Η ισραηλινή εταιρεία NSO, δημιουργός του διαβόητου λογισμικού παρακολούθησης Pegasus, ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της παραιτείται στο πλαίσιο ριζικής αναδιοργάνωσης, την ώρα που η χρεωμένη εταιρεία αντιμετωπίζει προσφυγές για κατάχρηση του προϊόντος της.
Στο εξής η NSO θα εστιάσει τις πωλήσεις της σε χώρες του NATO, ανέφερε η εταιρεία μαζί με την ανακοίνωση της παραίτησης.
«Η NSO Group ανακοινώνει ότι η εταιρεία θα αναδιοργανωθεί και ότι ο CEO Σαλέβ Χούλιο θα αποχωρήσει» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σύμφωνα με το Reuters.
Πηγή της εταιρείας ανέφερε στο πρακτορείο ότι περίπου 100 εργαζόμενοι θα απολυθούν, με τον γενικό διευθυντή επιχειρήσεων Γιάρον Σόχατ να αναλαμβάνει τα ηνία μέχρι να τοποθετηθεί νέος διευθύνων σύμβουλος.
Η αναδιοργάνωση «θα εξετάσει όλες τις πλευρές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίηση των επιχειρήσεών της ώστε να διασφαλιστεί ότι η NSO παραμένει μια από τις κορυφαίες εταιρείες πληροφοριών στον κυβερνοχώρο, εστιασμένη σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ».
Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές – Tα απόρρητα emails του συστήματος Predator
H NSO διαβεβαιώνει ότι πουλά spyware μόνο σε κυβερνήσεις για την πρόληψη τρομοκρατικών και άλλων σοβαρών απειλών και ότι εξάγει το προϊόν με έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.
Πιέσεις στο Ισραήλ
Το Ισραήλ πρέπει να επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στην εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας, έγραφε την περασμένη εβδομάδα η ισραηλινή Haaretz, η οποία μάλιστα αναφέρθηκε και στην υπόθεση του παραπλήσιου ισραηλινού λογισμικού Pegasus που χρησιμοποιούσε η ελληνική ΕΥΠ.
Τον Φεβρουάριο ο ισραηλινός Τύπος αποκάλυψε ότι η αστυνομία χρησιμοποιούσε το Pegasus να υποκλέψει τηλεφωνικές επικοινωνίες δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου.
Το Pegasus, λογισμικό που παραβιάζει κινητά για να υποκλέψει δεδομένα ή να ενεργοποιήσει κάμερες και μικρόφωνα, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για παρακολούθηση διπλωματών, πολιτικών, δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και ακτιβιστών.
Σήμερα η NSO φέρεται να συνεργάζεται με 12 χώρες-μέλη της ΕΕ. Στην Ισπανία, η ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών καρατομήθηκε τον Μάιο μετά την αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν καταλανοί πολιτικοί, ενώ τον Ιούλιο η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι της, ανάμεσά τους ο επίτροπος Δικαιοσύνης, είχαν στοχοποιηθεί με το Pegasus.
H NSO δεν αποκαλύπτει τη λίστα των πελατών της, είναι όμως γνωστό ότι τo Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί και σε πολλές ακόμα χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ουγγαρία.
Τον Νοέμβριο του 2021 η αμερικανική κυβέρνηση ενέταξε την NSO σε μαύρη λίστα, τρεις μήνες αφότου διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων αποκάλυψε πολλαπλές περιπτώσεις στοχοποίησης ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών.
H Meta Platforms, τέως Facebook Inc., έχει υποβάλει αγωγή κατά της NSO για τη μόλυνση κινητών τηλεφώνων μέσω της εφαρμογής WhatsApp.
Αγωγή υποβλήθηκε και από την Apple για την παραβίαση κινητών iPhone.