Στην τελευταία έρευνα κορυφαίου ερευνητικού οργανισμού «Για το τι πιστεύουν οι Έλληνες», στην ερώτηση για την ιδεολογική τοποθέτηση των Ελλήνων, ο πολιτικός όρος «κέντρο», διατηρεί την αίγλη της δικής του πατίνας. Το 44,5% των Ελλήνων δηλώνει ότι πολιτικά τοποθετείται στον άξονα του πολιτικού τόξου στο χώρο του κέντρου (κεντροαριστερά-κέντρο-κεντροδεξιά).
Το ΠΑΣΟΚ, επομένως, εξακολουθεί σήμερα, 48 χρόνια μετά την 3η του Σεπτέμβρη να ακολουθεί το ρεύμα της εποχής. Να κεντρίζει το δημιουργικό ενδιαφέρον των νέων, να συγκινεί τη δική μου γενιά των σαραντάρηδων και πολύ περισσότερο να αποτελεί την παραδοσιακή πολιτική νησίδα για τις γενιές που σήκωσαν στους ώμους τους τον Ανδρέα Παπανδρέου, παλεύοντας για την Αλλαγή. Διότι η 3η του Σεπτέμβρη δεν ήταν απλώς ένα πολιτικό γεγονός, αλλά μια τομή καταστατικού χαρακτήρα μέσα από τη οποία η μεταπολίτευση αποτέλεσε μια ξεχωριστή εποχή. Μια νέα εποχή για τη χώρα, η οποία στηρίχθηκε σε τρεις άξονες.
Στον πατριωτισμό, στον εκδημοκρατισμό των θεσμών και την πρόοδο.
Στην πολιτική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, η Κρήτη όχι μόνο ακολούθησε αλλά πρωτοστάτησε. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στις εξέδρες των πολιτικών συγκεντρώσεων στο Ηράκλειο ερχόταν αντιμέτωπος με μια μεγάλη ευθύνη. Να φανεί αντάξιος του αισθήματος περηφάνιας, λεβεντιάς και θάρρους των Κρητικών. Των αγωνιστών της δημοκρατικής παράταξης που γεννήθηκε από τη «μήτρα του Βενιζελισμού». Γιατί ο Ελευθέριος Βενιζέλος όχι μόνο σφράγισε τη νεότερη Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο δημιούργησε ένα πολιτικό ρεύμα, το οποίο με τους όρους της πολιτικής τυπολογίας έχει κατοχυρώσει διακριτή θέση στις πολιτικές θεωρίες του 20ου αιώνα. Οι Βενιζελικοί της Κρήτης διατήρησαν και διέδωσαν τις πολιτικές αρετές του ανδρός, τη διορατικότητα, την τόλμη, την ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, την φλογερή εθνική συνείδηση, το δημοκρατικό ήθος. Αρχές και αξίες που υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ από την ημέρα της ίδρυσής του.
Το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, έγινε έτσι το νέο πολιτικό υποκείμενο, ο μοχλός για την άρση του πολιτικού αποκλεισμού μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Το κίνημα της Αλλαγής ήταν κατ’ αρχάς κίνημα γεφύρωσης, με προοδευτικούς όρους, των μεγάλων διχασμών, από τον παλαιότερο Εθνικό Διχασμό, έως τον νεότερο εμφυλιακό και μετεμφυλιακό διχασμό. Και επειδή στην Κρήτη, οι πληγές του εμφυλίου ήταν μικρότερες σε σχέση με την ηπειρωτικό κορμό της χώρας, το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε πολιτικά στο νησί μας.
Από το παρελθόν στο σήμερα και από τη μνήμη στην πράξη, με βεβαιότητα η φετινή επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη αφιερώνεται στην Κρήτη. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία της παράταξης φορτίζεται έντονα από τοπικά και ταυτοτικά χαρακτηριστικά. Ένας άνθρωπος της γενιάς μας, ένας Ηρακλειώτης έτοιμος να εκφράσει τη νέα Αλλαγή.
Με πολιτική αυτονομία, με ενότητα και ισχυρή την εντολή της ανανέωσης μαζί με τον Πρόεδρο προχωράμε μπροστά. Κοιτάζουμε ψηλά και είμαστε σίγουροι πως «θα ξαναβρεθούμε στους μπαξέδες», για να περάσουμε του κόσμου τη στενή γέφυρα και για να παλέψουμε μαζί με τις νέες και τους νέους για τον ΠΑΣΟΚ των επόμενων χρόνων. Το ΠΑΣΟΚ που ήξερε καλύτερα, που μας κάνει υπερήφανους που παλέψαμε κι αγωνιζόμαστε στις τάξεις του.