Κυρώθηκε με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το πρωτόκολλο προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καλωσόρισε στην ολομέλειας της Βουλής τον πρέσβση της Σουηδίας και την επιτετραμμένη της Φινλανδίας τονίζοντας ότι «η ημέρα είναι σημαντική, διότι η Ελληνική Δημοκρατία δια της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων και των Βουλευτών καλωσορίζει στη νατοϊκή συμμαχία τη Φιλανδία και τη Σουηδία».
Από εκεί πέρα ο Νίκος Δένδιας στάθηκε στο «αξιακό πλαίσιο» του ΝΑΤΟ λέγοντας πως «θα αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης χώρας είναι έξω από τις αρχές της Συμμαχίας και θα καλυφθεί έτσι από το αξιακό σύνολο το έλλειμμα του άρθρου 5 της Συνθήκης που δεν επιτρέπει την αντιμετώπιση απειλής όταν προέρχεται από χώρα-μέλος»
Ο κ. Δένδιας στάθηκε επίσης στο ζήτημα της Αλεξανδρούπολης λέγοντας ότι αποτελεί ενεργειακό, στρατηγικό και εμπορικό κόμβο και υπενθύμισε τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ το 2019 τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Η ζωή ήρθε να αποδείξει σε σύντομο χρόνο τι τεράστια επιτυχία αποτελούσε αυτή η επιλογή. Και ξέρουμε όλοι ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί τον κύριο λιμένα ενίσχυσης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ».
Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε. Αυτό που πλήρωσε η Ελλάδα, αλλά αυτό ας μην το αποδώσει κανείς ως ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης, είναι την απουσία από την Λιβύη για χρόνια όπως και την απουσία από τη Συρία για χρόνια, όπως και την περιορισμένη παρουσία στον αραβικό κόσμο για χρόνια, όπως και την απουσία από την Αφρική για χρόνια».
Ο Νίκος Δένδιας απαντώντας επίσης και στα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία εκβιάστηκαν από την Τουρκία για να συναινέσει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν στην έκδοση διωκόμενων από το καθεστώς της Άγκυρας Τούρκων ανέφερε ότι «το τριμερές μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η Σουηδία και η Φιλανδία με την Τουρκία, αναφέρεται στις εκδόσεις, αλλά γράφει στο τέλος, «σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Εκδόσεων».
«Λέει καθαρά λοιπόν έστω και «εκβιαζόμενη» αν θέλετε η Φινλανδία και η Σουηδία ότι εμείς θα τηρήσουμε πάντοτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Εκδόσεων» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Καταλήγοντας ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του γιατί όπως είπε η τουρκική κοινή γνώμη «δεν αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα» και πρόσθεσε ότι «η τουρκική αντιπολίτευση λέει πράγματα που είναι χειρότερα από τα απαράδεκτα που διατυπώνει η τουρκική ηγεσία».
«Οι λαοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας δείχνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την εθνική τους ανεξαρτησία και ακεραιότητα με όλες τους τις δυνάμεις, κάτι που αισθάνονται στον ίδιο βαθμό και οι Έλληνες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα τους απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή και απειλή, ενωμένοι και όχι διχασμένοι» τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα κυρώνει τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η πολιτική απόφαση των Φινλανδών και των Σουηδών, με συντριπτικές πλειοψηφίες στα κοινοβούλιά τους και στην κοινή γνώμη, να εγκαταλείψουν μια πολιτική δεκαετιών και να προσχωρήσουν στη Συμμαχία για τη δική τους ασφάλεια, είναι η καλύτερη απάντηση για το αν το ΝΑΤΟ είναι σήμερα κρίσιμο και χρήσιμο, καθώς αποτελεί το μοναδικό σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη, η σημασία του οποίου έχει ενισχυθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διατάραξη του μεταπολεμικού συστήματος ασφάλειας.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ακόμα πως παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες αισθάνονται ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει βρεθεί πάντα στην ίδια σελίδα μαζί μας σε ό,τι αφορά την τουρκική απειλή, είναι γεγονός ότι αισθανόμαστε πολύ περισσότερο ασφαλείς μέσα στη συμμαχία, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, παρά μακριά από αυτή την «ομπρέλα προστασίας». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι προσπαθούμε να αμβλύνουμε την τουρκική επιθετικότητα και στο πλαίσιο του Συμμαχίας, παραπέμποντας στα έντονα διαβήματα του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, καυτηρίασε έντονα «την τακτική ίσων αποστάσεων απέναντι στον αναθεωρητισμό», ενώ τόνισε ότι «η Τουρκία υιοθετεί μία εξόχως επιθετική, κλιμακούμενη, ακραία και επικίνδυνη πολιτική και αρνείται να καταδικάσει ρητά και αυστηρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
«Οι σύμμαχοι μας οφείλουν να αποδοκιμάσουν την τουρκική ουδετερότητα και την αμφιλεγόμενη στάση της Άγκυρας», σημείωσε ο κ. Λιβανός.
