Ξεκίνησε ως μέτρο προφύλαξης στην εστίαση τον καιρό της έξαρσης της πανδημίας και τελικά μετατρέπεται σε μέσο στήριξης για τις επιχειρήσεις.
Τα «τραπεζάκια έξω», η χρήση των κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα, χωρίς την καταβολή τέλους στον εκάστοτε δήμο, παίρνει παράταση μέχρι τις 15 Ιανουάριου 2023.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο, η εξάμηνη παράταση στην παραχώρηση -ατελώς- από τους δήμους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η σχετική διάταξη θα ψηφιστεί με τροπολογία που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».
Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα τοποθέτησης περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων είχε δοθεί στους επιχειρηματίες μετά το καθολικό lockdown τον Μάιο του 2020, προκειμένου να μπορέσουν να τηρήσουν τις αναγκαίες αποστάσεις που είχαν επιβληθεί λόγω Covid.
Το ένα μέτρο για ανεμβολίαστους
Υπενθυμίζεται πως το ένα rapid test την εβδομάδα δεν έχει καταργηθεί για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, συνεχίζοντας να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, στο ΦΕΚ για το άνοιγμα των σχολείων που βγήκε στις αρχές Σεπτεμβρίου αποκάλυψε με λεπτομέρειες τι ισχύει. Όπως αναφέρεται:
«Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π- Ε.Β.Π., καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και δεν επιδεικνύουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα ανά σχολική εβδομάδα με τη χρήση rapid-test ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη. Ο παραπάνω υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται πριν από την Τρίτη έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα».
Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται το τεστ κάθε Τρίτη, όμως όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αρνητικό τεστ.
Ποιο μέτρο της πανδημίας παραμένει για όλους
Επίσης παραμένει υποχρεωτική η μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Παρότι είναι σχεδόν απίθανό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε δηλώσει πως αν χρειαστεί σε συγκεκριμένους χώρους, η υποχρέωση της χρήσης μάσκας δεν αποκλείεται να επεκταθεί. «Σε όλο το πλαίσιο της μάσκας θα εξεταστούν δύο σενάρια: Πού θα έχουμε υποχρεωτικότητα και πού θα υπάρχει σύσταση» σημείωσε.