε μέρα.
Αυτό δεν αρκεί στον κύριο υπουργό και στις αρμόδιες υπηρεσίες να δουν τι πάει λάθος και να προσπαθήσουν να το διορθώσουν;
Προς Θεού. Δε λέω ότι ευθύνεται ο κ. Πλεύρης για τους νεκρούς. Δεν θα μπω στη λογική των ύβρεων και της αθλιότητας ορισμένων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αλλά κάτι πάει στραβά, αυτό είναι που τονίζω.
Είχα γράψει πρόσφατα ένα άρθρο με τίτλο «Ουχ εύδει ποιμήν», δηλαδή: «Ο βοσκός δεν κοιμάται» (από φόβο ή από ευθύνη).
Κι έλεγα ότι στη θέση του κ. Πλεύρη δεν θα κοιμόμουν από την ευθύνη για όσα συμβαίνουν με τον κοροναϊό.
Δεν εισακούστηκα. Γιατί κάποιοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η μάσκα του Τσίπρα μπορεί να καλύψει τους 38 νεκρούς την ημέρα.