Κλείνοντας, ο εισηγητής της ΝΔ επεσήμανε ότι «στα κρίσιμα μεγάλα θέματα υπάρχει εθνική συνεννόηση και ομοψυχία» και πρόσθεσε ότι «απέναντι στην τουρκική προκλητική επιθετικότητα, η Ελλάδα απαντά με ενεργή ξεκάθαρη διπλωματία, σύναψη συμμαχιών και ισχυροποίηση της αμυντικής της θωράκισης».
«Ναι» στην κύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.
«Είναι δυστύχημα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μια παράδοση δεκαετιών ουδετερότητας και αδέσμευτης εξωτερικής πολιτικής προσηλωμένης στην ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατανοούμε όμως τους λόγους που το κάνουν, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς. Είναι υποκριτικό και ανόητο να βλέπει κανείς αυτή την ένταξη αποκομμένη από την επιθετική και ρεβανσιστική ρητορική της ρωσικής ηγεσίας και το τρομερό γεγονός της εισβολής στην Ουκρανία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρνούς.
«Οι συνέπειες, του πολέμου με τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας, αποσταθεροποιούν τη περιοχή», όπως είπε, ενώ τόνισε την ανάγκη «δημιουργίας μιας στρατηγικά αυτόνομης ΕΕ, που θα έχει εξισορροπητικό ρόλο και θα αμβλύνει τους πολεμικούς ανταγωνισμούς».
«Η σημερινή κύρωση από τη Βουλή, των πρωτοκόλλων προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και μάλιστα με συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταδεικνύει ότι σε σπουδαία σημαντικά θέματα οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Αντίθετος με την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλαος Παπαναστάσης, υπογραμμίζοντας ότι «προδιαγράφεται για μια ακόμα φορά η επέκταση του εγκληματικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ».
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η κύρωση του πρωτοκόλλου ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου και μετατρέπει την περιοχή σε νέο μέτωπο αντιπαράθεσης. Αναγορεύετε, με την στήριξη σας, το ΝΑΤΟ σε θεματοφύλακα του αναθεωρητισμού, βαφτίζοντας τον θύτη θύμα», πρόσθεσε ο κ. Παναστάσης.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, τάχθηκε «κατά της κύρωσης του πρωτοκόλλου τη δεδομένη χρονική στιγμή» καθώς, όπως υποστήριξε, «ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έδωσε στις ΗΠΑ ό,τι ζήτησαν χωρίς να εξασφαλίσει τη ξεκάθαρη στήριξη της απέναντι στις παράνομες, επικίνδυνες και προκλητικές απειλές της Τουρκίας».
«Η Ελληνική Λύση δεν υπάρχει περίπτωση να πει «ναι» στη κύρωση για την προσχώρηση Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επειδή το λέει η πλειοψηφία των τριών καθεστωτικών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η Ελληνική Λύση, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καταψηφίζει τα πρωτόκολλα, λέει όχι στις ενέργειες αποστολής πυρομαχικών στην Ουκρανία, αλλά λέει ναι στην ανθρωπιστική βοήθεια και ναι στα τρόφιμα. Όχι όμως στο να βάζουμε λάδι στη φωτιά, σε αυτή τη δεδομένη στιγμή», κατέληξε ο κ. Μυλωνάκης.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, έκανε λόγο για υποκρισία της Δύσης και της καταλόγισε «σοβαρότατες ευθύνες και απόλυτα καταστροφικές πολιτικές επιλογές».
«Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα ενισχύσουμε ένα επικίνδυνο μηχανισμό του ΝΑΤΟ, ο οποίος καθόλου δεν είναι αμυντικός αλλά είναι απροκάλυπτα επιθετικός, με τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας-Δύσης και νατοϊκών δυνάμεων, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο σε ένα πυρηνικό πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25.
Η κ. Σακοράφα υποστήριξε ότι με τη προσπάθεια του ΝΑΤΟ να περιοριστεί η Ρωσία στη Βαλτική, θα ενταθούν οι νατοϊκοί εξοπλισμοί και θα ενισχυθούν αυταρχικά καθεστώτα και κατέληξε ότι «με συναίσθημα ευθύνης το ΜέΡΑ25 ψηφίζει όχι στη κύρωση».