Στα ελληνοτουρκικά αναφέρεται το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της Ρωσίας, RT, το οποίο φιλοξενεί ένα από τα παραληρήματα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι φέρεται να ζήτησε στήριξη από την Ουάσινγκτον εν μέσω εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
Η αναφορά Ερντογάν
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ενάντια σε ποιον; Κατά της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, εμείς θα συνεχίσουμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Άγκυρα την Τρίτη.
Η απάντηση Μητσοτάκη
Η δήλωση αυτή ακολούθησε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία ο Μητσοτάκης δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, όπως αναφέρει το RT.
H συνάντηση του Πρωθυπουργού
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Επισήμανε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
- Διαβάστε επίσης: Αθήνας σε Ερντογάν για μετανάστες: «Η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της»
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη. Τόνισε, δε, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.