Πρόκειται για τον άνθρωπο που άλλαξε τον τρόπο, με τον οποίο ο κόσμος σκέφτεται για την τεχνολογία. Με τις καινοτομίες και τις μεθόδους του σφράγισε μια εποχή και ανέτρεψε τα δεδομένα στο χώρο των νέων τεχνολογιών.
Δημιούργησε έναν κολοσσό, την Apple, από το μηδέν και είχε τη μοναδική ικανότητα να γνωρίζει τι ήθελαν οι άλλοι πριν καν το καταλάβουν οι ίδιοι.
- Διαβάστε επίσης: Η χήρα του Στιβ Τζομπς, Λορίν Πάουελ στο πλευρό των μεταναστών
Ο λόγος για τον Στιβ Τζομπς, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα το 2011…
Ο «μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής», όπως έχει χαρακτηριστεί, ήταν ένας από τους καλύτερους επιχειρηματίες όλων των εποχών και ένα δύσκολο και απαιτητικό αφεντικό.
Μάλιστα, το 1993, το περιοδικό Fortune του έδωσε μία θέση στη λίστα «Τα πιο Σκληρά Αφεντικά της Αμερικής».
Ο Τζάστιν Σανταμαρία, ένας μηχανικός υπολογιστών που δούλευε για την Apple από το 2003 έως το 2013, ως επικεφαλής των ομάδων που έφτιαξαν το FaceTime, το iMessage και το CarPlay, λέει πως η συνεργασία του με τον Τζομπς ήταν μία ευκαιρία την οποία δεν θα ξεχάσει ποτέ.
«Δούλεψα κοντά στον Στιβ Τζομπς και δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την εμπειρία. Ήταν ένας οραματιστής που μου έμαθε πολλά όχι μόνο για το πώς να φτιάχνεις προϊόντα που ο κόσμος θα αγαπήσει, αλλά και το πώς να είσαι επιτυχημένος σε οτιδήποτε στη ζωή», γράφει στο CNBC.
Οκτώ πράγματα που δεν ξέρατε για τον Στιβ Τζομπς
Έντεκα χρόνια από τον θάνατό του, και παρότι η ζωή του έχει αποτελέσει το αντικείμενο δεκάδων βιβλίων και ταινιών, υπάρχουν ακόμα πολλά κομμάτια της ιστορίας του που είναι άγνωστα στους πολλούς, αλλά συνέβαλαν στο να κάνουν τον Τζομπς τόσο σπουδαίο.
- Ο Στιβ Τζομπς υιοθετήθηκε λίγο αφότου γεννήθηκε. Βιολογικά, ήταν μισός Άραβας, καθώς ο πραγματικός πατέρας του ήταν Σύρος και η μητέρα που τον γέννησε Αμερικανίδα.
- Φοιτητές ακόμα, οι βιολογικοί του γονείς δεν είχαν παντρευτεί, καθώς η σχέση τους προκαλούσε αντιδράσεις στις οικογένειές τους. Έτσι, έδωσαν το μωρό για υιοθεσία στην Κλάρα και τον Πολ Τζομπς. Μοναδική τους απαίτηση ήταν οι θετοί γονείς να στείλουν τον γιο τους στο πανεπιστήμιο – ο ίδιος, όμως, είχε άλλη άποψη, καθώς είναι γνωστό ότι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του.
- Χρόνια αργότερα, οι βιολογικοί του γονείς παντρεύτηκαν και έκαναν μία κόρη. Ο Τζομπς εντόπισε την βιολογική αδερφή του, Μόνα Σίμπσον, ως ενήλικας και οι δύο τους ανέπτυξαν μία στενή σχέση, αφού είχαν πολλά κοινά. Η ταινία «Anywhere But Here», με την Σούζαν Σαράντον και την Νάταλι Πόρτμαν, βασίζεται σε βιβλίο που έγραψε η Σίμπσον και αφιέρωσε στον Τζομπς.
- Σε αντίθεση με τους περισσότερους CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν ήταν καθόλου φιλάνθρωπος. Τον πρώτο καιρό της Apple έκοψε τα φιλανθρωπικά προγράμματα της εταιρείας, λέγοντας ότι θα τα ξεκινούσε και πάλι όταν η επιχείρηση θα ήταν πιο κερδοφόρα. Όμως παρά την τεράστια επιτυχία της, τα φιλανθρωπικά προγράμματα δεν επέστρεψαν ποτέ.
- Ο Τζομπς κυκλοφορούσε πάντα με την ασημένια Mercedes του χωρίς πινακίδες. Πώς το έκανε αυτό; Σύμφωνα με τον κανονισμό στην Καλιφόρνια, ο ιδιοκτήτης ενός νέου αυτοκινήτου έχει περιθώριο έξι μήνες για να του βάλει πινακίδες. Έτσι, ο Τζομπς άλλαζε αυτοκίνητο κάθε έξι μήνες, παίρνοντας κάθε φορά το ίδιο μοντέλο, με αποτέλεσμα να μπορεί να οδηγεί χωρίς πινακίδες.
- Το 2003, ο Τζομπς διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας. Όμως, αντί να ακολουθήσει τις συμβουλές των γιατρών για μια άμεση επέμβαση, κατέφυγε στην εναλλακτική ιατρική, ακολουθώντας vegan δίαιτα, λαμβάνοντας διάφορα φυτικά φάρμακα και παίρνοντας συμβουλές από ένα μέντιουμ. Έπειτα από εννέα μήνες υποχώρησε και δέχθηκε να κάνει την επέμβαση. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η καθυστέρηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πρόωρο θάνατό του.
- Τα τελευταία λόγια του πριν πεθάνει, ήταν «Ω ουάου. Ω ουάου. Ω ουάου». Τα είπε έχοντας όλη του την οικογένεια μαζεμένη γύρω του.
- Ο Τζομπς έκανε σπάνια μπάνιο, αφού πίστευε ότι λόγω της χορτοφαγικής του δίαιτας (είχε διάφορες παράξενες διατροφικές συνήθειες, καθώς μία περίοδο έτρωγε μόνο μήλα και καρότα) δεν μύριζε. Προφανώς, όπως διαπίστωσαν και οι συνάδελφοί του, είχε άδικο.