Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί.
Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της εισήγησής του, αναφέρθηκε στα μέτρα ανακούφισης που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, και στη συνέχεια έσπευσε να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, με το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων.
«Ότι είχε να πει η Ελλάδα το είπε στον ΟΗΕ, τόσο για τις κόκκινες γραμμές όσο και τη φιλική της διάθεση προς τον τουρκικό λαό » δήλωσε με νόημα ο έλληνας πρωθυπουργός.
Το μήνυμα στην Τουρκία
Στην άλλη όχθη, πρόσθεσε, «μπορεί να επαναλαμβάνονται μονότονα τα ψέματα και οι απειλές». Ωστόσο, «σ’
αυτό το γαϊτανάκι η Τουρκία έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του διεθνούς δικαίου, την επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας.
Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτή τη φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Εκτός ελέγχου στην Άγκυρα
Η Αθήνα πάντως αποδεικνύει καθημερινά ότι αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεθνοποιώντας το θέμα των προκλήσεων, μία τακτική που φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος τόνισε με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις, ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
»Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.
»Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».
Είχαν προηγηθεί οι ακραίες δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε ότι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στον τερματισμό των πολέμων, των εντάσεων και των διενέξεων στον κόσμο, την ίδια στιγμή παρακολουθεί τις κινήσεις της γειτονικής της Ελλάδας που «μυρίζουν» (χαρακτηρίζονται) προκλήσεις.
Έφτασε στο σημείο μάλιστα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε στρατιωτικός ούτε πολιτικός συνομιλητής της Τουρκίας, καθώς δεν είναι ίση με αυτήν και δεν μπορεί να είναι ίση με την Τουρκία ενώ εκτόξευσε νέες απειλές.
Νέες απειλές
Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, τόνισε στη συνέχεια ο τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν κατηγορώντας την Ελλάδα για «προκλητικότητα» μίλησε για ένα «επικίνδυνο παιχνίδι, τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτες».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό έκανε λόγο για παιδιά και αθώους που η ίδια νοοτροπία άφησε να πεθάνουν, βυθίζοντας τις βάρκες τους σε Αιγαίο και Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα λογοδοτήσουν κάποτε»