Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις & ο Δήμος Δελφών συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Εθνική Μνημοσύνη, Τιμή και Επανεκτίμηση για τα 100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), το Σάββατο 10 Σεπ 2022 και οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 12:00.

Το 1922 αποτελεί το σημαντικότερο χρονικό ορόσημο της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας και της Εγγύς Ανατολής ευρύτερα. Ολοκληρώνεται μια μακρά και βασανιστική περίοδος αντικατάστασης της πολυεθνικής-θρησκευτικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από έθνη-κράτη. Μια περίοδος που συνοδεύτηκε από πολέμους, γενοκτονίες, ανταλλαγές πληθυσμών και διαμόρφωσε τα σύνορα όπως τα γνωρίζουμε, και τις σημερινές γεωπολιτικές ισορροπίες.

Από πολλές σκοπιές, αποτέλεσε έτος αιχμής και για την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Υπήρξε το «σημείο μηδέν» για τη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και για τις κοινωνικές και ιδεολογικές αντιθέσεις που την ταλάνισαν όλο τον Μεσοπόλεμο και σφράγισαν την ιστορική της μοίρα. Οι νέες καταστάσεις, οι στρατιές των προσφύγων με τις πολλές τους πλευρές, επέφεραν δραματικές αλλαγές.

Οι περισσότεροι από τους Μικρασιάτες, σήμερα, ανήκουν στην τρίτη και την τέταρτη γενιά. Ζούμε το φαινόμενο της μνήμης που παίρνει διάφορες μορφές. Εύρωστα μικρασιατικά σωματεία, πολυάριθμες εκδόσεις, συνέδρια, ημερίδες, επισκέψεις, μνημεία. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα υπήρχε χωρίς μία παράδοση ζωντανή, δυναμική που επιβιώνει πέρα από τα τραύματα.

Στόχος

Η Εθνική Μνημοσύνη αλλά και η Τιμή και Επανεκτίμηση για τα 100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Επανεκτίμηση των τραγικών γεγονότων, επιπτώσεων και του αντίκτυπου στην Ελλάδα κατά τον αιώνα που ακολούθησε την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου.

Η θεματολογία:

-Η Μεγάλη Πορεία προς την Μικρασιατική Καταστροφή: ενθουσιώδης επέλαση, μνήμες, μαρτυρίες, κακός σχεδιασμός, υποχώρηση, ξεριζωμός και προσφυγιά (σπονδυλωτό βίντεο 2-3λεπτων μικρών αφηγήσεων, αναμνήσεων, απόψεων/θέσεων προσωπικοτήτων της εποχής, δυσκολιών και προβλημάτων).

-Η Μικρασιατική Καταστροφή: Τα μεγάλα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους.

-Υπάρχουν χαμένες πατρίδες; Υπήρξε «ανταλλαγή» πληθυσμών; Ποια πολιτική μπορεί να αντιστρέψει τη ροή της ιστορίας των100 χρόνων που μεσολάβησαν;

-Η Ελλάδα, η Τουρκία, οι Μεγάλες Δυνάμεις και η γενοκτονία: πολιτική, διπλωματία, διεθνείς σχέσεις 100 χρόνια μετά.

-Η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και ο Κωνσταντίνος Στ. Καραθεοδωρή (1873-1950): Ένα εμπνευσμένο πείραμα ακαδημαϊκής ενσωμάτωσης των λαών της Ανατολής ή μία απατηλή ουτοπία;

-Η αληθινή όψη της Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής στη Μικρά Ασία, 1919-1922.

-Σύντομη εξιστόρηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

-Επανεκτίμηση της σημασίας των διεθνών σχέσεων, της εθνικής ισχύος και της επίδρασης τρίτων στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

-Η Δίκη των «Έξι» ως κορύφωση του Εθνικού Διχασμού: Τιμωρία προδοτών, διεκπεραίωση λογαριασμών ή δικαστικός κανιβαλισμός;

-Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η αλυτρωτική πολιτική και η μικρασιατική εκστρατεία: σχεδιασμός και υλοποίηση, 1910-1920.

-Το διεθνές έγκλημα της Γενοκτονίας και η περίπτωση των Ελλήνων της Ανατολής.

Το συνέδριο θα συντονίσει η δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος κα Βίκυ Φλέσσα.

Τα θέματα θα παρουσιάσουν και συζητήσουν:

-Μ. Πόθου-Λαμπαδαρίδου, Συγγραφέας-Ποιήτρια, Γ. Μεταξάς, Καθ. Ιατρός ΕΚΠΑ, Α. Μπασαράς Σμήναρχος ε.α., Ν. Μπράτση δρ Αρχαιολόγος, Εύα Τσαροπούλου

(ΕΡΤ ΑΕ), Γ. Μπάκαλος π. Δήμαρχος Νάξου.

-Άγγελος Συρίγος, Υφ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αν. Καθηγητής Παντείου Παν.

-Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου, Πρόεδρος ΒΟΣΑ ΑΕ

-Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ, Ιστορικός

-Θανάσης Χρήστου, Καθ. Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας, Παν. Πελοποννήσου

-Διονύσης Τσιριγώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

-Γριβάκος Ευάγγελος, Αντιστράτηγος ε.α., Νομικός

-Γεώργιος Γερούλης, Δρ. Αντιπτέραρχος ε.α.

-Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

-Δημήτρης Μαλέσης, Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

-Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Μόνιμος Λέκτωρ και Δρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.