Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας Ελλήνων ακροβατών και χορευτών κι όμΩς κινείται «Titin / Η ανταρσία των αγγέλων – Μια παρωδία για τη φώτιση» επιστρέφει τον Οκτώβριο μόνο για οκτώ παραστάσεις στο Θέατρο Ροές, από τις 22 έως 30 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μία παράσταση, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Anatole France που φέρνει στη σκηνή πνεύματα, αγγέλους και δαίμονες.
Στην παράσταση εμφανίζονται οι χορευτές Νώντας Δαμόπουλος, Αντιγόνη Λινάρδου, Αλέξανδρος Νούσκας -Βαρελάς, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Λία Χαμηλοθώρη και Πάνος Σολδάτος. Μαζί τους ο μουσικός Κλέων Αντωνίου.
Η Χριστίνα Σουγιουλτζή μίλησε στα «Νέα» για την επανάληψη της παράστασης, τη φώτιση και τους αγγέλους.
Πείτε μου λίγα λόγια για το «Titin».
Αντάρτες άγγελοι εγκαταλείπουν τα ουράνια καθήκοντά τους και προσγειώνονται στη γη. Ντύνονται την ανθρώπινη ζωή, ενδίδουν στα ανθρώπινα πάθη, μπλέκονται με τους θνητούς και ετοιμάζουν ανταρσία. Ετοιμάζονται να αποκαθηλώσουν το Θεό και να γκρεμίσουν την αιώνια ουράνια τάξη….Εν τω μεταξύ έχουν ξεμάθει να πετούν. Περί πίστεως λοιπόν. Γι΄ αυτό φώτιση και όχι κατανόηση. Πιστεύω σε μια ζωή….. πιστεύω σε αυτή, εδώ, τη ζωή, που αξίζει να τη ζήσω, αξίζει να την προσφέρω και δε με νοιάζει να την πάρει κι ο αέρας. Πίστη στη μη επιτυχία, πίστη στη μανία, στο μη χειροπιαστό. Πίστη στη μεταμόρφωση. Πίστη στον αέρα, τον κοπανιστό. Στο τίποτα, το μαγικό. Πίστη στην πλήρη ανατροπή, την ιερή αυτή δυνατότητα, ακόμα κι αν το τίμημα είναι η απώλεια. Όταν πιστεύεις, πώς; Με ποιο τρόπο να υπολογίσεις τί θα μείνει και τί χαθεί; Βλέπεις το φως και κάνεις το βήμα.
Μετά την πρώτη της παρουσίαση την περσινή άνοιξη, η παράσταση πώς έχει εξελιχθεί στο νέο της κύκλο;
Μια παράσταση είναι μια αποτύπωση, μια φωτογραφία της στιγμής, αφήνει πάντα το αίσθημα του ανικανοποίητου, δε σ αφήνει σε ησυχία, πάντα θέλεις να τη διορθώσεις. Τη διορθώνουμε. Την προχωράμε. Την πιστεύουμε.
Πώς προέκυψε η έμπνευση για την παράσταση;
Το βιβλίο είναι αριστούργημα, είναι καιρό μέσα στο μυαλό μας. Πικρή και σκληρή παρωδία. Συγγενική της φιλοσοφίας του «τσίρκο»:
– η ικανότητα του πετάγματος που εγκαταλείπεται, ξεχνιέται και ανακαλείται
– η παράδοση στα ανθρώπινα, η γοητεία της άφεσης και του πάθους,
– το όνειρο της ολικής ανατροπής, από πλάσματα που καλά- καλά δε μπορούν να ορίσουν τη δική τους, τη μικρή ζωούλα και
– η φανταστική σχέση του Μωρίς, γόνου γαλλικής οικογενείας, με το φύλακα άγγελό του. Τί μένει στον άνθρωπο αν χάσει το φως του, αν χάσει την πίστη του;
Στην παράσταση παρωδείτε την φώτιση. Εσείς, από πού αντλείτε φως;
Από την αγάπη. Δε μπορώ να αντιληφθώ συναισθηματικά μεγαλύτερη δύναμη. Μπορεί να φτιάξει χώρο και χρόνο, δρόμο, αντοχή, ελπίδα, ελευθερία οπότε και να νταντέψει τη μεγαλύτερη ανατροπή.
Πώς το μυθιστόρημα του France μεταμορφώνεται σε ακροβατικά και χορό;
Δεν κάνουμε αναπαράσταση. Σίγουρα θα άξιζε τον κόπο. Αλλά υπάρχει αφήγηση, σε μια άλλη γλώσσα.
Αυτή η ανατροπή του καθεστώτος που έρχεται από τον…ουρανό, πόσο συμβολική μπορεί να είναι στον σημερινό κόσμο όπου οι αλλαγές είναι σχεδόν ουρανοκατέβατες;
Έχουμε φέρει τον ουρανό πολύ κοντά, τον έχουμε αναλύσει , φωτογραφίσει και απομυθοποιήσει, είμαστε έτοιμοι και ικανοί να πάμε βαθιά μέσα του και να τον προσπεράσουμε γελώντας. Και; Μήπως μάθαμε να πετάμε;
Οι άγγελοι για εσάς, τι είναι;
Μεταφορείς μηνυμάτων, από ένα κόσμο πιο ολικό. Σου θυμίζουν ότι η καθημερινότητα είναι μικρή, το ανθρώπινο μυαλό περιορισμένο. Είναι πνοές από ένα σύμπαν μεταφυσικό. Χωρίς αυτό δεν υπάρχουμε.