Σε δύο άξονες κινείται ο νέος κύκλος των εσωτερικών συσκέψεων που άνοιξε με τους επιτελείς του στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, βάζοντας στο τραπέζι όχι μόνο τη γραμμή διαχείρισης κρίσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα (με πρώτες την υπόθεση της ΕΥΠ και τον Εβρο) αλλά επιπλέον την εντατικοποίηση του «προγραμματικού» ρυθμού της κυβέρνησης σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα ανεξάρτητα από τη συγκυρία.
Στο περιβάλλον πιέσεων και πόλωσης με τα εντεινόμενα αντιπολιτευτικά πυρά, το πρωθυπουργικό γραφείο ξορκίζει οποιαδήποτε αναστολή του κυβερνητικού έργου. Αντίθετα ως ανάχωμα στη φθορά διαπιστώνει την ανάγκη να καλλιεργήσει εικόνα επανεκκίνησης ακόμα πριν και από τη ΔΕΘ, όπου παραδοσιακά δίνεται το πολιτικό restart.
Διαβάστε επίσης: Κούρσα 25 ημερών για το Μαξίμου
Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης δεν θέλει από την κυβερνητική μηχανή να εμφανίζει σημάδια παρέκκλισης από την προτεραιότητα – όπως τη θεωρεί ο ίδιος – της «συνέπειας λόγου και έργων», εξού και ζητεί εκ νέου να βρεθούν «σε κίνηση» τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη για διεύρυνση του δημόσιου διαλόγου σε ζητήματα οικονομίας και σε κοινωνικά θέματα καθώς και για κάλυψη εκκρεμοτήτων, ειδικά σε ό,τι αφορά δεσμεύσεις που προσωπικά ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του.
Στο πλαίσιο αυτό, για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και πολύ περισσότερο το φθινόπωρο, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει τους προβολείς στραμμένους στην «προγραμματική αντιπαράθεση», επιδιώκοντας «επίθεση» με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, τα νομοσχέδια και τα δημόσια έργα, όσο κι αν την ίδια στιγμή υιοθετεί υψηλούς τόνους απέναντι στις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δεσμευτικές υποχρεώσεις»
Τις επόμενες ημέρες οριστικοποιείται η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 29 ή 30 Αυγούστου για τις επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ενώ το νομοθετικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει με την ψήφιση στις 30 Αυγούστου του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων της Ελευσίνας.
Θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών (κρατικές επιχειρήσεις) και του υπουργείου Μεταφορών (δημόσιες συγκοινωνίες). Παράλληλα προτεραιοποιούνται ορόσημα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, με κομβικό ζήτημα και επείγον πλέον – κατά τους κυβερνητικούς – να υπάρχει ισχυρό αποτύπωμά του στην πραγματική οικονομία.
Για τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται άλλωστε η αίτηση για τη β’ δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ήδη οι συντονιστές της κυβέρνησης έχουν κλειδώσει στα μπλοκάκια τους μια σειρά από αναγκαίες κινήσεις – μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν ως το τέλος του έτους, όπως είναι η θέσπιση νέας Αρχής υδάτων και λυμάτων, θέματα πολιτισμού («απλούστευση του εργασιακού και ασφαλιστικού συστήματος» κ.ά.), ή και ζητήματα Δικαιοσύνης, ανάμεσά τους ο νέος «δικαστικός χάρτης».
Στα σημειωματάρια των κυβερνητικών εντάσσονται επίσης η Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας (ο «νοσοκομειακός χάρτης») και το νέο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της λεγόμενης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης (δήμοι, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις), που θα καθοριστεί µε ένα ή περισσότερα νομοσχέδια.
Τη «σημαία» των αλλαγών θέλει να σηκώσει η κυβέρνηση και μέσα από το μίνι Ασφαλιστικό, το οποίο έχει πάρει σειρά προτεραιότητας για ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνοντας, όπως δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ», ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις, παραγραφή οφειλών στη δεκαετία (από τα 20 χρόνια) και πιθανότατα κατάργηση της παρακράτησης του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.
Πλάνο 20 ημερών
Την ίδια στιγμή η κομματική έδρα στην Πειραιώς σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση έχει πλάνο 20 ημερών για την προβολή του κυβερνητικού έργου και για ζυμώσεις με την κοινωνία στη Βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, επίκειται μπαράζ επισκέψεων από μεικτά κλιμάκια – υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές, κομματικά στελέχη.
Με αφετηρία τις 29 Αυγούστου και μέχρι και την εβδομάδα μετά την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ, η ΝΔ θέλει να «οργώσει» νομούς και δήμους, έχοντας στα σκαριά επτά ανοιχτές εκδηλώσεις – τέσσερις στη Θεσσαλονίκη και άλλες τρεις σε Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη και Κιλκίς – με επίκεντρο, κατά τις πληροφορίες, την κοινωνική ατζέντα, την εξωτερική πολιτική, την ψηφιοποίηση και τις επενδύσεις.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