Σειρά τουρκικών φιλοκυβερνητικών εφημερίδων αναφέρονται στην πρόταση του ρώσου προέδρου για την δημιουργία κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία, μέσω Μαύρης Θάλασσας. Τις δηλώσεις Πούτιν αναπαράγουν οι Sabah, Hürriyet, Akşam, Po sta, Yeni Şafak, Yeni Birlik αλλά και οι αντιπολιτευόμενες Karar, Yeniçağ, και Cumhuriyet.
Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Τα σύνορα της καρδιάς μας εκτείνονται σε τρεις ηπείρους και επτά εποχές
Η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις προμήθειες που προορίζονται για τον κατεστραμμένο αγωγό Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα για να δημιουργήσει έναν σημαντικό ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την Daily Sabah.
Διαβάστε επίσης: Βλαντίμιρ Πούτιν: «Δεν φταίμε εμείς που αγοράζετε καυσόξυλα όπως στο Μεσαίωνα»
Σύμφωνα με την εφημερίδα μιλώντας στο συνέδριο Energy Week Ρωσίας στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι δυνατή η επισκευή των αγωγών, αλλά ότι η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους.
«Θα μπορούσαμε να μετακινήσουμε τις χαμένες ποσότητες των Nord Streams κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έτσι να εγκαθιδρύσουμε τις κύριες διαδρομές για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού μας αερίου, προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», σύμφωνα με τον Πούτιν.
Ντονμέζ: Πολύ νωρίς για σχόλια
Την ίδια στιγμή η Daily Sabah σημειώνει σε ρεπορτάζ ότι ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει την πρόταση του Ρώσου προέδρου για έναν ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία. Σημείωσε ωστόσο ότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί.
Σύμφωνα με τον Ντονμέζ «είναι η πρώτη φορά που ακούμε για το θέμα του εφοδιασμού της Ευρώπης μέσω εναλλακτικών οδών, το οποίο ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν στην ομιλία του. Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε αξιολόγηση».
«Αυτού του είδους τα διεθνή σχέδια χρειάζονται αξιολογήσεις σκοπιμότητας… οι εμπορικές πτυχές πρέπει να συζητηθούν. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να συζητηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι συνδέσεις της Μαύρης Θάλασσας
Την ίδια στιγμή το Bloomberg αναφέρεται στο θέμα σημειώνοντας επίσης ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής περισσότερων υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου προς την Τουρκία.
Στο άρθρο του σημειώνει ότι στόχος της Μόσχας είναι να ανακατευθύνει τις αδρανείς ροές στη σύνδεση του Nord Stream προς την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, ενόψει συνάντησης με τον Τούρκο ηγέτη Ερντογάν.
«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε στη Μαύρη Θάλασσα τους χαμένους όγκους του Nord Stream που περνούσαν από τη Βαλτική Θάλασσα», είπε ο Πούτιν την Τετάρτη, στην ομιλία του, στο φόρουμ της Russian Energy Week στη Μόσχα. Οι συνδέσεις της Μαύρης Θάλασσας με την Τουρκία θα μπορούσαν να γίνουν η κύρια οδός εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας για την Ευρώπη, όπως δήλωσε.
Η κατασκευή μπορεί να προχωρήσει εάν ενδιαφέρεται η Άγκυρα
Η κατασκευή επιπλέον συνδέσεων με την Τουρκία θα μπορούσε να είναι δυνατή, εάν η Άγκυρα, ένας στενός πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος, ενδιαφέρεται, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος συναντά τον Τούρκο ομόλογό του στο Καζακστάν την Πέμπτη.
«Είναι οικονομικά βιώσιμο και λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, το επίπεδο ασφάλειας εκεί είναι σημαντικά υψηλότερο», είπε ο ρώσος πρόεδρος.
Η διακοπή του Nord Stream άφησε μόνο δύο λειτουργικές διαδρομές για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη: μέσω της Ουκρανίας και μέσω μιας γραμμής του TurkStream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία. Η συνολική ικανότητα αποστολής του Turkstream μέσω των δύο γραμμών του είναι 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Η Gazprom PJSC είναι έτοιμη να δημιουργήσει πρόσθετες συνδέσεις φυσικού αερίου προς την Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Alexey Miller την Τετάρτη σε συνεδρίαση της Russian Energy Week. Πρότεινε επίσης – σύμφωνα πάντα με το Bloomberg – τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου στα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας, όπου το φυσικό αέριο θα μπορούσε να θα μπορούσε να διατεθεί στην αγορά.