Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για όσα συμβαίνουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ενώ ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι να σημαίνει συναγερμό και να κάνει έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης: Πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια «τρέμει» η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα διεθνή ΜΜΕ σε ρεπορτάζ τους, όπως το CNN, επιβεβαιώνουν ότι οι βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό συνεχίζονται με αποτέλεσμα να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής. Ο κ. Γκρόσι ενημέρωσε ότι οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας ενός από τους αντιδραστήρες.
«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, που αναδεικνύει τον πολύ ρεαλιστικό κίνδυνο μίας πυρηνικής καταστροφής η οποία μπορεί να απειλήσει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην Ουκρανία και (σ.σ. περιοχές) πέραν αυτής», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της IAEA.
Ο Γκρόσι καλεί όλες τις πλευρές στην ουκρανική σύρραξη να επιδείξουν την «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.
Τι προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί
Βλήματα έπληξαν γραμμή υψηλής τάσης του σταθμού αναγκάζοντας τον διαχειριστή να θέσει εκτός λειτουργίας πυρηνικό αντιδραστήρα παρά το γεγονός ότι δεν ανιχνεύθηκε διαρροή ραδιενέργειας. Ο πυρηνικός σταθμός κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές του Μαρτίου, στην αρχική φάση του πολέμου, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς.
Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom επέρριψε στην Ρωσία την ευθύνη για τις ζημίες στον σταθμό, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό, λέγοντας ότι διαρροή ραδιενέργειας αποφεύχθηκε μόνο κατά τύχη.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις που απειλούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια «είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία».
«Οποιαδήποτε δύναμη πυρός κατευθύνεται προς και από τον σταθμό ισοδυναμεί με παιγνίδι με την φωτιά, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες», συμπλήρωσε.
Οι πυρηνικοί σταθμοί που βρίσκονται στην Ουκρανία
Σκληρότερη διεθνή απάντηση θέλει ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα μια σκληρότερη διεθνή απάντηση μετά από αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ρωσική «πυρηνική τρομοκρατία» μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι ζήτησε επιβολή κυρώσεων στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία και τα πυρηνικά καύσιμα, έγραψε ο Ουκρανός ηγέτης στο Twitter.
Positively assessed the start of grain export by sea. Coordinated preparations for the Crimea Platform Summit and other events. Emphasized the importance of unblocking the package of macro-financial assistance for Ukraine as soon as possible. (2/2)
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 7, 2022
Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει: «Σήμερα οι κατακτητές δημιούργησαν μια άλλη εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για όλη την Ευρώπη: έπληξαν δύο φορές τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της ηπείρου μας».
«Οποιοσδήποτε βομβαρδισμός αυτής της τοποθεσίας είναι ένα αναίσχυντο έγκλημα, μια τρομοκρατική ενέργεια. Η Ρωσία πρέπει να φέρει την ευθύνη για το ίδιο το γεγονός ότι δημιουργεί απειλή για έναν πυρηνικό σταθμό», συνέχισε.
Για πυρηνική τρομοκρατία κάνει λόγο η Μόσχα
«Ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί πραγματοποίησαν τρία πλήγματα πυροβολικού κατά του εδάφους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και της πόλης Ενεργκοντάρ», τονίζει ο ρωσικός στρατός σε ανακοίνωση, καλώντας «τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος Ζελένσκι που πραγματοποιεί ενέργειες πυρηνικής τρομοκρατίας».
Επίσης, η ρωσική διοίκηση στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Ενεργκοντάρ ανακοίνωσε ότι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κόπηκαν από ουκρανική επίθεση πυροβολικού, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τη διοίκηση της πόλης, μετέδωσε ότι φωτιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και ότι η ηλεκτροδότηση που απαιτείται για την ασφαλή λειτουργία των αντιδραστήρων διακόπηκε.
Η προειδοποίηση του Γκουτέρες
Θυμίζουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν στις 6 Αυγούστου το «Πάρκο της Ειρήνης» στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για να τιμήσουν τη μνήμη των περίπου 140.000 θυμάτων του βομβαρδισμού, λίγο πριν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έδωσε το παρών στις επετειακές εκδηλώσεις.
Επρόκειτο για την 77η επέτειο από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και άλλους αξιωματούχους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα κούρσα εξοπλισμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Τα πυρηνικά όπλα είναι ανοησίες. Δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια, μόνο τον θάνατο και την καταστροφή», τόνισε ο Γκουτέρες. «Ύστερα από τρία τέταρτα του αιώνα, πρέπει να αναρωτηθούμε τι μάθαμε από το μανιτάρι που υψώθηκε στον ουρανό αυτής της πόλης το 1945», συμπλήρωσε, αποφεύγοντας να κάνει σαφή αναφορά στη Ρωσία.