Στο πεδίο της οικονομίας θα επιχειρήσει να μεταφέρει την αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Με την κίνηση αυτή ευελπιστεί σε περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης και ταυτόχρονη αύξηση της επιρροής του κόμματός του, το οποίο εμφανίζει στασιμότητα στις μετρήσεις, γεγονός που προβληματίζει τους πιο μετρημένους στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι η οικονομία θα είναι η «μαύρη τρύπα» της κυβέρνησης και θα δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το πεδίο. Βέβαια, υπάρχει ο προβληματισμός από έμπειρα στελέχη με μακρά πορεία στην Αριστερά ότι σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα με την Τουρκία, οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ιστορικό προηγούμενο

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης του κυβερνητικού στρατοπέδου και αυτό δεν υποτιμάται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν συμμερίζονται την «οπαδική» λογική συντρόφων τους, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του καταρρέουν. «Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο και οφείλουμε αυτό να το εξετάζουμε και να το λαμβάνουμε υπόψη μας στις αναλύσεις που κάνουμε» λέει στο «Βήμα» έμπειρο στέλεχος.

Χωρίς να παραγνωρίζεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό το στοιχείο, εν τούτοις επιμένουν στην ηγετική ομάδα ότι «το παιχνίδι θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας». Αρα εκεί θα δοθεί μεγάλη έμφαση, με αρκετές παρεμβάσεις και κατάθεση προτάσεων.

Ηδη προ ημερών ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία συνταξιούχων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του στη ΔΕΘ: την επιστροφή της 13ης σύνταξης, με την κατάργηση του ΤΕΚΑ που αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την επαναφορά του 1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους για να δίνεται κάθε τέλος του έτους μια σημαντική ενίσχυση, ενώ τα αναδρομικά των 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις των περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Συναντήσεις και περιοδείες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθεί και με εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων που ζητούν την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε διάφορες περιοχές.

Η κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι η κυβερνητική πολιτική εκτοξεύει τον πληθωρισμό και αυξάνει τις ανισότητες. Επ’ αυτού επικαλούνται τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι μέσα στις μόλις τέσσερις χώρες της ΕΕ των «27» όπου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας το 2021 έναντι του 2019.

Μάλιστα, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι «ο πληθωρισμός στη χώρα μας έφτασε στο 12,1% για τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, δύο μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Για το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα είχε την υψηλότερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου προτείνεται μεταξύ άλλων πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, περιορισμός του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ενέργειας, πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και πολιτική κοινής ωφέλειας από τη ΔΕΗ.

Επιδρομή στα εισοδήματα

Στο θέμα των λογαριασμών του ρεύματος θα εστιάσει ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς, όπως λέει η τομεάρχης Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου, «η ΝΔ δεν παρεμβαίνει ρυθμιστικά και με πλαφόν στις τιμές στην αγορά ενέργειας, η οποία λειτουργεί με όρους καρτέλ, ούτε κάνει εκείνες τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα προστάτευαν τους πολίτες, δηλαδή μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα».

Η κυρία Αχτσιόγλου με βάση και τις αναλύσεις που κάνουν στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι τα έσοδα από ΦΠΑ το 2022 είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ευρώ ή κατά 23,3% σε σχέση με πέρυσι. Κατά την ίδια αυτό συνιστά «ληστρική επιδρομή» στο εισόδημα των πολιτών διά του ΦΠΑ γιατί υπάρχει ακρίβεια.

Παράλληλα, όπως υποστήριξε προ ημερών στο Κοινοβούλιο, «από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 τα υπερκέρδη υπολογίζονται άνω των 2 δισ. ευρώ και δεν έχει εισπραχθεί από φορολόγησή τους ούτε ένα ευρώ», ενώ «ο μηχανισμός που η κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Ιούλιο επιτρέπει στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας τεράστια περιθώρια κερδών» με χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι μόνο τον Σεπτέμβριο τα υπερκέρδη των εταιρειών στην ηλεκτρική ενέργεια ήταν 500 εκατ. ευρώ.

