«Ελα στη θέση μου». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του πρώτου Blind Guide που διεξάγεται το Σάββατο στην Καλλιθέα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού. Κατά τη διάρκεια της βιωματικής δράσης, που ξεκινά στις 12.00, βλέποντα άτομα θα μπουν για λίγα λεπτά στη θέση ενός ατόμου με οπτική αναπηρία, διανύοντας μια διαδρομή (από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην οδό Βενιζέλου 210 έως το τέρμα της οδού Σπάρτης και πίσω) με τα μάτια δεμένα, κρατώντας μπαστούνι και με τη βοήθεια συνοδού. Στον τερματισμό της διαδρομής θα απονέμονται μετάλλια συμμετοχής, ενώ στο προαύλιο του ΚΕΑΤ θα εξελίσσονται γυμναστικές επιδείξεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ατόμων με οπτική αναπηρία. Σκοπός της δράσης, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για τα εμπόδια που η ίδια βάζει καθημερινά στα άτομα με οπτική αναπηρία και να κάνει τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ορατή σε όλους.
«Στις 15 Οκτωβρίου κλείνουμε τα μάτια και ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης. Αν για τους βλέποντες το λευκό μπαστούνι είναι σύμβολο της τυφλότητας, για τους τυφλούς είναι σύμβολο ελευθερίας, αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας. Ταυτόχρονα, είναι και σύμβολο συμπερίληψης. Ως πολιτεία, με μικρές αλλά και μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, διασφαλίζουμε το δικαίωμα των ατόμων με οπτική αναπηρία να ζουν ανεμπόδιστα την καθημερινότητά τους», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που στόχο είχε να επικοινωνηθεί η συγκεκριμένη δράση ενσυναίσθησης. Η Δόμνα Μιχαηλίδου στάθηκε στην έλλειψη εκπαιδευτών κινητικότητας και προσανατολισμού, αποκαλύπτοντας ότι προσεχώς έρχεται η θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. «Ηταν μια απολύτως αναγκαία πρωτοβουλία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σήμερα στην Ελλάδα διαθέτουμε μόλις εννέα επαγγελματίες εκπαιδευτές τυφλών, όταν τα άτομα με οπτική αναπηρία ξεπερνούν τις 17.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία δεν έχουν την ευκαιρία να τύχουν εκπαίδευσης που θα στηρίξει την ανεξάρτητη διαβίωσή τους και τη συμπερίληψή τους. Ομως, αυτό επιτέλους αλλάζει. Από τις αρχές του 2023 ξεκινούν τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν την ειδική πιστοποίηση για την άσκηση του επαγγέλματος από τον αρμόδιο κρατικό φορέα», ανέφερε η υφυπουργός.
Χωρίς διακρίσεις
Από την πλευρά της η Σοφία Χαμονικολάου, η πρόεδρος του ΚΕΑΤ που διοργανώνει το πρώτο Blind Guide, αφού τόνισε τη σπουδαιότητα της διαμόρφωσης μιας κοινωνίας ισότιμης χωρίς διακρίσεις, φραγμούς και αποκλεισμούς, παρουσίασε στο κοινό ένα νεαρό αγόρι που πρόσφατα έχασε την όρασή του. «Γεια σας, ονομάζομαι Κωνσταντίνος Χατζής. Είμαι 19 χρονών, έρχομαι από την Τζια. Τον περσινό Μάρτιο εμφανίστηκα στον οφθαλμίατρο με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Τότε άρχισε ένας τρομερός αγώνας να σώσω την όρασή μου. Εκανα 19 χειρουργεία. Δεν τα κατάφερα. Στην αρχή προφανώς ρωτάς “γιατί”. Ομως δεν μπορούσα να συνεχίσω να ρωτάω “γιατί”, έπρεπε να αρχίσω να ρωτάω “πώς”, πώς θα συνεχίσω τη ζωή μου», ανέφερε ο Κωνσταντίνος που, όπως είπε στα «ΝΕΑ», την πρώτη φορά που κατάφερε να περπατήσει με το μπαστούνι ως το παντοπωλείο της γειτονιάς του ένιωσε ελεύθερος. «Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος που δεν το βιώνει πόσο σημαντικό είναι το λευκό μπαστούνι. Μέσω αυτού μπορούμε και βλέπουμε με έναν τρόπο διαφορετικό. Τα εμπόδια είναι μόνο αυτά που βάζει το μυαλό μας. Θα ήθελα σήμερα να σας μεταφέρω το μήνυμα ότι τη 15η Οκτωβρίου θέλω να γιορτάσουμε όχι μόνο εμείς με την οπτική αναπηρία τα εργαλεία που μας βοηθούν να ανεξαρτητοποιηθούμε, αλλά και εσείς, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ενταχθούμε στην κοινωνία και να είμαστε ορατοί. Μόνο έτσι η τυφλότητα δεν θα θεωρείται ανικανότητα αλλά κάτι το διαφορετικό».