Νέος πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο είναι ο κυβερνητικός αξιωματούχος Μουράτ Ζιαζίκοφ, 65 ετών, ο οποίος ήταν και στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τόσο επί Σοβιετικής Ενωσης όσο και επί Ρωσίας (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, θερμή χειραψία Ερντογάν, αριστερά, με τον Πούτιν).
Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα
Ο αντικαταστάτης του Στανισλάβ Οσάτσικ (σημερινός πρεσβευτής στη Λευκωσία) κατάγεται από την αυτόνομη περιοχή της Ινγκουσετίας στον Καύκασο και είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα.
Γεννήθηκε στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Κιρκιζίας και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης διετέλεσε πρόεδρος από το 2002 έως και το 2008 της αυτόνομης περιοχής της Ινγκουσετίας, μιας περιοχής η οποία γειτονεύει με την επίσης αυτόνομη περιοχή της Τσετσενίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα politis.com.cy («Π»), ο διορισμός του νέου πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκάλεσε έκπληξη στη Λευκωσία, όχι για την πρότερη δράση του στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά για το γεγονός ότι δηλώνει σουνίτης μουσουλμάνος.
Στο Tweet που ακολουθεί, του τούρκου δημοσιογράφου Σεφά Καράχασαν, παρατίθεται φωτογραφία του Πούτιν με τον νέο πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κύπρο, αλλά και αναφορά στον διορισμό του και στο δημοσίευμα του Πολίτη
Rusya’nın yeni Güney Kıbrıs Büyükelçisi Murat Zyazikov oldu.
Rum medyası “Zyazikov’un Müslüman olduğunu ve KKTC’de güçlendirilmiş bir statüye sahip olacağını” savundu.
Politis, “Moskova’nın KKTC’ye yönelik açılımlarına ilişkin yeni olgular yaratabileceğini” kaydetti. pic.twitter.com/vqLoPVDeJR
— Sefa Karahasan (@sefakarahasan) September 13, 2022
Πληροφορίες του «Π» από τη ρωσική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η επιλογή του είναι καθαρά πολιτική, δεν είχε καμία σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών και αποτελεί απόφαση του ιδίου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μηνύματα με αποδέκτες
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η επιλογή του νέου αρχηγού της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στη Λευκωσία στέλνει πολλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.
Το ότι διετέλεσε αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δεν εκπλήττει γιατί αυτό αποτελεί σύνηθες φαινόμενο των ρωσικών διπλωματικών αποστολών.
Ούτε φυσικά και τίθεται θέμα για τη θρησκεία του. Εκείνο, ωστόσο, που σημειώνεται είναι ότι ένας μουσουλμάνος ρώσος πρεσβευτής στη Λευκωσία θα έχει εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό και ενισχυμένο στάτους στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Οπως υποστηρίζουν διπλωματικές και άλλες πηγές οι οποίες μίλησαν στο «Π», ενώ ο διορισμός του συγκεκριμένου πρεσβευτή δεν ερμηνεύεται ως κίνηση αντιπαράθεσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί ταυτοχρόνως φερέγγυο συνομιλητή των κατεχομένων και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα δε με επαΐοντες σε σχέση με την τακτική σήμερα της ρωσικής προεδρίας, πιθανώς ο διορισμός του να αποτελεί μία ακόμη θετική ανταπόκριση ή ένα ακόμα δώρο του ρώσου προέδρου προς τον μοναδικό σήμερα δυτικό συνομιλητή του, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Σειρά και άλλων «δώρων»
Διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν στον «Π» τη στάση του τούρκου προέδρου στην ουκρανική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι ο ρώσος ομόλογός του το τελευταίο διάστημα έδωσε διά των αποφάσεων του, σειρά και άλλων «δώρων» στον Ερντογάν, είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είτε στην παρουσία της Αγκυρας στη Συρία.
Είναι προφανές ότι η παρουσία του νέου πρεσβευτή στη Λευκωσία δεν θα διαφοροποιήσει τα διπλωματικά θέσμια.
Ωστόσο, η παρουσία του δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα και σε σχέση με ανοίγματα της Μόσχας προς τα κατεχόμενα.
Ενδειξη καλής θέλησης στον Ερντογάν
Για το ίδιο θέμα, ο ΑΛ.ΜΙΧ. σχολιάζει στον Φιλελεύθερο της Κύπρου (philenews.com) ότι έχει μεγάλη σημασία ο διορισμός του νέου ρώσου πρεσβευτή στη Λευκωσία, έστω κι αν μας καλούν να μην ασχολούμαστε με το βιογραφικό του.
Ο 65χρονος Μουράτ Ζιαζίκοφ και ο διορισμός του από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται να είναι μια ένδειξη καλής θέλησης προς τον Ταγίπ Ερντογάν και το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο. Καθώς και μια ακόμα απόδειξη ότι το ρωσικό κράτος είναι ένα διεφθαρμένο και σκοτεινό καθεστώς.
Ο μουσουλμάνος Ζιαζίκοφ υπήρξε ο δεύτερος πρόεδρος (2002-2008) της αυτόνομης Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας, που βρίσκεται δίπλα από την Τσετσενία και συνορεύει με τη Γεωργία. Υπήρξε πράκτορας της σοβιετικής Γκαγκεμπέ (KGB) και αργότερα της ρωσικής FSB και στενός συνεργάτης των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Η πολιτική του εξέλιξη είναι ιδιαίτερα προβληματική, γεμάτη κατηγορίες για διαφθορά, χειραγώγηση εκλογών, μια βομβιστική επίθεση εναντίον του, απαγωγή του πεθερού του κ.ά.
Στα κατεχόμενα ήδη συζητείται ο διορισμός του. Στο Προεδρικό;