Τέσσερα νέα πακέτα που θα δώσουν οικονομική ανάσα σε μισθωτούς και συνταξιούχους προωθεί η κυβέρνηση για το 2023.

Βελτίωση των εισοδημάτων θα έχουν από 1/1/2023 περίπου 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχοι λόγω της αύξησης των συντάξεων στην περιοχή του 6% (ύστερα από 12 έτη «παγώματος»), η οποία θα συνοδευθεί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ.

Παράλληλα θα υπάρξει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (προς τα 751 ευρώ από 713 ευρώ), ενώ θα επιδιωχθεί και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%.

Τα τέσσερα νέα πακέτα

Ειδικότερα:

1. Αύξηση συντάξεων από 1/1/2023: Η αύξηση εκτιμάται στο 6% στις μεικτές αποδοχές. Η νομοθετική πρόβλεψη για αναπροσαρμογές από το 2023 έγινε σε περιβάλλον αποπληθωρισμού και αυτή η πρόβλεψη είναι ήδη ξεπερασμένη λόγω της γενικευμένης ακρίβειας. Ωστόσο το τέχνασμα Κατρούγκαλου με την «προσωπική διαφορά» περιορίζει σημαντικά τους τελικούς ωφελημένους αυτής της παρέμβασης.

Οσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση «στην τσέπη», καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν πως περίπου 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Αλλοι 250.000 θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις, καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορά, η οποία θα «ροκανιστεί» ολόκληρη και θα λάβουν λίγα παραπάνω χρήματα στη μηνιαία καταβολή. Οι συνταξιούχοι που έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξης, καθώς η αύξηση που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Πρόκειται για περίπου 650.000 συνταξιούχους.

2. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Τίτλοι τέλους μπαίνουν στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης τόσο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα όσο και για όλους τους συνταξιούχους (Δημοσίου και Ταμείων ιδιωτικού τομέα) με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Η εισφορά επιβάλλεται αυτή τη στιγμή μόνο στα εισοδήματα από συντάξεις που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ, καθώς επίσης στα εισοδήματα από μισθούς του δημόσιου τομέα που ξεπερνούν ετησίως τις 12.000 ευρώ. Στην ουσία, όσοι φορολογούμενοι λαμβάνουν μηνιαίως συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (12.000 ευρώ/12 μήνες) θα ωφεληθούν με μειώσεις στις μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις τους, λόγω της μη επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η-1-2023.

3. Αύξηση κατώτατου μισθού: Νέα αύξηση έρχεται το 2023 στον κατώτατο μισθό (πιθανότατα κατά το δεύτερο εξάμηνο) που δικαιούνται 650.000 εργαζόμενοι μετά τη διπλή ενίσχυση που δόθηκε τη φετινή χρονιά. Στόχος είναι το νέο έτος ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ από 713 ευρώ σήμερα προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά των χαμηλόμισθων που πιέζονται από τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος. Επισημαίνεται ότι για άλλη μία φορά επισπεύδεται η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού και όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης: «Θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς, ώστε να καταλήξουμε στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό την άνοιξη του 2023». Ετσι το 2023 η διαβούλευση θα ξεκινήσει νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ώστε να ολοκληρωθεί σε χρόνο-εξπρές με σφιχτές διαδικασίες και ο νέος μισθός να ισχύσει από την άνοιξη ή τον Ιούνιο.

4. Ασφαλιστικές εισφορές: Στο τραπέζι είναι μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει τις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Το νέο «ψαλίδι» αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το 2023, προκειμένου μέσα σε μία τετραετία το μη μισθολογικό κόστος να έχει μειωθεί σωρευτικά κατά πέντε μονάδες. Ειδικότερα, η πρώτη μείωση των εισφορών έγινε το 2020 και ήταν της τάξης των 0,9 ποσοστιαίων μονάδων, και ακολούθησε, στη συνέχεια, μια περικοπή τριών ποσοστιαίων μονάδων. Τον Ιούνιο ήρθε μία ακόμα μείωση, της τάξης των 0,5 ποσοστιαίων μονάδων, στην επικουρική ασφάλιση, και έτσι οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στο 3% για τους εργοδότες και στο 3% για τους εργαζομένους (από το 3,5% τον Μάιο).

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