Ευρωομόλογο για την ενεργειακή κρίση

Στην προσπάθειά του να ενισχύσει την εικόνα του ότι ρίχνει βάρος στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών που αυτή την περίοδο έχουν στον πυρήνα τους το οικονομικό ζήτημα ευρύτερα, ο κ. Τσίπρας προ ημερών από την Πράγα, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στήριξε την πρωτοβουλία Τζεντιλόνι – Μπρετόν για χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στη χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων. «Ο μόνος σίγουρος τρόπος να βρεθούμε πάλι μπροστά σε μια κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι να συνεχίσουμε μια κούρσα εθνικών επιδοτήσεων που θα αφήνει τεράστια περιθώρια αισχροκέρδειας αλλά και ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων. Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε αν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έβαλε και έναν δεύτερο άξονα που αφορά την ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μάλιστα θύμισε την πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι και έθεσε το ερώτημα: «Θα παλέψουμε για την ειρήνη; Θα ασχοληθούμε με το συμφέρον της Ευρώπης ή θα πορευόμαστε σαν τους υπνοβάτες προς τον γκρεμό, αφήνοντας να καθορίζουν τις εξελίξεις αποκλειστικά ο Πούτιν με τα επιθετικά του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα οικονομικά τους συμφέροντα;».

Πιο στέρεη η σχέση με την Ομάδα των Ευρω-σοσιαλιστών

H στενή σχέση του κ. Τσίπρα με την Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών όχι απλώς διατηρείται αλλά γίνεται όλο και πιο στέρεη.

Ο ίδιος δεν έχει διάθεση να υποβάλει αίτημα για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο PES, αλλά, αντίθετα, υπάρχουν πληροφορίες ότι κεντρικοί παράγοντες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θέλουν να του προτείνουν να γίνει πλήρες μέλος η αξιωματική αντιπολίτευση.

Βέβαια αυτό θα προκαλέσει και εσωτερικούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς η πιο αριστερή τάση δεν θέλει να αποχωρήσει από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Την περίοδο που πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής-ΠαΣοΚ ήταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε τεθεί βέτο επί της ουσίας σε μια τέτοια προοπτική. Αυτό το σενάριο επανήλθε πρόσφατα με μεγαλύτερη ένταση, αλλά είναι άγνωστο τι θα γίνει.

Μέχρι στιγμής υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και δόθηκε σε αίθουσα το όνομα του Μανώλη Γλέζου, δεν υπήρξε καμία επαφή ούτε καν χαιρετισμός.

Επίσης, ακόμα και προ ημερών στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα, δεν βρέθηκαν, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης κατέθετε στην εξεταστική επιτροπή PEGΑ για το σκάνδαλο των υποκλοπών σε μια διαδικασία που έγινε στο Στρασβούργο.

Ζητείται πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει το θέμα – το έκανε ο κ. Τσίπρας προ ημερών στην Πράγα – της λήψης απόφασης από την ΕΕ ενός πακέτου κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, που θα ενεργοποιηθεί εάν η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών και αφού υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη της κρίσης του “Oruc Reis”» υπεραμύνθηκε της επέκτασης των χωρικών υδάτων με τη φράση: «Η ΕΕ πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για κυρώσεις και – σε αυτό το πλαίσιο – η Ελλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Στο θέμα της έντασης με την Τουρκία, υπάρχει η υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής. Εκτός από την επισήμανση ότι η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως η πρόσφατη συμφωνία στη Λιβύη) αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα από πλευράς της θα πάρει τις αποφάσεις της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα, στη βάση ενός νέου πλαισίου ευρωτουρκικών σχέσεων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Οι πνιγμοί μεταναστών

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός θέτει το θέμα των ημερών με τα ναυάγια και τον πνιγμό μεταναστών στο Αιγαίο. «Η Ευρώπη που υποδέχθηκε ορθώς πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς δεν μπορεί να παρακολουθεί να πεθαίνουν άνθρωποι στο Αιγαίο, και μάλιστα να επωμίζεται η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές, νομικές και επιχειρησιακές ευθύνες» λέει ο κ. Τσίπρας και επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιο

Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πίεση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην εργαλειοποιεί το Προσφυγικό, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων προς την ΕΕ.

Συζητήσεις για κοινό μέτωπο στην Αυτοδιοίκηση με ΠαΣοΚ

Αν και υπάρχει απόσταση μεταξύ των κ.κ. Ανδρουλάκη και Τσίπρα, εν τούτοις σε μερικές περιφέρειες και σε αρκετούς δήμους έχει ξεκινήσει από περιφερειακά και τοπικά στελέχη, χωρίς τις πολιτικές ευλογίες της Χαρ. Τρικούπη και της Κουμουνδούρου, συζήτηση για συνεργασίες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Χωρίς χρίσματα από ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά με διάθεση για συνεργασία στελεχών των δύο κομμάτων απέναντι σε περιφερειάρχες και δημάρχους που στηρίζει η ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