Σύστημα bonus – malus στις επιδοτήσεις ρεύματος ανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» της περασμένης Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου.
Σκοπός του μέτρου που περιέγραψε χωρίς λεπτομέρειες ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξής του στον ΑΝΤ1 είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και υπό την απειλή της Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες της παροχής φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε αφενός τη συνέχιση της χορήγησης της επιδότησης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας: «Θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη σε όλους για τους λογαριασμούς του ρεύματος και δεν θα εξαιρεθεί κανείς από την ενίσχυση», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Τόνισε, όμως, τη διαφοροποίηση που θα υπάρχει στον νέο τρόπο επιχορήγησης σε σχέση με τον υφιστάμενο, μιλώντας ουσιαστικά για την καθιέρωση κινήτρων και αντικινήτρων που σχετίζονται με το μέγεθος της κατανάλωσης ενέργειας: «Η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο θα μειώνει το ύψος της στήριξης, ενώ εάν υπάρχει μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι θα είναι μεγαλύτερη η στήριξη. Οσοι κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας θα έχουν μεγαλύτερο όφελος από την ενίσχυση», είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας τις περισσότερες λεπτομέρειες.
«ΤΑ ΝΕΑ» την περασμένη Πέμπτη είχαν γράψει πως ο νέος τρόπος στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, όπως επίσης και στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και αυτό της παροχής υψηλότερης επιδότησης για όσους μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να κλειδώσουν μετά τα μέτρα που θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες για τη μείωση των τιμών ενέργειας.
Η Κομισιόν προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων που θα αφορούν και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη χειμερινή περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023. Ηδη ετοιμάζεται σχετικό σχέδιο Κανονισμού, το οποίο θα προβλέπει την υποχρεωτική μείωση κατά 5% της κατανάλωσης στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και την προαιρετική μείωση κατά 10% στις υπόλοιπες καταναλώσεις.
Επιπλέον η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, πυρηνικά εργοστάσια, λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικούς σταθμούς ώστε να ανακτώνται ποσά από τη διαφορά των πραγματικών με τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης. Με αυτά τα έσοδα θα στηρίζονται οι λογαριασμοί των καταναλωτών.
Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Κώστα Σκρέκα, η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και έχει προχωρήσει ήδη σε μείωση κατά 22% της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι (14% ήταν τον Ιούνιο του 2022), ενώ τον ίδιο μήνα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 13%.