Μετά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα, όλη η προσοχή θα είναι στραμμένη στον Κάρολο. Το τελετουργικό και σε αυτήν την περίπτωση κάθε άλλο παρά απλό θα είναι, ενώ ήδη τον βρετανικό Τύπο απασχολεί η στέψη, τα κοσμήματα που θα φορέσει ο νέος βασιλιάς, η κατοικία που θα επιλέξει αλλά και το αν η περίοδος της βασιλείας του θα σημάνει κάτι διαφορετικό για την εσωτερική ζωή της χώρας ή για τις σχέσεις της Βρετανίας με τις χώρες της Κοινοπολιτείας.
Ο Guardian σε άρθρο του κάνει λόγο για τα επόμενα βήματα τόσο του τελετουργικού όσο και των ενδεχόμενων αλλαγών που μπορεί να φέρει η νέα περίοδος βασιλείας του Καρόλου, μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις.
Πότε είναι η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’;
Όταν πέθανε η βασίλισσα, ο θρόνος πέρασε αμέσως στον διάδοχο, τον Κάρολο, τον γιο της και πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας. Θα στεφθεί επίσημα βασιλιάς στην τελετή της στέψης, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την άνοιξη ή το καλοκαίρι του επόμενου έτους.
Τα τελευταία 900 χρόνια -από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή- η στέψη πραγματοποιείται στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.
Σε αντίθεση με τους βασιλικούς γάμους, η στέψη είναι κρατική εκδήλωση: η κυβέρνηση πληρώνει γι’ αυτήν και επιλέγει τη λίστα των καλεσμένων.
Τι στέμμα θα φορέσει;
Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τοποθετήσει στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο χρονολογείται από το 1661. Πρόκειται για το εμβληματικό στέμμα από ατόφιο χρυσό και είναι διακοσμημένο με 444 έγχρωμους πολύτιμους λίθους.
Ο μονάρχης το φορά μόνο τη στιγμή της στέψης, εν μέρει επειδή ζυγίζει 2,23 κιλά.
Μπορούμε να περιμένουμε νέα κοσμήματα ή άλλες τελετουργίες;
Οι στέψεις είναι κομμάτι της παράδοσης, αν και μάλλον ο βασιλιάς Κάρολος θα ήθελε μια πιο λιτή εκδοχή σε σύγκριση με τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953.
Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να είναι φορτωμένος με κοσμήματα. Εκτός από το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, θα του προσφερθεί το δαχτυλίδι στέψης, που έχει το παρατσούκλι «η βέρα της Αγγλίας», το οποίο τοποθετείται στο τέταρτο δάχτυλο του δεξιού χεριού του μονάρχη.
Το δαχτυλίδι χρησιμοποιείται από το 1831 και είναι ένα δαχτυλίδι από ζαφείρι με ρουμπίνια σε σχήμα σταυρού, που αντιπροσωπεύει τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου και τη σημαία της Σκωτίας.
Θα του παραδοθεί επίσης ένα σκήπτρο που χρονολογείται από το 1661, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη από τότε. Το 1910, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ πρόσθεσε το διαμάντι Cullinan I, μια πέτρα 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.
Πού θα ζήσει ο βασιλιάς Κάρολος;
Περίπου 100 υπάλληλοι του Clarence House, όπου ο Κάρολος και η Καμίλα ζούσαν μέχρι τον θάνατο της βασίλισσας, έλαβαν ειδοποίηση ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους επειδή δεν θα ζει πλέον εκεί.
Αν και γνωρίζουμε ότι ο βασιλιάς Κάρολος εγκαταλείπει το Clarence House, δεν γνωρίζουμε πού θα μετακομίσει. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε πολλές κατοικίες, όπως τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Balmoral και το κάστρο του Ουίνδσορ.
Δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση, αλλά αναμένεται ότι ο νέος μονάρχης θα ζήσει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, το οποίο ο Κάρολος θεωρείται ότι αποτελεί σημαντικό σύμβολο της μοναρχίας.
Ωστόσο, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ υποβάλλονται επί του παρόντος σε ανακαίνιση με χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους ύψους 369 εκατ. λιρών, η οποία δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2027. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Κάρολος και η Καμίλα θα καθυστερήσουν τη μετακόμισή τους.
Τι θα αλλάξει υπό τον βασιλιά Κάρολο Γ΄;
Ως βασιλιάς μιας συνταγματικής μοναρχίας, ο Κάρολος δεν μπορεί να αλλάξει τόσα πολλά, καθώς μόνο το εκλεγμένο κοινοβούλιο μπορεί να ψηφίζει για τους νόμους. Το σύστημα αυτό υποστηρίζεται από την προσδοκία ότι ο βασιλιάς θα παραμείνει πολιτικά ουδέτερος, αν και ο Κάρολος είναι γνωστός για ανάμειξη στην πολιτική.
Ο Κάρολος είναι κατανοητό ότι επιθυμεί μια χαμηλών τόνων βασιλική οικογένεια και υπάρχουν εικασίες ότι θα ληφθούν αποφάσεις για να μειωθεί το κόστος για το δημόσιο ταμείο.
Ένας σημαντικός τομέας θα είναι ο εκσυγχρονισμός των σχέσεων με τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Ο ίδιος έχει σχολιάσει στο παρελθόν σε σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας την επιθυμία του να «εμβαθύνω στην κατανόηση του διαχρονικού αντίκτυπου της δουλείας». Η στέψη του έρχεται στον απόηχο της πολυσυζητημένης βασιλικής περιοδείας του πρίγκιπα Ουίλιαμ σε χώρες της Καραϊβικής και της απόφασης των Μπαρμπέιντος να απομακρύνουν τη βασίλισσα από αρχηγό κράτους.
Τι θα συμβεί με τα royal warrant;
Τα royal warrant είναι ένα σήμα αναγνώρισης που χορηγείται σε αγαθά και υπηρεσίες που παρέχονται στη βασίλισσα και ένα πολύτιμο εργαλείο μάρκετινγκ που επιτρέπει στους κατόχους να εμφανίζουν το βασιλικό οικόσημο.
Τα royal warrant που χορηγούνται από τη βασίλισσα θα καταστούν άκυρα δύο χρόνια μετά τον θάνατό της, δίνοντας στις εταιρείες χρόνο να αφαιρέσουν το οικόσημο από τις συσκευασίες και τη διαφήμισή τους. Εάν ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ επιθυμεί να τους χορηγήσει άλλο royal warrant, τότε μπορούν να λάβουν ξανά τη διάκριση.