Τα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μου λέει εις εξ αυτών, δεν αποδέχονται δώρα πέραν των 200 ευρώ. Είναι πάγια εντολή, όπως μου εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννης. Γιατί σας το λέω τώρα αυτό, καλοκαιριάτικα; Για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, όπως πάλι μου λένε από την κυβέρνηση, από τυχόν δώρα που δόθηκαν σε μέλη της κυβέρνησης από αξιωματούχους που είτε επισκέπτονται την χώρα μας, είτε τα μέλη της κυβέρνησης επισκέφθηκαν τους αξιωματούχους αυτούς.
Κι αν υπάρξουν δώρα μεγαλύτερης αξίας των 200 ευρώ; Ρώτησα. Η απάντηση ήταν ότι θα ήταν προσβολή εάν τα δώρα αυτά τα επέστρεφαν, έτσι φυλάσσονται και αποτελούν περιουσιακό πλέον στοιχείο του κράτους. Ρώτησα ακόμη εάν συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν κάτι τέτοιο και η απάντηση που μου δόθηκε είναι «ναι», χωρίς όμως να μου δοθούν λεπτομέρειες, ωσάν να επρόκειτο για κρατικό μυστικό.
Ετοιμάζεται στο Προεδρικό… Μουσείο Δώρων
Στην Προεδρία της Δημοκρατίας ακολουθούν μια άλλη πολιτική για τα δώρα που δέχεται η Πρόεδρος. Δημιουργούν στον δεύτερο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου ένα μουσείο δώρων. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται κατάλληλα ο χώρος, καταρτίζεται η λίστα με τα δώρα και κατασκευάζονται προθήκες. Στόχος είναι να εκτεθούν όλα ανεξαιρέτως τα δώρα που έχει έως τώρα λάβει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανεξάρτητα από την αξία που έχουν. Στο Μουσείο αυτό, θα εκτεθούν και δώρα που άφησαν οι προκάτοχοι Πρόεδροι της Προέδρου. Επιδίωξη είναι ότι το Μουσείο αυτό των Δώρων να είναι κάποια στιγμή επισκέψιμο στους πολίτες, όπως επισκέψιμο προτίθεται να γίνει και το Προεδρικό Μέγαρο. Έπρεπε αυτό να είχε γίνει από καιρό, πλην όμως τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία το καθυστέρησε.
Πηγή: Βηματοδότης