Δεν το χωράει ο νους αυτό που συνέβη σε δημοτικό σχολείο της Πάτρας. Μαθητής της Α’ Δημοτικού βρήκε στο σπίτι του χάπια, τα μετέφερε στο σχολείο μέσα στην τσάντα του και έδωσε στους συμμαθητές του να δοκιμάσουν!
Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», πρόκειται για ένα αντισταμινικό χάπι για τις αλλεργίες που εκτός των άλλων, προκαλεί υπνηλία.
Γονέας είπε στην «Π» πως τουλάχιστον δύο παιδιά τα οποία κατανάλωσαν παραπάνω από ένα χάπι, πήγαν στο Νοσοκομείο για προληπτικούς κυρίως λόγους, μήπως και χρειαζόταν πλύση στομάχου.
Το περιστατικό συνέβη χθες το πρωί και όπως ήταν φυσικό κάποιοι γονείς κατηγόρησαν τους γονείς τού συγκεκριμένου παιδιού πως δεν είχαν φυλάξει όπως προβλέπεται τα φαρμακευτικά τους σκευάσματα με αποτέλεσμα ο μικρός να έχει εύκολη «πρόσβαση», να πάρει τα κουτιά και να τα μεταφέρει στο σχολείο του.
Παραμένει άγνωστο τι ειπώθηκε μεταξύ των μαθητών και πώς τελικά κάποια παιδάκια πείστηκαν και κατανάλωσαν τα χάπια.
Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά
Δεκάδες είναι τα προϊόντα και αντικείμενα που βρίσκονται σε κάθε σπίτι και μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα, ακόμη και για τη ζωή ενός μικρού παιδιού, σε περίπτωση κατάποσης:
Φάρμακα: Από απλά παυσίπονα και αντιπυρετικά, μέχρι συμπληρώματα διατροφής και σκευάσματα που χορηγούνται με ειδική συνταγή (ψυχιατρικά).
Ακόμη και τα παιδιατρικά φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα σε περίπτωση που το παιδί καταπιεί ανεξέλεγκτη δοσολογία.
Το πρώτο και πιο απαραίτητο μέτρο μέτρο πρόληψης που πρέπει να πάρουν, είναι η σωστή φύλαξη των επικίνδυνων ουσιών και αντικειμένων:
Όλα τα φάρμακα, είδη οικιακής χρήσης και άλλα επικίνδυνα προϊόντα πρέπει να έχουν πώμα ασφαλείας και να φυλάσσονται πάντα σε ντουλάπια που κλειδώνουν.
Αν το ντουλάπι δεν έχει κλειδαριά, μπορείτε να προσθέσετε μια από αυτές που διατίθενται σε καταστήματα με είδη για τη βρεφική ασφάλεια.
Όπου υπάρχει δυνατότητα, καλό είναι αυτά τα προϊόντα να φυλάσσονται έξω από το σπίτι, επίσης σε ντουλάπι που κλειδώνει.
Μην αφήνετε φάρμακα μέσα στην τσάντα σας! Είναι ένα από τα αγαπημένα σημεία των παιδιών για εξερεύνηση!
Οι ίδιες προστατευτικές κλειδαριές πρέπει ούτως ή άλλως να χρησιμοποιούνται σε όλα τα χαμηλά ντουλάπια και συρτάρια.
Τι να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος
Αν το παιδί καταπιεί κάτι επικίνδυνο, είναι σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας για να μπορέσετε να το βοηθήσετε
Τηλεφωνήστε αμέσως στον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί και στο Κέντρο Δηλητηριάσεων
Δώστε όσο πιο αναλυτικές πληροφορίες γίνεται για την ουσία ή το αντικείμενο που έχει καταπιεί το παιδί, την ποσότητα καθώς και για τον χρόνο που έχει περάσει από την κατάποση.
Αν το παιδί δεν κάνει από μόνο του εμετό, μην επιχειρήσετε να του προκαλέσετε εκτός εάν λάβετε διαφορετικές οδηγίες από γιατρό.
Στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο, πάρτε μαζί σας τη συσκευασία του προϊόντος – και το φύλλο οδηγιών αν πρόκειται για φάρμακο – καθώς οι πληροφορίες που αναφέρονται μπορεί να είναι χρήσιμες στη θεραπευτική αντιμετώπιση.