Το τέλος της αποστολής του δορυφορικού ραντάρ Sentinel 1-B ανακοίνωσαν την Τετάρτη η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την εκδήλωση βλάβης που αποδείχθηκε αδύνατο να επιδιορθωθεί.
Ο Sentinel 1-B, ένας από τους δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος γεωσκόπησης Copernicus, ήταν σχετικά καινούργιος, καθώς εκτοξεύτηκε σε πολική τροχιά τον Απρίλιο του 2016.
Διαβάστε επίσης: Σε τροχιά και ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος για την επιτήρηση της Γης
Τον Δεκέμβριο του 2021 σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα λόγω τεχνικής ανωμαλίας που δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστεί παρά τις έκτοτε προσπάθειες.
Πλήρως λειτουργικός παραμένει ο δίδυμος δορυφόρος Sentinel-1A, ενώ ένας τρίτος δορυφόρος, ο Sentinel-1C προγραμματίζεται να εκτοξευτεί με τον νέο ευρωπαϊκό πύραυλο Vega-C το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Οι δορυφόροι Sentinel δημιουργήθηκαν για να συλλέγουν δεδομένα και να καταγράφουν μεγάλα περιβαλλοντικά φαινόμενα. Ανάμεσά τους, οι πλημμύρες και οι καμένες εκτάσεις.
Ο πρώτος από τους δύο δορυφόρους Sentinel του προγράμματος Copernicus, είχε πιάσει «δουλειά» στην Ελλάδα ήδη από τον Απρίλιο του 2015.
Πρόκειται για τον Sentinel 1 ο οποίος παραμένει στην τροχιά που είχε από τότε τεθεί.
Εκείνη την εποχή, τεράστιες εκτάσεις στον Εβρο και τις Σέρρες, είχαν πλημμυρίσει από ραγδαίες βροχοπτώσεις.
Και τα χιλιάδες στρέμματα γης που σκεπάστηκαν από το νερό, κατέγραψε με μεγάλη ακρίβεια ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel 1 που είχε μόλις τεθεί σε τροχιά.
Τα δεδομένα που συνέλεξε, επεξεργάστηκαν επιστήμονες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και δημιούργησαν χάρτες που έδωσαν στην Πολιτική Προστασία.
Η ιδιότητα που έχει ο δορυφόρος να συλλέγει κάθε δύο μέρες δεδομένα για σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, βοηθά τις Αρχές να εκτιμούν την ένταση και γεωγραφική εξάπλωση του φαινομένου και να το αντιμετωπίζουν αφενός, και αφετέρου να έχουν συγκριτικά στοιχεία για την επαναληψιμότητά του στο μέλλον.
Ο δορυφόρος Sentinel χρειάζεται περίπου 100 λεπτά για να κάνει μία περιφορά της Γης από το Βόρειο προς το Νότιο Πόλο. Η λειτουργία του στηρίζεται στη χρήση ραντάρ που αποστέλλει σήμα προς το έδαφος. Όταν αυτό το σήμα προσπίπτει σε χερσαία επιφάνεια που έχει καλυφθεί από νερό, τότε δεν επιστρέφει πίσω στο δορυφόρο αλλά διαθλάται.
Η αποστολή του σήματος και η επιστροφή του ή μη στο δορυφόρο, βοηθά τον Sentinel να «καταλάβει» κατά τη διάρκεια διαδοχικών περιφορών του πάνω από τον ίδιο χώρο, τις αλλαγές που έχει υποστεί.
Αν δηλαδή μία έκταση έχει πλημμυρίσει ή αν έχει υποστεί καθίζηση το έδαφος εξαιτίας κάποιου μεγάλου σεισμού. Με τον ίδιο τρόπο, ο δορυφόρος μπορεί να εκτιμήσει το εύρος μεγάλων κατολισθήσεων.