«Η ευθύνη για τις υποκλοπές έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εδώ που έχουμε φτάσει μόνη λύση είναι οι εκλογές», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Με ένα κοπάδι στην πλάτη
Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή και την αποστροφή του νέου διοικητή της ΕΥΠ ότι κανένας δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις, σημείωσε:
«Η χθεσινή συζήτηση έρχεται μετά την προχθεσινή αδυναμία του κ. Οικονόμου να διαψεύσει το ρεπορτάζ της Καθημερινής ότι παρακολουθούνται επτά πολιτικά πρόσωπα». «Ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζουν κάτι, στην πραγματικότητα λοιπόν αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν δύο αποδιοπομπαίοι τράγοι, ο ανιψιός του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και ό,τι άλλο προκύψει θα το ρίξουμε πάνω τους», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης, στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν έχει πιαστεί απλά με τη γίδα στην πλάτη, αλλά με ένα κοπάδι στην πλάτη», επανέλαβε. «Χθες, το Politico αποκάλυψε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε στόχο τη συγκάλυψη. Στις 29 Ιουλίου η Κομισιόν έστειλε επιστολή στην ελληνική πλευρά ζητώντας ενημέρωση, σε σχέση με τις πρώτες αποκαλύψεις που είχαν γίνει για τη χρήση του Predator. Η επίσημη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις 2 Αυγούστου ήταν “μην ασχολείστε”, ότι είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας…», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης αύριο στη Βουλή θα πρέπει να απαντήσει ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθούσαν τον τότε ευρωβουλευτή και μετέπειτα αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, τον κ. Ανδρουλάκη», ανέφερε.
Δύο βαθιές αντιφάσεις
«Στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δύο βαθιές αντιφάσεις. Πρώτον πώς γίνεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη αλλά αυτήν να την αναλαμβάνει ένα μη εκλεγμένο πρόσωπο, ο κ. Δημητριάδης; Η πολιτική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό, στον άνθρωπο που διόρισε τον κ. Δημητριάδη, στον άνθρωπο που άλλαξε το νόμο προκειμένου να διορίσει στη θέση του τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος δεν είχε τα τυπικά προσόντα, στον άνθρωπο που με βάση το ΦΕΚ έχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά αν το γνώριζα δεν θα το κάναμε». «Δεν είναι σουλτάνος ο κ. Μητσοτάκης για να παραβιάζει το νόμο –εκτός του ότι έτσι κι αλλιώς δεν ήταν νόμιμο», επισήμανε.
«Μην ξεχνάμε όμως», συμπλήρωσε, «ότι υπήρξε και η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ενός ανθρώπου που ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα, που έχει συνεργαστεί με τους Financial Times και που η παρακολούθησή του ενδεχομένως σχετίζεται με το δημοσίευμα των Financial Times για ρυθμίσεις της κυβέρνησης οι οποίες διευκολύνουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα».
Τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΠ δεν ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις και άρα δεν μπορεί να ενημερώνεται και ο πολίτης».
Μυστικά κονδύλια
Ερωτηθείς για την πρόθεση της ΝΔ η εξεταστική να αφορά και προηγούμενες περιόδους, υπογράμμισε: «ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν, αυτή τη στιγμή έχουμε κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να διερευνηθεί». «Πρέπει να γίνει εξεταστική για Predator, Ανδρουλάκη και Κουκάκη», είπε.
«Δεν γίνεται όλο αυτό το διάστημα ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού να έχει εξαφανιστεί. Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα για τις σχέσεις του κ. Δημητριάδη με την Intellexa που έχει το λογισμικό Predator, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει έλεγχο στους λογαριασμούς τέτοιων εταιρειών», εξήγησε και πρόσθεσε:
«Αυτό που υποψιαζόμαστε είναι ότι η κυβέρνηση νοικιάζει υπηρεσίες κακόβουλου λογισμικού για παρακολουθήσεις». «Για ποιο λόγο έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία; Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, πρέπει να έχει μυστικά κονδύλια το Υπουργείο του κ. Στυλιανίδη;», σημείωσε.
Ακρίβεια, υπερφορολόγηση και ιδιωτικό χρέος
Αναφερθείς στο ζήτημα της ακρίβειας, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε: «τιμή μεγαβατώρας στην Ελλάδα 616 ευρώ, τιμή μεγαβατώρας στην Ισπανία 182 ευρώ». «Αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση στηρίζει αυτούς που αισχροκερδούν στην αγορά ενέργειας. Παίρνει 2 δισ. από τους πολίτες και τα δίνει στους παρόχους, άρα η κυβέρνηση ληστεύει την κοινωνία. Στο πρώτο επτάμηνο έχει γίνει υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού κατά 5 δισ., αυτό είναι υπερφορολόγηση. Κι αυτό γιατί σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, δεν έχει μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα και ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής», υπογράμμισε.
«Χρειάζεται άμεσα μια λύση για το ιδιωτικό χρέος που έχει δημιουργηθεί στην πανδημία, με ρύθμιση και με μια γενναία διαγραφή. Χρειάζονται εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που μπορούν να μειώσουν κατά 50% τους λογαριασμούς ρεύματος, με πλαφόν στις τιμές και αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.