Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνεται καθώς τα τεστ που γίνονται είναι σχετικά λίγα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από αυτόν που καταγράφεται, ενώ εκτίμησε ότι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 400.000 με 500.000.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι «υπάρχει μια τεράστια, κρυφή διασπορά κρουσμάτων κοροναϊού στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ». Πρόσθεσε ακόμα ότι «ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα (πανδημίας) που έχουμε περάσει».
Τι ισχύει με τους σκληρούς δείκτες
Σε σχέση με τους σκληρούς δείκτες ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, φάνηκε πιο ανήσυχος, καθώς όπως είπε παρουσιάζεται αύξηση σε θανάτους και διασωληνωμένους, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. «Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό, ο οποίος είναι εδώ. Δεν έχει αλλάξει τόσο δραματικά και ακόμα μας ταλαιπωρεί. Στέλνει ανθρώπους και στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζανάκης σημειώνοντας και αυτός τη μεγάλη διασπορά τόνισε ωστόσο ότι το 6ο κύμα δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών. «Δεν με τρομάζει το φθινόπωρο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφορικά με την εξάπλωση του ιού όταν τελειώσουν οι διακοπές και όλοι επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
Επαναμολύνσεις και αντιικά φάρμακα
Σχολιάζοντας το γεγονός της επαναμόλυνσης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλαβε τα αντιικά φάρμακα που προκαλούν το φαινόμενο του rebound, δηλαδή την επανεμφάνιση του ιού με πιο ήπια συμπτώματα.
«Δεν μας ανησυχεί. Είναι κάτι που είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα. Προφανώς είναι μια ιοφορία με μικρή τάση μεταδοτικότητας, αλλά δεν σχετίζεται με την επιδείνωση της υγείας αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε. Και όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «το μοριακό τεστ κάνει δεκαπέντε έως είκοσι ημέρες για να αρνητικοποιηθεί σε έναν άνθρωπο».
Σύμφωνα με τον ίδιο όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προστατεύονται για χρονικό διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων.
«Μη φανταστείτε ότι προστατεύεστε από τη μόλυνση 100% εάν υπάρξει μια επόμενη μετάλλαξη», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Αναγκαία η τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετών
Ο ίδιος μιλώντας για τα εμβόλια τόνισε ότι «οι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν τώρα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα έχουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο τα καινούργια εμβόλια και δεν είναι σίγουρο ότι προστατεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα εμβόλια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που έκανε λόγο για ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών.
Kαι όπως δήλωσε για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες, «τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την μόλυνση αλλά μετατρέπουν την βαριά νόσηση σε ένα απλό κρυολόγημα».