Τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι ανοίγουν με τρόμο τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, καθώς οι εταιρείες ενέργειας μετακυλούν στους καταναλωτές τις εκρηκτικές αυξήσεις τιμών που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πολλοί κλείνουν τα φώτα και κατεβάζουν τον θερμοστάτη.
Όχι όμως οι κάτοικοι του Φέλντχαϊμ στη Γερμανία, μια κοινότητα μόλις 130 ανθρώπων.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που εξετάζουν οι «27», η Κομισιόν και η ελληνική πρόταση
Περίπου μιάμιση ώρα νότια του Βερολίνου, αυτό το μικρό αλλά φροντισμένο χωριό είναι ενεργειακά αυτάρκες εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αναφέρει το Associated Press.
Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου πειράματος που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Φέλντχαϊμ απέκτησε ανεμογεννήτριες, δημιούργησε τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, απέκτησε φωτοβολταϊκό πάρκο και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.
Σήμερα, 55 ανεμογεννήτριες προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια και μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου βρίσκεται υπό κατασκευή. Ως αποτέλεσμα του πειράματος, οι κάτοικοι του Φέλντχαϊμ απολαμβάνουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.
«Μπορούν να κοιμούνται όλοι ήσυχοι τα βράδια» λέει η Καθλίν Τόμσον, η οποία εργάζεται στον τοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό New Energies Forum. «Δεν ανησυχούν επειδή οι τιμές δεν πρόκειται να αλλάξουν, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον».
Η προσέγγιση του Φέλντχαϊμ έκανε το χωριό γνωστό και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Και η ηρεμία που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση στην υπόλοιπη Γερμανία, η οποία εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Παρόλο που η χώρα επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τα ορυκτά καύσιμα και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το μισό της εγχώριας παραγωγής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Και λόγω της έλλειψης κατάλληλων υποδομών στο δίκτυο, τα αιολικά πάρκα στον βορρά κλείνουν όταν η παραγωγή πλεονάζει, ενώ ο νότος αναγκάζεται να ενεργοποιεί μονάδες ορυκτών καυσίμων για να καλύπτει τις ανάγκες της βιομηχανίας.
Κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας στο Φέλντχαϊμ ήταν η συμμετοχή των κατοίκων, λέει ο Μίκαελ Νάπε, δήμαρχος του Τρόιενμπριτζεν όπου υπάγεται το χωριό.
Ενώ οι ανεμογεννήτριες σε άλλες περιοχές της Γερμανίας αντιμετωπίζουν την αντίσταση των τοπικών κοινωνιών, το Φέλντχαϊμ έχει τόσο πολλές ανεμογεννήτριες ώστε παράγει 250 φορές περισσότερο ρεύμα από ό,τι καταναλώνει.
«Οι πολίτες χρειάζεται να νιώθουν ότι η μετάβαση είναι δική τους και δεν επιβάλλεται από πάνω» είπε ο Νάπε.
Θεωρεί όμως ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και η στάση των αρχών, καθώς το πείραμα του Φελντμαν κινήθηκε σε μια νομικά γκρίζα περιοχή.
«Είμαι πεπεισμένος ότι, δεδομένης της πίεσης που ασκείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη […] είναι πια σαφές ότι χρειαζόμαστε μια προσέγγιση διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν».
Η προσέγγιση του Φέλντχαϊμ δεν μπορεί να αναπαραχθεί οπουδήποτε, μπορεί όμως να αποτελέσει μέρος της λύσης, επισήμανε ο δήμαρχος. «Πολλά μικρά Φέλντχαϊμ θα μπορούσαν να τροφοδοτούν τουλάχιστον ορισμένα τμήματα του Βερολίνου».