Παρόλο που το γαϊδουράκι της Ζίτσας ήταν ζωντανό μετά την κακοποίησή του, τα τραύματά του κρίθηκαν τόσο σοβαρά από τους γιατρούς που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ευθανασία.
Άλλωστε, όπως είχε κοινοποιήσει ήδη η «Γαϊδουροχώρα», τα κατάγματα σε ιπποειδή έχουν συνήθως κακή πρόγνωση και δυστυχώς το συγκεκριμένο ζώο δεν ήταν τελικά η εξαίρεση.
Διαβάστε επίσης: Ιωάννινα: Γράφτηκε ο επίλογος για το κακοποιημένο γαϊδουράκι στη Ζίτσα
Έτσι, «το γαϊδουράκι έφυγε για το μακρινό του ταξίδι, με πολύ πόνο», όπως έγραψε η σελίδα Γαϊδούρακια/Άλογα – Stop στην εκμετάλλευση/κακοποίηση στο Facebook. Ενώ η Γαϊδουροχώρα- το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι, ένα καταφύγιο για γαϊδουράκια στο Κορωπί μοναδικό στο είδος του, επέστησε την προσοχή μας και στο απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο για τέτοια εγκλήματα:
«Το γαϊδουράκι της Ζίτσας ξεκουράστηκε. Δυστυχώς δεν υπήρχε καμία ελπίδα αποκατάστασης, οι γιατροί χθες διαπίστωσαν πολλαπλές επιπλοκές και μη αναστρέψιμη πορεία. Η ευθανασία ήταν η μόνη πράξη αγάπης που μπόρεσε να του δοθεί.
«Δυστυχώς δεν υπήρχε καμία ελπίδα αποκατάστασης, οι γιατροί χθες διαπίστωσαν πολλαπλές επιπλοκές και μη αναστρέψιμη πορεία. Η ευθανασία ήταν η μόνη πράξη αγάπης που μπόρεσε να του δοθεί».
»Νοιώθουμε συντριβή και θυμό.
»Τουλάχιστον να μη πάει χαμένη η θυσία του.
»Ας γίνει αφορμή να μάθουμε να σεβόμαστε και να είμαστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, αλλιώς να υπάρχει αυστηρή τιμωρία.
»Ας γίνει αφορμή να φτιαχτεί επιτέλους το νομικό πλαίσιο για τα ιπποειδή και ο κώδικας ορθής πρακτικής που θα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις συνθήκες ζωής τους όπως και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών.
»Γιατί ακόμα βρισκόμαστε στο Μεσαίωνα».
Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις:
«Η κακοποίησή του γαϊδουριού στη Ζίτσα ήταν σοβαρότατη» λένε οι φιλοζωικές
Στο μεταξύ, η πρόεδρος Φιλοζωικού Σωματείου Κι.Δι.Ζω, Ευαγγελία Κρυστάλλη, η οποία ήταν παρούσα στη διαδικασία ευθανασίας του κακοποιημένου γαϊδουριού μίλησε στο MEGA:
«Από τη στιγμή που ενημερώθηκα ως μέλος του φιλοζωικού σωματείου, έτρεξα αμέσως στο σημείο. Οδηγώντας αυτά τα χιλιόμετρα για να φτάσω στο χωριό, επικοινώνησα με την κ. Δημοπούλου που βρήκα στο τηλέφωνο και ζήτησα τη βοήθειά της. Η κ. Δημοπούλου είναι η αρμόδια για την προστασία των ζώων στο υπουργείο Εσωτερικών, και στη συνέχεια βρήκα την κ. Μπομπολάκη. Οι δύο αυτές κυρίες με βοήθησαν απ΄ το πρώτο λεπτό, προκειμένου να γίνουν όλοι οι κατάλληλοι και νόμιμοι χειρισμοί για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το ζώο» ανέφερε αρχικά.
