Ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που παρέμενε σε λειτουργία έκλεισε λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, ανακοίνωσε η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom.

«Ως αποτέλεσμα ακόμη ενός βομβαρδισμού από τις ρωσικές (…) δυνάμεις εναντίον του χώρου του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, ενεργοποιήθηκε η έκτακτη προστασία και έκλεισε η πέμπτη μονάδα παραγωγής ενέργειας» ανέφερε η Energoatom στο Telegram.

Διαβάστε επίσης: Τρύπες στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, πιο κοντά από ποτέ νέο πυρηνικό ατύχημα

Η Energoatom πρόσθεσε ότι «η μονάδα παραγωγής ενέργειας 6 εξακολουθεί να λειτουργεί» και παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται ο πυρηνικός σταθμός.

.

Αναχώρησε για τον πυρηνικό σταθμό η αποστολή του ΔΟΑΕ εν μέσω βομβαρδισμών

Την ίδια στιγμή, αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αναχώρησε από τη Ζαπορίζια και κατευθύνεται προς τον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους πόλη Ενερχοντάρ, παρά τις αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς εκεί.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί «για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή», αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει τα σχέδιά του να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό και να συναντηθεί με το προσωπικό του.

Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει σήμερα την Ενερχοντάρ και συγκεκριμένα κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού.

«Οι Ρώσοι προχωρούν σε πλήγματα του πυροβολικού εναντίον του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του ΔΟΑΕ για να πάει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, κατήγγειλε ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης Ντμίτρο Ορλόφ στο Telegram. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αποστολή δεν μπορεί «να συνεχίσει τον δρόμο της» προς τον σταθμό «για λόγους ασφαλείας».

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιτρέψει την πρόσβαση στον ΔΟΑΕ σε αυτή την ουκρανική πυρηνική εγκατάσταση» τόνισε ο Ορλόφ.

Ήδη, από τα ξημερώματα οι Ρώσοι «άνοιξαν πυρ στην Ενερχοντάρ με ολμοβόλα, αυτόματα όπλα και ρουκετοβόλα» είχε αναφέρει ο Ορλόφ στο Telegram. Η ανάρτησή του αυτή συνοδευόταν από φωτογραφίες κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές και στήλες μαύρου καπνού.

Δεν είναι Τσερνόμπιλ αλλά…

Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η έκταση της καταστροφής από ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με την ανησυχία πάντως για νέο… Τσερνόμπιλ να είναι πιο έκδηλη από ποτέ.

Οπως σημειώνει η Telegraph, η Ζαπορίζια είναι πολύ πιο γερής κατασκευής από το σοβιετικής εποχής Τσερνόμπιλ και έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, όμως σίγουρα δεν είναι φτιαγμένη να αντέξει βομβαρδισμούς, οι οποίοι μάλιστα απαγορεύονται με βάση τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Οι κατασκευαστές του έχουν προβλέψει ότι σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, που είναι απαραίτητη για να ψύχονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες -από τους έξι λειτουργούν οι δύο- και να αποφευχθεί η καταστροφική έκρηξη, θα μπαίνουν σε λειτουργία οι πολλές γεννήτριες ντίζελ που βρίσκονται στο σημείο, όπως και έγινε την Πέμπτη.

Μετά την αμερικανική 11η Σεπτεμβρίου, οι Ουκρανοί πρόσθεσαν μία γραμμή ηλεκτροδότησης από τσιμέντο και ατσάλι, πάχους δύο μέτρων, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης και πτώσης αεροπλάνου στον πυρηνικό σταθμό. Υπάρχει, επίσης, ένα ακόμα εσωτερικό τείχος προστασίας από ατσάλι, ανθεκτικό σε εκρήξεις, το οποίο όμως, κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή από πυραυλικό χτύπημα.

Οι μετατροπές έγιναν με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει καμία λογική η ηθελημένη καταστροφή του πυρηνικού σταθμού από οποιαδήποτε πλευρά, όμως στο χειρότερο σενάριο, όπου όλα τα συστήματα ηλεκτροδότησης θα πάψουν να λειτουργούν, είναι πιθανό είτε οι αντιδραστήρες είτε τα αποθηκευμένα χρησιμοποιημένα καύσιμα να πάρουν φωτιά καθώς θα σταματήσει η ψύξη τους.

Οπως είπε στη βρετανική εφημερίδα η Αμελί Στότζελ, υποψήφια διδάκτορας στο King’s College του Λονδίνου, ειδική στην πυρηνική ασφάλεια, σε αυτή την περίπτωση, η ραδιενεργός στάχτη μπορεί να ταξιδέψει σε άλλα μέρη, ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Το μέγεθος της καταστροφής θα εξαρτηθεί από το τι είδους καύσιμα καίγονται ή ποιο τμήμα του αντιδραστήρα.

Ομως, η ίδια είναι καθησυχαστική και επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να αυξήσει τη ραδιενέργεια στην Ευρώπη. «Είναι λίγο υπερβολικό να λέμε ότι θα είναι το Τσερνόμπιλ νούμερο δύο και ότι όλοι θα πεθάνουμε. Δεν είναι πιθανό κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά.

Τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, αν εκραγεί ένας αντιδραστήρας. Ομως, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πάρα πολύ μικρές, σύμφωνα με την Telegraph, χάρη στον σχεδιασμό του αντιδραστήρα. Για να γίνει έκρηξη, θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ο διπλός μηχανισμός ψύξης ή να εξατμιστεί το νερό ή να υπάρξει διαρροή.

«Τότε το καύσιμο θα υπερθερμανθεί και μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του πυρήνα του. Στο χειρότερο σενάριο, θα δούμε συγκέντρωση υδρογόνου, που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη, αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να πάνε πολλά πράγματα στραβά» είπε η Στότζελ.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ενωσης επεσήμανε ότι όλα αυτά είναι είναι δύσκολο να συμβούν και ότι ακόμα και «στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση ραδιενεργού εκπομπής», δεν θα υπάρξει απειλή για τον κόσμο γιατί η ποσότητα ραδιενέργειας που θα απελευθερωθεί, θα είναι ελάχιστη σε σχέση με το Τσερνόμπιλ.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε ένα σενάριο όπου υπάρχει εκτεταμένη ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα η οποία θα απειλεί τη δημόσια υγεία» υποστήριξε.