Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα την περίοδο αυτή παγκοσμίως, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ (πιο σωστά Bλαντίμιρ) Πούτιν γίνεται σήμερα 70 ετών. Με την αφορμή αυτή, ξαναθυμόμαστε τη συνέντευξη που είχε δώσει στο «ΒΗΜΑ» και στον σπουδαίο δημοσιογράφο Στάθη Ευσταθιάδη, τον Δεκέμβριο 2001.
Έχουν περάσει από τότε 21 χρόνια, αυτό όμως που την κάνει τόσο μακρινή εκείνη την εποχή δεν είναι ο χρόνος αλλά, όπως θα διαπιστώσει κανείς από τα παρακάτω, το πόσα έχουν αλλάξει στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.
- Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Οι δυσκολίες της επιστράτευσης, η υπόσχεση που αθετήθηκε και η εσωτερική αντιπολίτευση
Aς δούμε πώς έβλεπε το μέλλον ο 49χρονος τότε πρόεδρος της Ρωσίας.
Γράφει ο Στάθης Ευσταθιάδης:
« “Οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής μας συμπίπτουν πολύ συχνά με αυτούς της Ελλάδας” δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος. Και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “όλα όσα επιτύχαμε τα τελευταία χρόνια θα προωθηθούν και θα προχωρήσουμε με την Ελλάδα προς κοινούς στόχους”, ο πρόεδρος συγκεκριμενοποίησε δύο από αυτούς τους στόχους: τη διαμόρφωση του Κοινού Οικονομικού Χώρου της Ευρώπης και την προετοιμασία του Κοινού Ενεργειακού Προγράμματος με την Ευρώπη, το οποίο η Ρωσία “από καιρό επεξεργάζεται με την ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, και θα ήταν δυνατόν να προωθηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας”.
»O πρόεδρος Πούτιν σημείωσε σχετικά ότι “η Ρωσία και η Ελλάδα είναι υπέρ της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και σε διμερές επίπεδο” και μιλώντας για την ελληνική προεδρία εξέφρασε την “πλήρη βεβαιότητά του ότι αυτή η περίοδος (της προεδρίας) θα είναι πολύ καρποφόρος για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων”.
Ρωσία – ΝΑΤΟ
Όπως σημειώνει ο Ευσταθιάδης: «ο πρόεδρος Πούτιν είναι ικανοποιημένος και δείχνει να αισιοδοξεί, διότι δηλώνει ότι “οι τελευταίες συνομιλίες που είχαμε με ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ (εννοεί των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας κ.ά) και με την ίδια την Οργάνωση (λόροδο Ρόμπερτσον) δείχνουν ότι υπάρχει πλέον τέτοια κατανόηση”. Kαι προσθέτει: “Αυτή τη στιγμή τόσο με τους συναδέλφους χωρών του ΝΑΤΟ όσο και με την ίδια τη Συμμαχία σκεφτόμαστε το πώς θα ήταν δυνατόν να αλλάξουμε την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, μη υπολογίζοντας πλέον 19 συν 1, αλλά 20” (χώρες στο ΝΑΤΟ).
»Γενικότερα, μιλώντας για την ασφάλεια, πιστεύει ότι “η Ρωσία πρέπει να έχει τη δική της φωνή κατά την εξέταση και επίλυση των προβλημάτων ασφαλείας”. Kαι προσθέτει: “Αν θα γίνει αυτό, τότε θα περιοριστούν οι οξύτητες και δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς”. Κατά τη γνώμη του, μια τέτοια επέκταση είναι “άνευ περιεχομένου από την άποψη της ασφαλείας. Tην επιδιώκουν εκείνοι που πιστεύουν ότι έτσι λύνουν εσωτερικά τους προβλήματα”».
Ρωσία – Ελλάδα
«Νομίζω ότι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας προς τη σωστή κατεύθυνση θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα για το επόμενο βήμα της ανάπτυξης των σχέσεων της Ρωσίας με το διαμορφούμενο σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Υπολογίζουμε στην πιο στενή συνεργασία με εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες, φυσικά και την Ελλάδα, η οποία είναι μέλος και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με την ελληνική πλευρά σχεδιάζουμε τη συμμετοχή ρώσων εμπειρογνωμόνων στην ανάπτυξη της υποδομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στην κατασκευή διακλαδώσεων από τον κεντρικό αγωγό αερίου, στην υπόγεια δεξαμενή αερίου, στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Φλώρινας κτλ.»
Ρωσία – ΗΠΑ
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τον θετικό τρόπο με τον οποίο κινείται η μεταμόρφωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, από τον τρόπο που διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο συνεργασίας. Φυσικά, σε ορισμένες προσεγγίσεις υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές. Το κύριο όμως είναι ότι διαμορφώνεται αμοιβαία η κατανόηση ότι η ρωσοαμερικανική προσέγγιση δεν είναι κίνηση τακτικής αλλά στρατηγική τάση».