To πρώτο καθήκον του βασιλιά Καρόλου Γ’ – ο οποίος χθες επέστρεψε στο Λονδίνο, έκανε το πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα και είχε συνάντηση με τη νέα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας – θα είναι να οδηγήσει το βρετανικό έθνος στην περίοδο του πένθους.
Θα το κάνει δε επισκεπτόμενος όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και κρατώντας κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις πριν απ’ την κηδεία της Ελισάβετ που θα γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, πιθανότατα στις 19 Σεπτεμβρίου.
Ο Κάρολος Γ’ έχει απόψεις και πάθη, αλλά η πρώτη του δουλειά, γράφει ο «Independent», θα είναι να μεταρρυθμίσει την εικόνα της μοναρχίας. «Θα είναι επικεντρωμένος στα προσωπικά και την οικογένεια. Ομως για την εικόνα της μοναρχίας, θα αποτελέσει σημαντικό ζήτημα να επιλεγούν τα σωστά πράγματα που θα πει και θα κάνει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα βήματα της νέας βασιλείας», δήλωσε ένας πρώην βοηθός του.
Σε ηλικία 73 ετών πια, ο Κάρολος ήταν ο πρίγκιπας που περίμενε περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλον μέχρι να ανέβει στον θρόνο. Και τώρα που έφθασε πια το πλήρωμα του χρόνου, είναι ο γηραιότερος μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο. Ομως το ερώτημα που απασχολεί πλέον τον βρετανικό και διεθνή Τύπο είναι: Πώς θα είναι ο Κάρολος ως βασιλιάς;
«Σύντομα θα έχουμε την απάντηση στο ερώτημα που έχει τεθεί τόσες φορές: Τι είδους βασιλιάς θα είναι ο Κάρολος; Θα είναι ένας μονάρχης που θα παρεμβαίνει; Θα αλλάξει τη θεμελιώδη αντίληψή μας για το τι σημαίνει να είσαι σύγχρονος μονάρχης;», έγραψαν οι «Times», προσθέτοντας: «Το γεγονός πως ο Κάρολος προετοιμάζεται για αυτήν τη στιγμή όλη την ενήλικη ζωή του παραδόξως κάνει τις προκλήσεις που εκείνος θα αντιμετωπίσει πιο δύσκολες, όχι ευκολότερες».
Παρεμβάσεις και ενδιαφέροντα
Ως πρίγκιπας της Ουαλίας, γράφει ο «Guardian», ο Κάρολος επέδειξε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, τα οποία μερικές φορές έχουν προκαλέσει διαμάχες. Αυτά περιλαμβάνουν το δομημένο περιβάλλον, την παγκόσμια βιωσιμότητα, την πίστη, την ιατρική και τις αγροτικές υποθέσεις.
Οι παρεμβάσεις του σε ζητήματα πολιτικής σε αυτούς τους τομείς μέσω των λεγόμενων «σημείων της μαύρης αράχνης» που έγραφε κατά καιρούς σε υπουργούς διαφόρων κυβερνήσεων, οδήγησαν σε προειδοποιήσεις από συνταγματικούς εμπειρογνώμονες ότι θα χρειαστεί να αλλάξει την προσέγγισή του σε φλέγοντα θέματα ως βασιλιάς.
Από την άλλη, η κορυφαία φιλανθρωπική του οργάνωση για τη νεολαία, το Prince’s Trust, βοηθά ευάλωτους νέους, χρησιμοποιώντας πρακτική υποστήριξη, όπως εκπαίδευση, καθοδήγηση και οικονομική βοήθεια, και θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.
«Η βρετανική μοναρχία ήταν πάντα ένα εργαλείο ήπιας ισχύος, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Ο Κάρολος είναι πιθανό να έχει τις δικές του απόψεις για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την ήπια ισχύ και την επιρροή του. Η μέχρι τώρα πορεία του μπορεί να προσφέρει κάποιες ενδείξεις για το πώς θα δράσει», σημειώνει η αμερικανική ιστοσελίδα Vox.
Ο ίδιος έχει περιγράψει ότι θα ήθελε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση του στη βασιλική οικογένεια. «Είχα αυτό το εκπληκτικό συναίσθημα, για χρόνια και χρόνια, από τότε που θυμάμαι πραγματικά, ότι ήθελα να θεραπεύσω και να βελτιώσω τα πράγματα», έχει δηλώσει στο περιοδικό «Time». «Αισθάνομαι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ότι είναι καθήκον μου να ανησυχώ για όλους σε αυτή τη χώρα, να προσπαθήσω να βρω έναν τρόπο να βελτιώσω τα πράγματα, αν μπορώ».
Το 2014, ο «Guardian»ζήτησε από έναν αυλικό που γνωρίζει τον Κάρολο επί πολλά χρόνια να προβλέψει τι είδους βασιλιάς θα γίνει. «Θα είναι πιστός στις πεποιθήσεις του», απάντησε εκείνος.
Αντί να προσπαθήσει να επανεφεύρει πλήρως τη μοναρχία και το καλούπι της μητέρας του, η στρατηγική του θα είναι να συνεχίσει με τις εγκάρδιες παρεμβάσεις του, ελέγχοντας όμως την καθεμία για τον τόνο και το περιεχόμενο προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα βλάψει τον θεσμό της μοναρχίας».