Βρετανός υπήκοος ο οποίος κατηγορείται ότι υπήρξε μέλος πυρήνα απαγωγέων και δολοφόνων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), γνωστού με την ονομασία «Beatles», συνελήφθη την Τετάρτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

  • Διαβάστε επίσης: Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους – Ανατινάχθηκε με εκρηκτικά

Ο Έιν Ντέιβις, 38 ετών, συνελήφθη αφού το αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Λούτον, βορειοδυτικά του Λονδίνου. Η πτήση είχε αναχωρήσει από την Τουρκία, όπου o 38χρονος εξέτισε ποινή κάθειρξης επτάμισι ετών για τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με τις πληροφορίες αρκετών βρετανικών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του δικτύου BBC.

Ο Ντέιβις κατηγορείται πως ανήκε στον πυρήνα απαγωγέων και δολοφόνων του ISIS που άρπαξε και εκτέλεσε δεκάδες ξένους στη Συρία από το 2012 ως το 2015. Όμηροι είχαν βαφτίσει την ομάδα των εξτρεμιστών «Beatles» εξαιτίας της βρετανικής προφοράς των μελών της.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία διενεργεί αντιτρομοκρατικές έρευνες στη Βρετανία, περιορίστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι συνέλαβε έναν άνδρα στο αεροδρόμιο του Λούτον και ότι έχει προφυλακιστεί, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως βρετανός υπήκοος εκδόθηκε από την Τουρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πρόσθεσε πως «δεν θα ήταν πρέπον να δοθούν περισσότερες πληροφορίες ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της αστυνομίας» σε βάρος του.

Δύο καταδικασμένοι στις ΗΠΑ

Τα τέσσερα μέλη των «Beatles» κατηγορούνται πως απήγαγαν τουλάχιστον 27 δημοσιογράφους και εργαζόμενους για λογαριασμό ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Φέρονται να βασάνισαν και να δολοφόνησαν, αποκεφαλίζοντάς τους, τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ, καθώς και τους εργαζόμενους για λογαριασμό οργανώσεων αρωγής Πίτερ Κάσιγκ και Κέιλα Μίλερ. Το ΙΚ είχε μεταφορτώσει προπαγανδιστικά βίντεο με τις εκτελέσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο από τους «Beatles», ο Αλεξάντα Κότι (38 ετών) και ο Ελ Σάφι Ελσέιχ (34 ετών), πρώην βρετανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2018 από κούρδους παραστρατιωτικούς στη Συρία και παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, προτού μεταχθούν στο ΗΒ. Εντέλει εκδόθηκαν το 2020 στις ΗΠΑ, όπου δικάστηκαν για απαγωγές, συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία αμερικανών πολιτών και υποστήριξη σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Ο κ. Κότι ομολόγησε την ενοχή του για τους φόνους τον Σεπτέμβριο και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη τον Απρίλιο. Ο κ. Ελσέιχ κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που τον βάραιναν τον Απρίλιο και θα μάθει την ποινή του την επόμενη εβδομάδα. Ο τέταρτος δήμιος των «Beatles», ο Μοχάμεντ Εμουάζι, σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού UAV στη Συρία το 2015.

Το 2014 η σύζυγος του Ντέιβις, η Άμαλ Ελ Ουαχάμπι, έγινε το πρώτο πρόσωπο στο ΗΒ που καταδικάστηκε για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών του ΙΚ, αφού προσπάθησε να στείλει 20.000 ευρώ στον άντρα της στη Συρία. Στη δίκη της, μετά την οποία φυλακίστηκε για 28 μήνες, αναφέρθηκε ότι ο κ. Ντέιβις διακινούσε ναρκωτικά προτού πάει να αναλάβει δράση στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Η Δαμασκός ανακοινώνει τον θάνατο ηγέτη του ΙΚ στον νότο

Ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί αφού περικυκλώθηκε από κυβερνητικά στρατεύματα στη νότια Συρία, μετέδωσε χθες Τετάρτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στα συριακά σώματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την πηγή του SANA, «οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν ειδική επιχείρηση», η οποία οδήγησε «στον θάνατο του τρομοκράτη Αμπού Σάλεμ αλ Ιράκι», στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα. Το στέλεχος του ΙΚ «πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά αφού περικυκλώθηκε και τραυματίστηκε από πυρά».

Ο Αλ Ιράκι ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη νότια Συρία, πάντα σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στα συριακά σώματα ασφαλείας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αλ Ιράκι. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο ηγέτης των τζιχαντιστών κρυβόταν στην περιοχή από το 2018 κι ενεχόταν σε δολοφονίες και στο χάος στη νότια Συρία.

Η επαρχία Ντεράα ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το καθεστώς μετά το 2018. Ομάδες ανταρτών ωστόσο κατέχουν κάποιους τομείς της, στο πλαίσιο ανακωχής που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση της Ρωσίας, του κυριότερου συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η παρουσία του ΙΚ στην επαρχία είναι περιορισμένη σ’ έναν μικρό θύλακα: ομάδα εξτρεμιστών που κατείχε τον τομέα ορκίστηκε πίστη σ’ αυτό, προτού ηττηθεί και απωθηθεί.

Μετά την αστραπιαία αύξηση της ισχύος του το 2014 και την κατάληψη τεράστιων τμημάτων του Ιράκ και της Συρίας, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει δεχόμενο ταυτόχρονες επιθέσεις από πολλές πλευρές. Συνετρίβη το 2017 στο Ιράκ και το 2019 στη Συρία.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τελευταία 11 χρόνια, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια κατοίκους της σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.