«Ο ιππίατρος κλήθηκε από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, γιατί για να μεταφερθεί ένα ζώο, από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος – κλινική – για να μπορέσει να περιθάλψει το ζώο. Δεν ήταν εύκολο πράγμα αυτό. Δεν ήταν ολιγωρία των φιλοζωικών σωματείων. Καταρχάς έπρεπε να μας δοθεί άδεια για δούμε το ζώο. Ζήτησα παρουσία του Εισαγγελέα, προφορικά την άδεια από τον κύριο που έσυρε το ζώο, και μας την έδωσε και αμέσως επικοινώνησα με τον πρώτο γιατρό που βρήκα, για να πάμε να δούμε το ζώο και είχαμε αγωνία σχετικά με το εάν το ζώο έπαιρνε πρώτη φαρμακευτική αγωγή» είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό έγινε την Δευτέρα γιατί μέχρι την Κυριακή ψάχναμε τόσο το ζώο όσο και τον δράστη. Όταν λέω «ψάχναμε» εννοώ την αστυνομία. Το μεσημέρι, αυτός ο άνθρωπος είτε συνελήφθη είτε παρουσιάστηκε, δεν είμαι σίγουρη, και υπέδειξε την τοποθεσία που είχε πάει το ζώο, η οποία ήταν ένας από τους αχυρώνες του», πρόσθεσε.
«Από τη στιγμή που μάθαμε ότι το ζώο είναι ζωντανό άρχισαν οι προσπάθειες να συνεννοηθούμε για να βρούμε έναν γιατρό, τι ιατρός το είδε και αν το είδε. Δευτέρα πρωί πήραμε την άδεια του Εισαγγελέα και στη συνέχεια έναν γιατρό που να έχει διαθέσιμο χρόνο εκείνη την ώρα, και πήγαμε μαζί και είδαμε το ζώο. Εάν στα Γιάννενα υπήρχε κλινική, εάν η Κυριακή δεν ήταν Κυριακή και ήταν Δευτέρα, και το έβλεπε αμέσως γιατρός και είχαμε πού να το πάμε για να περιθαλπεί σωστά, ίσως σωζόταν το ζώο. Ως και την τελευταία στιγμή το ζώο βρισκόταν στην περιουσία του αντιδημάρχου», συμπλήρωσε.
«Οι κτηνίατροι δεν μας έδωσαν την πραγματική κλινική εικόνα του ζώου»
Από την πλευρά της η δικηγόρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Εταιρείας, Έλενα Αρβανίτη μίλησε για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον δράστη έπειτα από την ευθανασία που πραγματοποιήθηκε στο άτυχο ζώο.
«Θα ήθελα να πω πως ουδόλως συνάδει η γνωμάτευση του ιππίατρου, που κλήθηκε από τη Θεσσαλονίκη με την εικόνα που μας παρουσιάστηκε από τους κτηνιάτρους που εξέτασαν το ζώο στα Γιάννενα. Όσον αφορά στην ολιγωρία, την πρώτη ευθύνη την έχει ο κύριος που είχε ως πρώτο μέλημα να διαφύγει του αυτοφώρου», είπε αρχικά.
«Στο μέλημά του αυτό δεν θα σκεφτόταν σε καμία περίπτωση το ζώο αυτός ο «άνθρωπος». Οι κτηνίατροι δεν μας έδωσαν την έκταση που είχε στην πραγματικότητα. Η γνωμάτευση του ιππίατρου μιλάει για εκτεταμένα τραύματα στην θωρακική και κοιλιακή χώρα, για κάταγμα στο βραχιόνιο, υπάρχει θλάση στο διάφραγμα, που σημαίνει ότι το ζώο δεν ανέπνεε καλά, και αυτό ήταν από την αρχή και δεν διαπιστώθηκε», υπογράμμισε η κ. Αρβανίτη.
«Για το εάν θα ζούσε δεν μπορώ να σας το πω, γιατί η κακοποίησή του είναι σοβαρότατη. Θα μιλήσω και για ενδεχόμενο δόλο. Ενδεχόμενος δόλος είναι όταν κάποιος ο οποίος εξαρχής αποφασίζει δια αυτού του βάναυσου τρόπου να μεταφέρει το ζώο, αποδέχεται το ενδεχόμενο αυτής της επέλευσης αυτών των τόσο σοβαρών τραυμάτων, που πιθανότατα να οδηγήσουν στον θάνατο» κατέληξε.