Η πολύ δύσκολη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης -όπως χαρακτηρίστηκε- για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο την μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 15%, βρέθηκε στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης.
Διαβάστε επίσης: Καταστήματα: Έκλεισε πριν ανοίξει το θέμα του ωραρίου
Ο κ. Φιλιππίδης, απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων των εκπροσώπων του Τύπου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι εμπορικοί σύλλογοι βγάζουν το ωράριο της αγοράς, όχι το υπουργείο».
Διαβάστε επίσης: Καταστήματα: Αλαλούμ με το ωράριο – Οι προτάσεις εμπόρων και τα εμπόδια
Γιατί αποφασίστηκε το μειωμένο ωράριο
- «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των Εμπορικών Συλλόγων να τακτοποιούν τα του οίκου τους, εδώ και 20 χρόνια, οι Εμπορικοί Σύλλογοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων»
- «Στις εναλλακτικές: Ή άτακτες διακοπές ρεύματος ή κάθετη μείωση χρήσης ενέργειας, εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προτείναμε ωράριο λειτουργίας ως οφείλαμε»
- «Δεν επηρεάζεται η απασχόληση από την πρότασή μας, οι συμβάσεις εργασίας απαιτούν 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, η δική μας πρόταση, μιλά για 45 ώρες την εβδομάδα. Δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, ίσως κερδίζοντας 15% από το ενεργειακό κόστος, να χαθούν 6 ώρες υπερωριακής εργασίας/εβδομάδα ή 2 ρεπό τον μήνα»
- «Ο αθέμιτος ανταγωνισμός μαστίζει τον κλάδο μας εδώ και 10 χρόνια, με την είσοδο των πολυεθνικών, εμείς απευθύναμε κάλεσμα σε εκπροσώπους του εν λόγω κλάδου αλλά μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη ήταν μικρή η συμμετοχή στην διαβούλευση»
- «Εμείς κάνουμε προσπάθεια να βοηθήσουμε την αγορά να σταθεροποιηθεί γιατί πιστεύουμε πως η αγορά της Θεσσαλονίκης είναι ένα στολίδι και πρέπει να διαφυλάξουμε πως θα είναι όρθια την επόμενη ημέρα»
- «Καλή η κριτική και την δεχόμαστε, ωστόσο, περιμένουμε και προτάσεις από τα επιμελητήρια που έχουν ρόλο συμβούλου στο κράτος και τα τριτοβάθμια όργανα»
- «Είμαστε οι μόνοι που προτείναμε κάτι, μάλιστα, εμείς δίνουμε και την δυνατότητα στα μέλη μας, να μην χάσουν έσοδα από την μείωση του ωραρίου, με την προβολή τους στις πλατφόρμες προβολής και προώθησης, το ΟneVitrina και Galerius Open Mall»
- «Άλλωστε το καινούργιο ωράριο είναι προαιρετικό. Θα δοκιμαστεί, θα κριθεί και αν χρειαστεί κάτι να διορθώσουμε, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε αμέσως»
Το ιστορικό
Η δημόσια συζήτηση για μείωση του ωραρίου λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος, άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία των Εμπορικών Συλλόγων, ωστόσο αμέσως μετά τις πρώτες αναφορές το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ωραρίου».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης «δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων», επισημαίνοντας πως έχει προκύψει ένα ζήτημα που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας με την ενδεχόμενη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους. Και αυτό προκλήθηκε από μία πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μετέπειτα δηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω: δεν είναι στην πρόθεση της Κυβερνήσεως η μείωση του ωραρίου, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων», δήλωσε ο υπουργός.
«Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μία ενδεχόμενη κατά μία ή δύο ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά.
Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.
Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του.
Ως προς τις πρωτοβουλίες των διαφόρων εμπορικών συλλόγων για το ωράριο θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω το εξής: Το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο.
Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως εάν το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν. Αυτό, όμως, δεν αφορά εμάς. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.