Η 40λεπτη συνάντηση στις Βρυξέλλες του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι η τελευταία εξέλιξη στις ταραγμένες εδώ και αρκετό καιρό ελληνοτουρκικές σχέσεις και σηματοδοτεί το πρώτο τετ α τετ υψηλόβαθμων αξιωματούχων μετά την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας και μετά την απίθανη δήλωση του Ερντογάν «Μητσοτάκης γιοκ».
Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών Άμυνας, έγινε μια προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι για να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πρέπει να σταματήσουν οι απειλές της Άγκυρας.
Τι λέει η πλευρά της Τουρκίας
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι μείωσης της έντασης, ενώ υπήρξε ικανοποίηση από τη συζήτηση, με την Αγκυρα πάντως να επιμένει στα περί διμερούς διαλόγου.
«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και μέσω διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία των συχνότερων συναντήσεων και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, για να προσθέσει ότι:
«Για μια συνολική και μόνιμη λύση, πρέπει να συνομιλήσουμε μεταξύ μας. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύνουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Για αυτό, ο διάλογος αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τρόπο που να μην προκαλούν εντάσεις. Θεωρούμε ότι είναι επωφελές και για τις δύο χώρες να συνεχίσουν. Είναι βασικό να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό η Τουρκία όσο και η Ελλάδα να συνομιλούν για να επιλύουν τα γεγονότα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν υπάρχουν συνομιλίες αυτή τη στιγμή. «Βλέπουμε ότι και τα τρία κανάλια έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτές οι συνομιλίες και η δουλειά σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ξεκινήσουν. Εκτιμούμε ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνάντησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι αντιπροσωπείες μας πήγαν στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε μια φορά στην Τουρκία. Έχουμε δηλώσει ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε τέτοιοι διάλογοι να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες».
Περιγράφοντας την Τουρκία ως εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να γίνουν θάλασσα δίκαιης μοιρασιάς.
Πώς μεταδίδουν τη συνάντηση τα τουρκικά ΜΜΕ
Στο δελτίο ειδήσεων του Ηaber Global έγινε η εξής αναφορά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ. «Κι ενώ ενισχύεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ήρθε η είδηση μιας σημαντικής συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
» Όπως ξέρετε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Πριν από λίγο προστέθηκε άλλη μια. Ο υπουργός Ακάρ συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νιικόλαο Παναγιωτόπουλο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για το περιεχόμενο της».
Τα 40 ελληνοτουρκικά λεπτά σε αίθουσα του ΝΑΤΟ
Όπως προαναφέρθηκε, η συνάντηση των δύο υπουργών διήρκησε 40 λεπτά.
Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», με το που πάτησε το πόδι του στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο κ. Παναγιωτόπουλος τον ειδοποίησε ο έλληνας πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ ότι ο Ακάρ θέλει να τον συναντήσει. Κάτι που βεβαίως δεν αρνήθηκε ο υπουργός Άμυνας.
Αυτή τη φορά η συνάντηση δεν ήταν στα όρθια, ούτε ο κ. Ακάρ έστησε κάμερα για να αποθανατίσει τη στιγμή, αλλά έγινε με μεγάλη προσοχή, λόγω των όσων είχαν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες.
«Πρέπει να εργαστούμε οι δυο μας ώστε να μειωθεί η ένταση», είπε ο Έλληνας υπουργός στον Τούρκο. «Αλλά», συνέχισε, «δεν πρέπει να υπάρχους απειλές ούτε προκλήσεις. Διότι εάν υπάρξουν οι απειλές τι νόημα είχε η συνεργασία, τι να κάνουμε τον διάλογο»; Και πρόσθεσε με νόημα: «Είμαστε οι δυο μας από τις δύο χώρες μας που πρέπει να συνεργαστούμε για την αποκατάσταση διαύλων διαλόγου».
Υπογραμμίστηκε βεβαίως η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας,
Με τον τρόπο αυτό άνοιξε μια χαραμάδα διαλόγου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού, όπως φάνηκε οι μόνοι που συνομιλούν είναι οι δύο υπουργοί Άμυνας και κανείς άλλος. Ούτε ο Ερντογάν με τον Μητσοτάκη, ούτε ο Δένδιας με τον Τσαβούσογλου. Η Αθήνα πάντοτε επεδίωκε οι πόρτες του διαλόγου να παραμένουν ανοικτές. Και όπως φαίνεται μένουν, με τον κ. Ακάρ που έως το πρόσφατο παρελθόν έκανε τις πιο σκληρές δηλώσεις κατά της χώρας, πιο σκληρές ακόμα και από αυτές του προέδρου Ερντογάν, με εμμονή στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις απειλές προς τους Έλληνες να μάθουν κολύμπι.