Θλίψη προκαλεί η είδηση ότι κλείνει το δημοτικό σχολείο Γαύδου καθώς οι μαθητές που μαθήτευαν θα πάνε στο Γυμνάσιο και δεν υπάρχουν άλλοι μαθητές σε αυτή τη σχολική βαθμίδα. Ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει Γυμνάσιο στο νησί και δεν αναμένεται να ανοίξει τμήμα για τους μαθητές.
Όπως εξήγησε ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει Γυμνάσιο στο νησί, πράγμα που σημαίνει πως οι μαθητές θα πρέπει να μετακομίσουν στην Κρήτη που είναι πιο κοντά. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως η οικογένεια είχε κάνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να βρεθεί μία λύση.
Διαβάστε επίσης: Γαύδος: Επιλέξαμε το ακριτικό νησί και τώρα πρέπει να φύγουμε γιατί δεν έχει σχολείο για τα παιδιά μας
Ειδικότερο για το θέμα που απασχολεί τις οικογένειες στο ακριτικό νησί, καθώς και το πώς θα στηριχθούν οι δύο μαθητές που σε λίγες ημέρες θα πρέπει να φοιτήσουν στο γυμνάσιο, μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Κόπτσης, γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, απαντώντας ότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν αδύνατη την ίδρυση και λειτουργία γυμνασίου στο νησί.
Αδύνατη η δημιουργία τμήματος λέει το υπουργείο
Σχολιάζοντας το καθολικό αίτημα των κατοίκων του ακριτικού νησιού για δημιουργία γυμνασίου, προκειμένου η οικογένεια να μην χωριστεί και εγκαταλείψει το νησί – καθώς η μητέρα αναγκάζεται να μετοικήσει στην Κρήτη μαζί και με το τρίτο παιδί της οικογένειας που είναι στο νηπιαγωγείο αφήνοντας πίσω τον αγρότη πατέρα – ο κ. Κόπτσης δήλωσε ότι είναι αδύνατη η δημιουργία ενός μόνο τμήματος.
Διαβάστε επίσης: Κραυγή αγωνίας προς τον πρωθυπουργό από τους 3 μοναδικούς μαθητές της Γαύδου να δημιουργηθεί Γυμνάσιο
«Απαιτούνται οκτώ με εννέα εκπαιδευτικοί γιατί υπάρχουν μαθήματα ειδικότητας», δήλωσε ο κ. Κόπτσης, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να παραλειφθούν μαθήματα γιατί καταστρατηγείται το ωρολόγιο πρόγραμμα και το καταστατικό. Όπως δήλωσε ο ίδιος, θα είναι αμφίβολο να βρεθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί και ακόμα και αν βρεθούν, θα υπάρχει πρόβλημα στις μετακινήσεις τους.
«Έχουμε πάρα πολλές παραμεθόριες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαφοροποίηση και δυνατότητα κάλυψης όλων», υποστήριξε ο κ. Κόπτσης.
Συμπληρωματικά δήλωσε ότι «ως πολιτεία κάνουμε τα πάντα. Σε νησιωτικές περιοχές με τόσα λίγα παιδιά είναι αδύνατο. Όπου υπάρχουν τέτοια ζητήματα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους δήμους ψάχνουμε λύσεις για να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια».
79 δημοτικά και 267 νηπιαγωγεία λειτουργούν με λιγότερους από πέντε μαθητές
«Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να παρέχει το μορφωτικό αγαθό της κυβέρνησης σε όλους τους μαθητές. Δεν είναι τυχαίο που στέλνουμε εκπαιδευτικό έστω και για έναν μαθητή, ακόμα και αν πρόκειται για νηπιαγωγείο. Δεν είναι τυχαίο ότι 79 δημοτικά και 267 νηπιαγωγεία λειτουργούν με λιγότερους από πέντε μαθητές», δήλωσε ο κ. Κόπτης.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, στη Γαύδο πέρυσι φοιτούσαν δύο μαθητές στο νηπιαγωγείο και δύο μαθητές στο δημοτικό. «Εμείς στείλαμε μία νηπιαγωγό και μια δασκάλα», είπε, ενώ αναφερόμενος στην φετινή χρονιά δήλωσε ότι «θα υπάρχει μόνο ένας μαθητής στο νηπιαγωγείο. Στο Γυμνάσιο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά που καθιστούν τη λειτουργία ενός γυμνασίου άκρως προβληματική έως αδύνατη». Και όπως συμπλήρωσε, στο υπουργείο Παιδείας κάνουν τα πάντα για να προσφέρουν εκπαίδευση στον τελευταίο μαθητή της χώρας.