Αύξηση κατά 64% στην πιθανότητα θανάτου για τους ασθενείς Covid-19 που διασωληνώνονται εκτός Αττικής διαπιστώνει μελέτη του καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα, η οποία έρχεται ως συνέχεια της πολυσυζητημένης έρευνας που είχε δημοσιεύσει πέρυσι μαζί με τον Σωτήρη Τσιόρδα.
Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, επιβεβαιώνει επίσης το εύρημα της προηγούμενης μελέτης ότι ο κίνδυνος θανάτου κλιμακώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.
Ο δρ Λύτρας, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπροθ, εκτιμά ακόμα ότι στα κύματα των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Για τους ασθενείς που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, η θνητότητα φτάνει το 97,7%, διπλάσια σε σχέση με όσους διασωληνόνται σε ΜΕΘ. Ωστόσο το εύρημα αυτό χρήζει προσεκτικής ερμηνείας, δεδομένου ότι οι ασθενείς που τείνουν να μένουν εκτός ΜΕΘ είναι ακριβώς οι ασθενείς που δεν έχουν μεγάλη πιθανότητα επιβίωσης.
**Ενημερωμένη** μελέτη μας για θνητότητα 🇬🇷 διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως Απρίλιο 2022 (η αρχική, στο @JournalSjph – που συζητήθηκε πολύ – έφτανε ως Μάιο 2021).https://t.co/yAYCwtaubF
Αναδεικνύει τρία σημαντικά ευρήματα:
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 26, 2022
Η προηγούμενη μελέτη για τη θνητότητα μεταξύ των διασωληνωμένων κάλυπτε το διάστημα έως τον Μάιο του 2021, ενώ η νέα έρευνα εξετάζει το διάστημα Σεπτέμβριος 2021 – Απρίλιος 2022 σε δείγμα 14.011 ασθενών (το σύνολο των διασωληνωμένων), από τους οποίους το 74,7% απεβίωσε.
«4.000 επιπλέον θάνατοι»
Απο τους 10.466 θανάτους που καταγράφηκαν στο διάστημα της μελέτης, ο κ. Λύτρας εκτιμά ότι οι 2.176 μπορούν να αποδοθούν στον αυξημένο φόρτο στις ΜΕΘ.
Ακπόμα 564 θάνατοι αποδίδονται στη νοσηλεία εκτός ΜΕΘ, 1.786 στη νοσηλεία εκτός Αττικής και 1.196 στη νοσηλεία μετά την 1η Σεπτεμβρίου.
Τα ευρήματα «επιβεβαιώνουν ότι η θνητότητα εντός νοσοκομείου για ασθενείς με βαριά Covid-19 επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών και τις περιφερειακές ανισότητες και υποδεικνύουν ότι υπήρξε περαιτέρω σημαντική επιδείνωση μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ειδικά μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη» γράφει ο ερευνητής.
«Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για επείγουσα ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα».
Ακόμα, ο δρ Λύτρας σημειώνει ότι τον Σεπτέμβριο, οπότε άρχισε να ανεβαίνει η θνητότητα, η κυβέρνηση έθεσε σε αναστολή τους υγειονομικούς υπαλλήλους που δεν δέχτηκαν να εμβολιαστούν, αναγνωρίζει όμως ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ του μέτρου και της αύξησης της θνητότητας.
«Παρόλα αυτά η χρονική σύμπτωση είναι ανησυχητική και χρήζει περαιτέρω μελέτης» γράφει.
Ο εμβολιασμός, τέλος, δεν έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τη θνητότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων που ελήφθησαν.