Σε υψηλούς αν όχι πολεμικούς τόνους αναμένεται η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στην ολομέλεια της Βουλής στον πρώτο ουσιαστικά γύρο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης για τις υποκλοπές καθώς τη Δευτέρα η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Ήθελαν πρώτα συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας
Η σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών (11πμ) για τις υποκλοπές διεξάγεται παρά το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να προηγηθεί ενημέρωση τους στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.
- Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Μάχη κορυφής στη Βουλή με κόντρα Μητσοτάκη – αντιπολίτευσης
- Διαβάστε επίσης: Νίκος Ανδρουλάκης: «Προσπάθησαν να θέσουν μια παράταξη σε ομηρεία»
Το κλίμα έτσι κι αλλιώς είναι ήδη φορτισμένο από τις απαντήσεις του κ. Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών ότι κανείς δεν εξαιρείται a priori με τα κόμματα να εγείρουν νέα ερωτήματα αν εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθήθηκαν ή παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα από την ΕΥΠ.
Θεσμική
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτολογία του πρωθυπουργού θα είναι θεσμική και θα καλέσει το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε ουσιαστικό διάλογο για την διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης των χρόνιων παθογενειών και «γκρίζων» περιοχών της ΕΥΠ και υιοθέτησης ξεκάθαρων κανόνων για την λειτουργία της υπηρεσίας οι οποίοι όμως δεν θα μειώνουν την δυνατότητα να επιτελεί το κρίσιμο εθνικό της έργο.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και θα καλέσει τα κόμματα να σεβαστούν το απόρρητο των σχετικών διαδικασιών.
Παράλληλα θα επαναλάβει πως καμία κρατική υπηρεσία και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση δεν προμηθεύτηκε και δεν έχει σχέση με το παράνομο λογισμικό Predator.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν παράλληλα πως αν ο πρωθυπουργός προκληθεί από την αντιπολίτευση για το θεμα των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων θα επιστρέψει το γάντι αναφερόμενος σε υποθέσεις που αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε θέση απολογούμενου
Σε θέση «απολογούμενου» θα επιχειρήσει να θέσει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στη σημερινή μονομαχία τους στη Βουλή.
Η στρατηγική Τσίπρα θα είναι να πιέσει αφόρητα και με υψηλούς τόνους τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απάντηση στο καίριο ερώτημα που θέτει η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη, για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και θα ζητήσει την παραίτηση του και την άμεση διενέργεια εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λόγο για «επιτελικό οικογενειακό παρακράτος με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση» και για διεθνή διασυρμό της χώρας.
Επίσης θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για επιχείρηση συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων λέγοντας πως «παρά τις διαρκείς πιέσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η πλειοψηφία της ΝΔ απόλυτα απομονωμένη αρνήθηκε εμφατικά και προανήγγειλε νέα αναβολή της επίμαχης συνεδρίασης.
Ερωτήματα
Ουσιαστικά τέσσερα θα είναι τα βασικά ερωτήματα με τα οποία ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να στριμώξει τον κ. Μητσοτάκη:
- Ποιούς ακόμα βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ ή η παρακρατική υπηρεσία που είχε στήσει με το Predator;
- Ποιοί είναι οι πραγματικοί λόγοι ή έστω οι δήθεν «εθνικοί λόγοι» που τέθηκαν υπό παρακολούθηση οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης;
- Γιατί ακόμα και τώρα αρνείται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να μην αποσύρει την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά, με την οποία απαγορεύεται στην Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώνει τους πολίτες που κάνουν σχετική αίτηση για το εάν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης;
- Γιατί άλλαξε το νόμο από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του προκειμένου να τοποθετήσει στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα, ο οποίος δεν πληρούσε τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα;