Θα κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν πράξη τις απειλές του; Για τους παρατηρητές του Κρεμλίνου που προσπαθούν να καταλάβουν εάν οι πυρηνικές απειλές του Ρώσου ηγέτη είναι απλώς μπλόφα, δεν υπάρχει πιο δύσκολο ερώτημα, αναφέρει σε άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.
Προς το παρόν, οι αναλυτές προτείνουν προσεκτικά ότι ο κίνδυνος ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο εξακολουθεί να φαίνεται χαμηλός. Η CIA λέει ότι δεν έχει δει σημάδια επικείμενης ρωσικής πυρηνικής επίθεσης.
Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το θηρίο που επιστράτευσε ο Πούτιν
Ωστόσο, οι υποσχέσεις του, να χρησιμοποιήσει « όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας » για να υπερασπιστεί τη Ρωσία καθώς διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία,
λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Επίσης, ο ισχυρισμός του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δημιούργησαν προηγούμενο» ρίχνοντας ατομικές βόμβες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέβασε περαιτέρω τα πυρηνικά διακυβεύματα.
Καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία
Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει για «καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία» εάν ο Πούτιν πραγματοποιήσει πυρηνική επίθεση.
Διαβάστε επίσης: Μπαίνουν στον πόλεμο οι ΗΠΑ αν η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία
«Δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο σήμερα στην υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ ότι πλησιάζει πιο κοντά στην πραγματική χρήση τους, ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων», δήλωσε στο CBS News, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το πάρουμε πολύ στα σοβαρά, να προσέχουμε για σημάδια πραγματικής προετοιμασίας», είπε ο Μπερνς.
Για τους παρατηρητές του Κρεμλίνου, οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν είναι σπαζοκεφαλιά ως ένα βαθμό επειδή δεν καταλαβαίνουν πώς η πυρηνική δύναμη θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντικατάσταση των στρατιωτικών απωλειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι ένα μαγικό ραβδί», είπε ο Αντρέι Μπακλίτσκι, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Έρευνα περί του Αφοπλισμού, ο οποίος ειδικεύεται στον πυρηνικό κίνδυνο. «Δεν είναι κάτι που απλώς χρησιμοποιείς και σου λύνουν όλα τα προβλήματά σου».
Οι αναλυτές ελπίζουν ότι το ταμπού που περιβάλλει τα πυρηνικά όπλα είναι αντικίνητρο. Η φρικτή κλίμακα του ανθρώπινου πόνου στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μετά την καταστροφή των ιαπωνικών πόλεων με ατομικές βόμβες στις 6 Αυγούστου και 9 Αυγούστου 1945 από τις ΗΠΑ , ήταν ένα ισχυρό επιχείρημα κατά της επαναλαμβανόμενης χρήσης τέτοιων όπλων. Οι επιθέσεις σκότωσαν 210.000 ανθρώπους.
Παγκόσμιος παρίας
Καμία χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει έκτοτε πυρηνικό όπλο. Οι αναλυτές μαντεύουν ότι ακόμη και ο Πούτιν μπορεί να δυσκολευτεί να γίνει ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης μετά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν που θα προβεί σε κάτι αντίστοιχο.
«Είναι ακόμα ταμπού στη Ρωσία να υπερβεί αυτό το όριο», δήλωσε ο Dara Massicot, ανώτερος ερευνητής πολιτικής στη RAND Corp. και πρώην αναλυτής των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
«Μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις στην ιστορία της Γης», είπε ο Baklitskiy.
Η αντίδραση θα μπορούσε να μετατρέψει τον Πούτιν σε παγκόσμιο παρία.
«Το σπάσιμο του πυρηνικού ταμπού θα επέβαλε, τουλάχιστον, πλήρη διπλωματική και οικονομική απομόνωση στη Ρωσία», δήλωσε ο Sidharth Kaushal, ερευνητής στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο που ειδικεύεται στην άμυνα και την ασφάλεια.
Τα πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία σε μια άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμα για μάχη. Αλλά τα αποθέματά της με κεφαλές για μικρότερη εμβέλεια – τα λεγόμενα τακτικά όπλα που ο Πούτιν μπορεί να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία – δεν είναι, λένε οι αναλυτές.
«Όλα αυτά τα όπλα είναι αποθηκευμένα», είπε ο Πάβελ Πόντβιγκ, άλλος ανώτερος ερευνητής που ειδικεύεται στα πυρηνικά όπλα στη δεξαμενή σκέψης του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό στη Γενεύη.
Μια άλλη στρατηγική
Η Ρωσία δεν έχει δημοσιεύσει πλήρη κατάλογο των τακτικών πυρηνικών όπλων της και των δυνατοτήτων τους. Ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει να προετοιμαστεί κρυφά ένα μικρότερο.
Αλλά η απροκάλυπτη αφαίρεση όπλων από την αποθήκευση είναι επίσης μια τακτική που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να αυξήσει την πίεση χωρίς να τα χρησιμοποιήσει. Θα περίμενε ότι οι δορυφόροι των ΗΠΑ θα εντόπιζαν τη δραστηριότητα και ίσως ήλπιζε ότι η απογύμνωση των πυρηνικών του θα μπορούσε να τρομάξει τις δυτικές δυνάμεις ώστε να μην υποστηρίξουν την Ουκρανία.
«Αυτό θα έπαιζαν σε μεγάλο βαθμό οι Ρώσοι, ότι κάθε κλιμάκωση παρέχει στην άλλη πλευρά και μια απειλή αλλά (επίσης) ένα πλαίσιο για να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία», είπε ο Kaushal.
Ο Πούτιν ίσως ελπίζει ότι οι απειλές από μόνες τους θα επιβραδύνουν τις προμήθειες όπλων της Δύσης στην Ουκρανία και θα κερδίσουν χρόνο για να εκπαιδεύσουν 300.000 επιπλέον στρατεύματα που κινητοποιεί , προκαλώντας διαμαρτυρίες και φυγή αντρών σε ηλικία υπηρεσίας.
Αλλά εάν η Ουκρανία συνεχίσει να αναστέλλει την εισβολή και ο Πούτιν βρεθεί ανίκανος να κρατήσει ό,τι έχει πάρει , οι αναλυτές φοβούνται τον αυξανόμενο κίνδυνο να αποφασίσει ότι οι μη πυρηνικές επιλογές του εξαντλούνται.
«Ο Πούτιν καταργεί πραγματικά πολλές γέφυρες πίσω του αυτή τη στιγμή, με κινητοποίηση, με προσάρτηση νέων εδαφών », είπε ο Massicot της RAND.
«Υποδηλώνει ότι θέλει να το κερδίσει με τους όρους του», πρόσθεσε. «Ανησυχώ πολύ για το πού θα μας οδηγήσει αυτό».