Μια ευχέρεια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις εκλογές που έρχονται είναι πως απευθύνεται σε ένα ευρύ κεντρώο και κεντροαριστερό ακροατήριο, αυτό που κάποτε ψήφιζε την παράταξη σε ποσοστό 40% – και γι’ αυτό στη Χαριλάου Τρικούπη προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «σοσιαλδημοκρατικό» για να αναφερθούν στο πρόγραμμά τους, ώστε να δώσουν ιδεολογικό περιεχόμενο και να διαφοροποιηθούν αξιακά από τους αντιπάλους τους. Σε αυτό το πρίσμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει χαράξει μια πολιτική που απευθύνεται στους προοδευτικούς πολίτες, που θα μπορούσαν να δουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως τη βασική εναλλακτική πρόταση απέναντι από αυτήν της ΝΔ.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η κοινωνική και οικονομική πολιτική έχει στόχο τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ αλλά και το γενικό πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας βασίζεται σε λύσεις «για τους πολλούς», απέναντι σε μια κυβέρνηση «για λίγους» – με δεδομένη την προσοχή, ωστόσο, για να μην ταυτίζεται με προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που και εντός της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούνται ακοστολόγητες.
Οι πράσινες προτάσεις
Απευθυνόμενοι στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα σηκώσουν το βάρος της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, στο ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει τη σχετική πρόταση για πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, με τον Ανδρουλάκη να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση πως επί της ουσίας δρα για τα συμφέροντα των εταιρειών παροχής. Παράλληλα, με την επίσκεψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, φάνηκε η κεντροαριστερή πρόθεση για ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από το κόμμα, για να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο διασφάλισης των καταναλωτών. Η άλλη βασική πράσινη πρόταση αφορά την κοινωνική κατοικία, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, που θεωρείται πως μπήκε στον δημόσιο διάλογο με πασοκική πρωτοβουλία. Παράλληλα, το κόμμα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση το επόμενο διάστημα στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, θεωρώντας πως όχι μόνο είναι πεδίο κριτικής, αλλά μπορεί να προσδώσει στη στάση του κόμματος ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.
Πατριωτικά και θεσμικά
Από την άλλη, στο πλαίσιο της ασφάλειας, η κεντροαριστερή κριτική είναι ιδιαίτερα αυστηρή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ακουμπώντας στην παράδοση του λεγόμενου «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ», ο Ανδρουλάκης καταφέρεται με σκληρή γλώσσα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας εμπάργκο όπλων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και καταγγέλλοντας το ΝΑΤΟ ως «Πόντιο Πιλάτο» απέναντι στη ρητορική ενός μέλους του προς ένα άλλο. Στο ζήτημα των υποκλοπών, το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος, μιλώντας μόνο με βάση τα όσα συνέβησαν στις υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με στόχο να μιλήσει σε όσους κεντρώους δυσαρεστήθηκαν από την κυβερνητική διαχείριση – και εκεί, αξιοποιώντας την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ με τη «Διαύγεια» και την ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών, που θεωρήθηκαν «κλειδί» για την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Οι παρακολουθήσεις
Το θέμα των υποκλοπών έφερε πιο κοντά τη Χαριλάου Τρικούπη με ένα κομμάτι ψηφοφόρων που είχε απομακρυνθεί από το κόμμα τα προηγούμενα χρόνια – και το οποίο, παρότι σε ευρεία κλίμακα δεν είναι μεγάλο σε μέγεθος, λειτουργεί συνεκτικά για το κόμμα σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο. Γι’ αυτό στο τέλος της Εξεταστικής, η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιάγκης επέμειναν στην προσπάθεια συγκάλυψης από μεριάς της κυβέρνησης: «Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε ακόμη και το πόρισμα να μείνει απόρρητο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να πει. Οι πολίτες όμως οφείλουν τώρα να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν όλους μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι βουλευτές.