Μπροστά στην ενεργειακή κρίση και την ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η πρόταση που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων, «σκοντάφτει» σε μέρος του εμπορικού κόσμου, που αφενός προειδοποιεί για φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και αφετέρου ζητά αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να προχωρήσει σε περιορισμό των εργασιών του.
Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης θα συναντηθεί με φορείς της αγοράς, και το ζήτημα του ωραρίου πιθανόν να βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έχει ήδη τεθεί ως στόχος για τις δημόσιες υπηρεσίες, και προφανώς σε μία ανάλογη κίνηση θα μπορούσε να στραφεί και ο ιδιωτικός τομέας, κάτι καθόλου εύκολο ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι μία τέτοια εξοικονόμηση θα έπρεπε να συνοδεύεται και από συγκράτηση τιμών για τον καταναλωτή.
- Διαβάστε επίσης: Στο τραπέζι αλλαγές στο ωράριο σουπερμάρκετ και καταστημάτων για να γλιτώσουν ρεύμα
Οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου
Για το θέμα τοποθετούνται τις τελευταίες ώρες πρόεδροι εμπορικών συλλόγων. Από τη μία ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης φαίνεται όχι μόνο να συμφωνεί με τη μείωση του ωραρίου καταστημάτων αλλά και να προτείνει συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας στα μέλη του.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΕΣΘ: «Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες.
Από την άλλη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ξεκαθαρίζει ότι μία αλλαγή στο ωράριο οριζόντια μπορεί να γίνει μόνο με νομοθετική παρέμβαση ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να έχει εφαρμογή σε όλα τα καταστήματα συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των malls, αλλά και να συνδυαστεί με αντισταθμιστικά μέτρα επιδότησης του ενεργειακού κόστους καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στα αυξανόμενα έξοδα με λιγότερες ώρες εργασίας.
Ο κ. Καφούνης δήλωσε σχετικά στο Πρώτο Πρόγραμμα:
«Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο αν δηλαδή τα καταστήματα κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί να κλείνουν στις 9 όπως ισχύει έως τώρα» δήλωσε ο κ. Καφούνης, επισημαίνοντας πως αν και το αίτημα συζητείται περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο, παραδέχθηκε πως είναι μία σύνθετη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Επειδή ακριβώς δεν νομοθετώ, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθεί με απόφαση δική μου που να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή ακόμη χειρότερα να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας» είπε χαρακτηριστικά.
Νομοθετική παρέμβαση και οριζόντια εφαρμογή
«Η δική μας τοποθέτηση λέει, πρώτον, ότι αν αυτό γίνει πρέπει να γίνει με υπουργική απόφαση και να αφορά όλη την αγορά για να είναι τίμιο το μέτρο, διαφορετικά θα έχουμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεύτερον, θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιδότηση του ενεργειακού κόστους, διότι μην ξεχνάμε ότι το ενεργειακό κόστος επιδοτείται σε συνδυασμό με μια μείωση στην κατανάλωση. Από τη στιγμή που θα κλείνουμε νωρίτερα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα υπάρχει μείωση στην κατανάλωση άρα και το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να είναι μειωμένο για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Γιατί μην ξεχνάμε ότι θα ζητήσουμε από τις εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργούν λιγότερες ώρες, αλλά να καλύψουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Αυτή η εξίσωση δεν βγαίνει εάν δεν κάνουμε μία παρέμβαση» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ότι «θα πρέπει το μέτρο αυτό να έχει συγκεκριμένη ισχύ, όσο διαρκούν οι ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά επίσης να μπορεί η μισθωτή εργασία, δηλαδή οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, να προσαρμοστούν στο νέο ωράριο, να μπορούμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους ίδιες ώρες, γιατί εμείς δεν θέλουμε να δούμε λιγότερες ώρες εργασίας για τους μισθωτούς, άρα και λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους».