Να αποκλιμακώσει την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας και να σεβαστεί τα σύνορα κάλεσε την Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, κάτι που είναι αναμενόμενο από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, είπε, ενώ διεμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Αγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Μιλώντας σε ολιγομελή ομάδα ελληνικών ΜΜΕ, ανάμεσά τους και «ΤΑ ΝΕΑ», ενόψει της επίσημης επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στην Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου, ο Χούκστρα μίλησε ακόμη για τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.
«Η αποκλιμάκωση και ο σεβασμός των συνόρων είναι κάτι που ιδιαίτερα ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ μπορούμε και πρέπει να περιμένουμε ο ένας από τον άλλον, κάτι που ισχύει για την ήπειρο και όταν αγγίζει τα νησιά. Οι (ελληνικές) ευαισθησίες αφορούν συγκεκριμένα ορισμένα νησιά και είναι υποχρέωση όλων να φροντίσουμε να υπάρξει αποκλιμάκωση και ελπίζω να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρη η οικογένεια του ΝΑΤΟ θα καταφέρει να παραμείνει σε μια πορεία που φέρνει ειρήνη και σταθερότητα στη σχέση. Είναι ανησυχητικό» δήλωσε ο ολλανδός ΥΠΕΞ. Οσον αφορά την Τουρκία, επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να σέβεται τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό. «Η συμφωνία είναι συμφωνία και θα πρέπει να τηρείται» είπε. Αναγνωρίζοντας την πίεση που δέχεται η Ελλάδα τόνισε ότι υπάρχουν δύο βασικά θέματα, πρώτον, να διασφαλίσουμε τον έλεγχο της μετανάστευσης και δεύτερον, να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα.
Δεν ακολουθεί τις κυρώσεις
Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες, καθώς η Τουρκία δεν ακολουθεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ότι θα πρέπει η ΕΕ να παραμείνει ενωμένη και να υπάρξει διάλογος με εταίρους διεθνώς γιατί είναι τόσο σημαντικό να νιώσει η Ρωσία πλήρως τις κυρώσεις. «Είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε με όλους και σίγουρα με τους νατοϊκούς μας συμμάχους» είπε.
Σχετικά με το μείζον θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο Χούκστρα δήλωσε ότι χρειάζεται ενότητα για αποφάσεις στο ενεργειακό, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωριστεί ότι υπάρχουν διαφορετικά ενεργειακά συστήματα στην ΕΕ. «Δεν είναι το πιο εύκολο ζήτημα στο οποίο μπορεί να επιβληθεί μία πανευρωπαϊκή λύση, αλλά έχει νόημα να δούμε πώς μπορούμε να δείξουμε αλληλεγγύη στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στους πολίτες με αποτελεσματικό τρόπο».
Σχετικά με την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στην Ελλάδα δήλωσε ότι αποτελεί «σημαντική επένδυση» στη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Εκτίμησε ότι υπάρχει σημαντική κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών για τα κοινά τους, για την ενδυνάμωση της σχέσης. Η Ολλανδία, είπε, είναι ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τη δυναμική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού δήλωσε ότι «υπάρχει περιθώριο να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις στον αγροτικό τομέα και ειδικά στην υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη γεωργία, στην καινοτομία, όπου περιμένουμε να καταφέρουμε περισσότερα τα επόμενα χρόνια, αλλά και σε προϊόντα σπιτιού, υπηρεσιών και άλλα. Αυτό που θα κάνουμε και η επίσημη επίσκεψη βοηθά είναι να εκθέσουμε τις επιχειρήσεις στις ευκαιρίες που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι ίδιες».