Θέμα από εκείνα που λογίζονται και υπολογίζονται στα αντί-εμπορικά. Δίχως Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κλπ. Δίχως «επαγγελματικό» υπόβαθρο. Δίχως καλά-καλά να μπει κάποιος στο κόπο να το εξηγήσει. Και όμως αφορά στην πραγματική βάση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Και κυρίως: Επιβεβαιώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο αυτό το οποίο «φωνάζει» από την πρώτη στιγμή ο Τάκης Μπαλτάκος, αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΠΟ. Πως υπάρχει μια «ατζέντα» της διοίκησης της Ομοσπονδίας που για χάρη της μπορούν να αγνοούνται όλοι και όλα:
Η Κυβέρνηση και οι νόμοι τους, οι συνομοσπονδίες και οι εντολές τους, οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ που ξοδεύουν εκατ ευρώ, η δικαιοσύνη αλλά και η ίδια η λογική. Ρίχνει στα βράχια το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο το παρεάκι στο πάρκο Γουδή. Και το κάνει αποκλειστικά και μόνο για έναν λόγο. Διότι θέλει να συνεχίσει να ελέγχει με τους δικούς του όρους την «τράπουλα».
Ναι, η ιστορία με το Μητρώο που σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το μάτι σας. Ένα εγχείρημα της Κυβέρνησης –ένα από τα λίγα της Κυβέρνησης συνολικά για τον αθλητισμό- που έχει βγάλει μια σειρά από ομοσπονδίες στα κάγκελα με τελευταία φυσικά αυτή της ΕΠΟ. Δεν θέλουν στο πάρκο Γουδή ούτε την τακτοποίηση των σωματείων, ούτε την διαφάνεια.
Θέλουν το τοπίο θολό, θέλουν ομάδες που υπάρχουν μόνο σε σφραγίδες απλά και μόνο για να ψηφίζουν στις εκλογές των ΕΠΣ και να σχηματίζουν δεδικασμένο για τις εκλογές της ίδιας της Ομοσπονδίας. Θυμηθείτε ποιος ήταν ο προηγούμενος που έκανε τον ίδιο θόρυβο, γύρω από αυτή την ιστορία και θα καταλάβετε καλύτερα: Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στις τελευταίες ημέρες της… Πομπηίας (ΕΟΚ).
Τι είναι το (ηλεκτρονικό) Μητρώο Αθλητικών Σωματείων: Η καταγραφή όλων των αθλητικών σωματείων της χώρας. Μια διαδικασία που αφενός μεν μπορεί να βάλει σε μια σειρά το… χάος, αφετέρου που μπορεί να προσφέρει διαφάνεια καθολική πρόσβαση σε όλους.
Πόσα σωματεία είναι ενεργά και πόσα μόνο… σφραγίδες. Αν έχουν Διοικητικό Συμβούλιο, αν υπάρχει προϋπολογισμός και απολογισμός, αν απασχολούνται προπονητές κλπ. Σωματεία που ζητούν εμπιστοσύνη –και χρήματα- από γονείς για τα ίδια τους τα παιδιά.
Που επιδοτούνται από το κράτος. Που προφανώς πρέπει να υπακούουν σε κανόνες. Και που κατ επέκταση θα μπορούν να ψηφίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων ή των Ομοσπονδιών του. Να συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες των οικείων Ενώσεων και Ομοσπονδιών.
Να διεκδικούν από την Πολιτεία, είτε αυτό αφορά σε απολαβές είτε στην χρησιμοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ. Ποιος στα αλήθεια μπορεί να είναι αντίθετος με αυτό;
Η ΕΠΟ όμως έχει δικό της… Θεό. Και όσο και αν η επανάληψη καταντά κουραστική; Δική της ατζέντα. Δεν την ενδιαφέρει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Θέλει απλά τον έλεγχο της τράπουλας. Επιβεβαιώθηκε με όσα συνέβησαν τον Σεπτέμβρη.
Στις 2/9 πραγματοποιήθηκε τετραμερής σύσκεψη στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, με τον Λευτέρη Αυγενάκη, εκπρόσωπο της FIFA (Χάιντι Μπέχα), της UEFA (Λούκα Νικόλα, Μάριο Γεωργίου) και της Ομοσπονδίας (Τάκης Μπαλτάκος, Ιάκωβος Φιλιππούσης).
Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η υποχρέωση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων να διαθέτουν την απαραίτητη εκ του νόμου Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την εγγραφή τους σ’ αυτό.
