Στις δηλώσεις του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ απάντησε η Ουκρανία, λέγοντας πως οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση με την Μόσχα θα εξαρτηθεί από την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.
Ο Σρέντερ, φίλος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνάντησε τον ηγέτη του Κρεμλίνου στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Γιατί η Μόσχα θέλει πίσω τον έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ
Και δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» στον πόλεμο και πως υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα να επιτευχθεί σταδιακά, μέσω μιας κατάπαυσης του πυρός.
Διαβάστε επίσης: Σρέντερ: Σχέδιο εκεχειρίας στην Ουκρανία προτείνει ο πρώην καγκελάριος
«Φωνή της ρωσικής βασιλικής αυλής»
Σε απάντηση σήμερα, Τετάρτη, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ, χαρακτήρισε περιφρονητικά τον Σρέντερ «φωνή της ρωσικής βασιλικής αυλής».
«Εάν η Μόσχα θέλει διάλογο, η μπάλα είναι στο γήπεδό της. Πρώτα κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατευμάτων, μετά εποικοδομητικός (διάλογος)», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.
Moscow is raising the terror level with one hand, and inviting to surrender with the other. Shredder — a well-known herald of the Empire and a voice at the ru-tsar’s court. If Moscow wants dialogue, it is up to them. First, a cease-fire and troops withdrawal, then – constructive. pic.twitter.com/uo8SphEJlv
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 3, 2022
Το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε στην Ουκρανία ο Σρέντερ
Λύση για το Ντονμπάς στο πρότυπο των ελβετικών καντονιών, εξέλιξη της συμφωνίας για τα σιτηρά σε εκεχειρία, ένοπλη ουδετερότητα της Ουκρανίας χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ και λειτουργία των αγωγών Nord Stream 1 και 2, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια φυσικού αερίου, προτείνει μεταξύ άλλων ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Μτά την τελευταία συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρομ Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε «κατανόηση» και για τις ρωσικές ανησυχίες περί περικύκλωσης της χώρας από τη Δύση.
«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Ίσως η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να εξελιχθεί σε εκεχειρία», δήλωσε ο Σρέντερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern και στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv.
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία και στη Γαλλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να υπερβούν την Ουκρανία και να διαπραγματευτούν μια λύση απευθείας με τη Μόσχα.