Το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης σε συνάρτηση με τη γερμανική ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία που η ίδια δημιούργησε, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt.
H εφημερίδα γράφει αναφερόμενη στη στάση των χωρών του Νότου: «Χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, μην έχοντας ξεπεράσει ακόμη τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, δείχνουν ελάχιστη κατανόηση για το ότι η βιομηχανία της μεγαλύτερης και πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης απειλείται από την έλλειψη φυσικού αερίου. Αυτό εξηγεί τον συμβιβασμό της Συνόδου Κορυφής και την περιορισμένη προθυμία χωρών όπως η Ισπανία, η οποία άλλαξε εγκαίρως τις εισαγωγές ενέργειας με μεγάλες δαπάνες, να υποστηρίξουν τελικά την εκστρατεία εξοικονόμησης αερίου. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Πούτιν θα συνεχίσει να δοκιμάζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατά το δοκούν, αν δε αυτή διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί επίσης από το πώς θα εξελιχθεί η εσωτερική πολιτική συζήτηση στη Γερμανία και από το αν το Βερολίνο δείξει προθυμία να σπάσει ταμπού στην ενεργειακή πολιτική».
Διαβάστε επίσης: Nord Stream: Στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού η ροή του φυσικού αερίου
«Λεφτά Γερμανών φορολογουμένων για ελληνικά ψυγεία»
Τέλος, η Bild με τους συνηθισμένους προκλητικούς τίτλους της, όπως σήμερα: «Λεφτά Γερμανών φορολογουμένων για ελληνικά ψυγεία» αναφέρεται στις επιδοτήσεις στην Ελλάδα για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών που φθάνουν μέχρι και 50% της αξίας τους και γράφει: «Ο προϋπολογισμός για αυτό (150 εκατ. ευρώ) προέρχεται από την ΕΕ που σημαίνει ότι και η Γερμανία πληρώνει. «Είναι ένας αμφίβολος τρόπος να ξοδέψεις χρήματα άλλων κρατών-μελών, τα οποία προφανώς έχουν τα ίδια προβλήματα», επικρίνει η Γιάνα Σίμκε, ειδικός σε θέματα οικονομίας από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Και συμπληρώνει πως: «Θα ήταν πιο λογικό να επενδύσουμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντί σε ψυγεία και κλιματιστικά. Με αυτά δεν θα ξεπεραστούν οι αιτίες της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης».
Πηγή: Deutsche Welle