Αν η Ρωσία διακόψει τις αποστολές αερίου προς την Ελλάδα (και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης) μέσω του Turkish Stream το σύστημα στη χώρα μας θα βρεθεί στα όριά του, όμως δεν θα επιβληθεί δελτίο στην ενέργεια.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Φόρουμ του ot.gr από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας.
Έτοιμοι για όλα τα σενάρια
Ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι υπάρχει προετοιμασία για όλα τα σενάρια, ενώ ανέφερε ότι σε επίπεδο σχεδιασμού σοβαρές απειλές θεωρούνται ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις καθώς και η διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία.
Όσον αφορά το δεύτερο δυσμενές σενάριο, ο πρόεδρος της ΡΑΕ επεσήμανε πως το σύστημα θα βρεθεί στα όριά του, εξηγώντας πως θα χρειάζεται να παρακολουθούμε με ακρίβεια πού βρίσκονται τα πλοία μεταφοράς LNG προς τη χώρα μας αφού ακόμα και μία καθυστέρηση της τάξεως των 2-3 ωρών θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα.
«Προγραμματισμός υπάρχει, όμως πάντα υπάρχουν και απρόοπτα, όπως μια βλάβη», ανέφερε ο κ. Δαγούμας, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να δεχτούμε αιτήματα παροχής στήριξης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα το κάνουμε, αρκεί να μην είμαστε στα όριά μας», είπε.
Σκέψεις για δεύτερο πλοίο στη Ρεβυθούσα
Όσον αφορά τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η χώρα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε στην αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης της Ρεβυθούσας με το πλοίο που θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτή αποθήκη, την αύξηση της δυνατότητας αεριοποίησης καθώς και την ύπαρξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να λειτουργήσουν και με ντίζελ.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν συζητήσεις για ναύλωση και δεύτερου πλοίου, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί, να αυξηθεί ο αποθηκευτικός χώρος στη Ρεβυθούσα. Παράλληλα, υπάρχει η συμφωνία αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία.
Λάθος το πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο
Όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου την οποίαν απέρριψαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν υπέρ της Ελλάδας καθώς θα οδηγούσε σε διακοπή της τροφοδοσίας, οδηγώντας το σύστημα στα όριά του αλλά και επιτρέποντας στη Μόσχα να εγείρει αξιώσεις αποζημιώσεων.
Αντιθέτως, το πλαφόν στις τιμές που διαμορφώνονται μέσω του ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας, που αποτέλεσε εξαρχής πρόταση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, μπορεί να αποτελέσει λύση.
Η μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 50 ετών
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ χαρακτήρισε την τρέχουσα ενεργειακή κρίση την μεγαλύτερη των τελευταίων 50 ετών, σημειώνοντας ότι αφορά τόσο την ενεργειακή επάρκεια όσο και τις εξαιρετικά υψηλές τιμές της ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη στο επίπεδο συναγερμού 2, ένα στάδιο δηλαδή πριν την ενεργοποίηση διοικητικών μέτρων που περιλαμβάνουν τον περιορισμό στην κατανάλωση ενέργειας.
Ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι η ΡΑΕ πρόκειται να ενισχυθεί και με νέες αρμοδιότητες, πιθανώς τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων. Τέλος, όσον αφορά τη διαδικασία υπολογισμού και φορολόγησης των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας υπογράμμισε ότι υπάρχει μία αρχική εκτίμηση, όμως δεν πρόκειται ακόμα για το επίσημο νούμερο.