Σε αυτή τη σύσκεψη η ΕΠΟ όχι μόνο αποδέχτηκε την απόλυτη υποχρέωση της ύπαρξης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης αλλά και δεσμεύθηκε, έπειτα από ρητή σύσταση των FIFA-UEFA, σε νέα συνάντηση (07/09/2022) με επικαιροποιημένη λίστα με τα ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία ανά ΕΠΣ, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.
Τι έκαναν τα παλικάρια που «θα φέρουν πίσω τις Κυριακές μας»; Η ΕΠΟ ανέβαλε τη συνάντηση και ουδέποτε προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου. Δεν τήρησε τη δέσμευσή της, ούτε παρουσίασε ποτέ διαφορετική λίστα ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων.
Ο δε Μπαλτάκος στην ομιλία του στη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας (30/09) κήρυξε ανένδοτο (στα λόγια): «Βρισκόμαστε εδώ επειδή υπάρχουν απολιθώματα της δεκαετίας του ’50 … Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση θα έπρεπε να υπάρχει, ούτε η Περιφέρεια να δίνει άδεια και να παρεμβαίνει η Αστυνομία ώστε να μην τους αφήνει να παίξουν ποδόσφαιρο».
Αλήθεια γιατί δεν τα είπε όλα αυτά και στις συνομοσπονδίες; Και βέβαια γιατί η UEFA και η FIFA δεν έχουν αντιδράσει, όταν γνωρίζουν από τις 26/9 (επιστολή Αυγενάκη) τι ακριβώς συμβαίνει;
Η ΕΠΟ υποστηρίζει ότι υπάρχουν περισσότερα από 4.500 ενεργά σωματεία (που προφανώς όλα ψηφίζουν στις εκλογές). Και ότι έχει τους σχετικούς καταλόγους. Η Κυβέρνηση έχει μια λίστα (από τις ίδιες τις Ενώσεις) με 2.585 σωματεία και αν κάνετε την σχετική αφαίρεση θα καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει στις εκλογές των 54 ΕΠΣ της χώρας. Και πως το «σύστημα» της Εξυγίανσης ελέγχει το παιχνίδι.
Ότι έκανε και ο Βασιλακόπουλος. Σήμερα στο Μητρώο είναι πλήρως εγγεγραμμένα 1.941 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ενώ υπάρχουν αιτήσεις επιπλέον 319 ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων που εξετάζονται. Συνεπώς, από τα 2.585 ενεργά σωματεία που δηλώνουν οι 54 ΕΠΣ, τα 2.260 αθλητικά σωματεία, δηλαδή το 87,5% έχουν συνταχθεί με τις επιταγές του νόμου και έχουν προσέλθει στο Μητρώο.
Γιατί λοιπόν η ΕΠΟ αντιδρά; Και κυρίως γιατί η ΕΠΟ αποφάσισε (στην Γ.Σ της 30/9) την αναστολή των πρωταθλημάτων βάζοντας ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Απειλεί δε μάλιστα τις ΕΠΣ πως αν κάποια θελήσει να ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο θα την αποβάλλει.
Όπως ακριβώς απείλησε την ΕΠΣ Πειραιά μετά τα όσα κατήγγειλε για τον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ και την «στενή» σχέση του με την άλλοτε διαιτητή Έλενα Λαμπαδαρίου (παραμένουν αχώριστοι οι δύο τους). Και ποια είναι η πλάκα σε όλο αυτό;
Σήμερα έκανε και επίθεση στον Υφυπουργό λέγοντας ότι το «Μητρώο» καταπατά την «ολιστική μελέτη». Εκείνη που έχουν κάνει κουρελόχαρτο οι κύριοι στο πάρκο Γουδή –με τελευταίο παράδειγμα το… δαχτυλίδι CEO στον Ιάκωβο Φιλιππούση-.
Η ΕΠΟ αδιαφορεί για το 87,5% των αθλητικών σωματείων της προς τέρψιν του 12,5% των ερασιτεχνικών σωματείων που δεν θέλει να εναρμονιστεί με το αυτονόητο. Κάπως έτσι αρνείται την άθληση σε παιδιά που αφορούν 200.000 οικογένειες στη χώρα.
Ναρκοθετούν το μέλλον των νέων αθλητών, καθώς η χορήγηση των παροχών και προνομίων του άρθρου 34 του ν.2725/1999 (Α’ 121), δηλαδή η μοριοδότηση για είσοδο στα Πανεπιστήμια, όσων καταλαμβάνουν από 1η έως 3η θέση σε Πανελλήνια διοργάνωση, προϋποθέτει την κατοχή Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και ένταξης στο Μητρώο για όλα τα σωματεία που συμμετέχουν στη διοργάνωση.
Ως πότε λοιπόν η ανοχή;