Απειλών συνέχεια από την πλευρά της Τουρκίας. Μέσω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέσω του ακροδεξιού κυβερνητικού του εταίρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μέσω του Χουλουσί Ακάρ. Η λίστα δεν έχει τέλος, ενώ η Άγκυρα επιλέγει να συνδέει με την ακραία ανθελληνική της ρητορική και με το ζήτημα των συμμαχιών της Ελλάδας προκειμένου να επιτίθεται εναντίον όλων, όσων θεωρεί ότι στέκονται απέναντι στις διεκδικήσεις της.
Την Τρίτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε να επανέλθει στις απειλές, υπενθυμίζοντας την Μικρασιατική Καταστροφή. Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα αξιολύπητη γιατί «πάει σε άλλες χώρες κλαίει και ζητιανεύει», ενώ επέμεινε και στους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί παραβίασης των συνθηκών από την πλευρά της Αθήνας.
Επανέλαβε και τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει την ισορροπία της, χαρακτηρίζοντας λάθος των ΗΠΑ να γέρνουν τη ζυγαριά προς τη μία πλευρά. Όσον αφορά το αν η Τουρκία θα κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη ρήση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα έρθουμε ξανά ένα βράδυ».
Σε επίθεση εναντίον της Ελλάδας προχώρησε και ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί βάζοντας στο τραπέζι αυτή τη φορά το φυσικό αέριο και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.
Ψυχραιμία
Από την πλευρά της η Αθήνα επιμένει να υπογραμμίζει την ανάγκη για ψυχραιμία περισσότερο από ποτέ.
Αρμόδιες πηγές αναγνώριζαν ότι η κατάσταση με την Τουρκία δεν είναι καλή, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη οι τόνοι – όσο δύσκολο και αν είναι – να μείνουν χαμηλά.
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Πεντάγωνο, με στόχο να τον ενημερώσει για τις συναντήσεις που είχε σε Αίγυπτο και Μάλτα, καθώς και για τις επόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η Αθήνα. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος άλλωστε είναι σε ανοιχτή γραμμή αφού και οι κινήσεις της Τουρκίας επιβάλλουν οι ένοπλες δυνάμεις να είναι σε διαρκή επιφυλακή. Με τις συναντήσεις τους να αναμένεται να γίνουν πιο συχνές και τακτικές.
ΚΥΣΕΑ
Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με ατζέντα τόσο τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν και ζητήματα εξοπλιστικών.
Παρόντες στο ΚΥΣΕΑ αναμένεται να είναι ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο επίκεντρο το «πολεμικό κλίμα» όπως διαμορφώνεται από το κρεσέντο δηλώσεων της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να είναι αυτός που δίνει τον τόνο στις απειλές και την εμπρηστική ρητορική.
Νέα συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο καθώς και τα τετελεσμένα που μπορεί να επιχειρήσει να επιβάλει η Άγκυρα μέσω αυτού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο την Κυριακή το ζήτημα της Λιβύης ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα. Με Αθήνα και Κάιρο να υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δεν έχει δικαιοδοσία και νομιμοποίηση να δεσμεύει τη χώρα με μακροχρόνιες συμφωνίες, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι η θητεία της έχει λήξει.
Κυπριακό
Από την ατζέντα δεν λείπει και το Κυπριακό, αφού η 15η Νοεμβρίου και οι κινήσεις που θα επιχειρήσει η Άγκυρα στα κατεχόμενα, στην επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Υπενθυμίζεται ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έχει ήδη προαναγγείλει ότι στις 15 Νοεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν.
Στόχος μία διεθνής πτήση και δη από τη Μόσχα, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαρροές – πληροφορίες – που δημοσιεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να στα κατεχόμενα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την είδηση να μένει να επιβεβαιωθεί.
Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα παρακολουθεί το σύνολο των εξελίξεων και παραμένει σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο, ωστόσο δεν έχει την πρόθεση να είναι αυτή που θα «τραβήξει τη σκανδάλη». Το αντίθετο.
Για την Αθήνα άλλωστε παραμένει το τρίπτυχο αποτροπή, συμμαχίες και διεθνές δίκαιο.