Πώς να διασφαλίσετε ότι η σπονδυλική σας στήλη είναι ευθυγραμμισμένη όταν κοιμάστε.
Όπως ένας εργαζόμενος στο εργοστάσιο κινδυνεύει να τραυματιστεί εάν εργάζεται στην ίδια θέση όλη την ημέρα, έτσι υπάρχει και κίνδυνος τραυματισμού όταν η θέση του σώματός σας παραμένει σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου. .
Για παράδειγμα, εάν ξαπλώνετε μόνο από τη δεξιά πλευρά του σώματός σας μπορεί να προκληθεί πόνος στον δεξιό σας ώμο, ενώ αν κοιμάστε μόνο σε ύπτια θέση μπορεί να προκληθεί πόνος στην πλάτη και στον αυχένα.
Στο σώμα σας αρέσει η ποικιλία. Για παράδειγμα, εάν κοιμηθείτε ενώ βρίσκεστε σε ύπτια θέση, θα πρέπει να αλλάξετε πλευρά κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου.
Η εναλλαγή μεταξύ του ύπνου σε ύπτια θέση και του ύπνου στη μία ή στην άλλη πλευρά είναι συνήθως πιο άνετη και λιγότερο επιβαρυντική για τη σπονδυλική στήλη από το να κοιμάστε με το πρόσωπο προς το έδαφος (πρηνηδόν).
Πρηνής θέση ύπνου
Εάν κοιμάστε με το πρόσωπο προς το έδαφος, το κεφάλι σας θα παραμένει στραμμένο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση για αρκετή ώρα, γεγονός που προκαλεί πόνο.
Επίσης φανταστείτε να στέκεστε όρθιοι και να κοιτάτε προς μία κατεύθυνση επί δύο ή τρεις συνεχόμενες ώρες. Η διάταση των αυχενικών μυών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί πόνο.
Ο ύπνος σε πρηνή στάση αναγκάζει το λαιμό σας να τεντώνεται προς τα πίσω, συμπιέζοντας τη σπονδυλική σας στήλη. Στη συνέχεια, νιώθετε τσιμπήματα ή μούδιασμα στο χέρι σας, καθώς η ροή του αίματος περιορίζεται και τα νεύρα συμπιέζονται.
Προσπαθήστε να μην κοιμάστε φέρνοντας το ένα πόδι προς τα πάνω. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σας προκαλέσει πόνο, καθώς οδηγεί σε στροφή του ισχίου και της οσφύος.
Αν δυσκολεύεστε να αλλάξετε τη συνήθεια σας να κοιμάστε σε πρηνή θέση, δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα πλευρά ή μπροστά από το θώρακά σας.
Κάνει όμως κακό ο ύπνος σε πρηνή θέση;
Τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά συμφωνούν ότι ο ύπνος στο πλάι και σε ύπτια θέση σχετίζεται με μικρότερη επιβάρυνση στη σπονδυλική στήλη. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα βρέφη να κοιμούνται σε ύπτια θέση για να αποφεύγεται το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου από το οποίο κινδυνεύουν και το οποίο προκαλεί υψηλότερους καρδιακούς παλμούς από ό,τι αν κοιμηθούν σε άλλη θέση.
Ύπτια θέση ύπνου
Ο ύπνος σε ύπτια θέση είναι πιο ήπιος για τη σπονδυλική στήλη, καθώς η βαρύτητα βοηθά το σώμα σας να παραμείνει στη μέση γραμμή. Έχοντας σωστή στήριξη του αυχένα με ένα μαξιλάρι από αφρό μνήμης ή λάτεξ, ο λαιμός σας μπορεί να διατηρεί τη φυσιολογική του καμπύλη σε σχήμα μπανάνας.
Κάτι τέτοιο βοηθά και αυτούς —αν και όχι όλους— που συνηθίζουν να κοιμούνται ανάσκελα και πάσχουν από υπνική άπνοια.
Αν οι πόνοι στην πλάτη έχουν μετατρέψει τον ύπνο σε ύπτια θέση σε πρόκληση, σας προτείνει να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.
Έχετε συνηθίσει να βλέπετε τηλεόραση ξαπλωμένοι καθώς περιμένετε να σας πάρει ο ύπνος; Έτσι ο αυχένας σας έχει κακή στάση η οποία σταδιακά θα οδηγήσει σε πόνο.
Ύπνος στο πλάι
Εάν κοιμάστε στο πλάι, καλό θα είναι να κρατάτε το κεφάλι σας σε ουδέτερη θέση, με τη σιαγόνα της κάτω γνάθου στραμμένη σε ευθεία γραμμή.
Εάν γέρνετε τη σιαγόνα προς τα κάτω καθώς κοιμάστε στο πλάι σε εμβρυακή στάση, αναγκάζετε το κεφάλι σας να βρίσκεται σε επώδυνη θέση .
Η ιδανική θέση είναι να κοιτάτε ευθεία στον ορίζοντα και ο κόγχος του αυτιού σας να ευθυγραμμίζεται με τους ώμους σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε αυτή τη στάση όσο κοιμάστε.
Έλεγχος της ευθυγράμμισης
Συμπέρασμα: Όλα είναι θέμα μηχανικής του σώματος. Πρέπει να έχετε τη σπονδυλική σας στήλη ευθυγραμμισμένη, όπως ακριβώς κάνετε και με το αυτοκίνητό σας. Εάν χτυπήσετε σε κάποιο σαμαράκι με το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε. Ωστόσο, νιώθετε ένα δυνατό τράνταγμα, και ξέρετε ότι αυτό δεν είναι καλό για το αυτοκίνητό σας.
Κατά τον ίδιο τρόπο, τυχόν κακές συνήθειες όσον αφορά στη θέση που διατηρείτε κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν κάνουν καλό στο σώμα σας. Θα διαταράξουν την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης και θα σας δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.
Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ.