Την τελευταία δύσκολη παρτίδα στην ΕΕ για την προώθηση της πρότασης της επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου καλείται να παίξει η ελληνική κυβέρνηση.
Στους κόλπους των 27 είναι σε εξέλιξη ένα έντονο παρασκήνιο διαπραγματεύσεων, με τα κράτη – μέλη να έχουν σχηματίσει μπλοκ και το καθένα να επιδιώκει να προωθήσει τις δικές του λύσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών. Τελευταία εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο ήταν ουσιαστικά η προσχώρηση της Ολλανδίας στη συμμαχία των 16 κρατών – μελών που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή. Πυρήνας αυτής της ομάδας είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ολλανδία. Οι υπουργοί Ενέργειας αυτών των χωρών με κοινή επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνουν έξι μέτρα και δύο λύσεις. Αυτές είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρική και η διαμόρφωση ενός νέου δείκτη αναφοράς αντί του TTF, πιο αντιπροσωπευτικού των συνθηκών της αγοράς. Οπως όλα δείχνουν, η επιβολή πλαφόν θα κριθεί στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 20 Οκτωβρίου, ενώ δύο μέρες νωρίτερα, στις 18 του μηνός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.
Η ελληνική πρόταση, όπως έχει περιγραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και από τον ειδικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκο Τσάφο με άρθρο του στα «ΝΕΑ» της 8ης Οκτωβρίου, συνοψίζεται στην επιβολή ενός μεταβλητού ανώτατου ορίου στον δείκτη τιμών του φυσικού αερίου TTF. Στο χρηματιστήριο δηλαδή της Ολλανδίας. Το όριο αυτό θα είναι σε τέτοιο ύψος που θα διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο θα είναι μόνο οριακά ακριβότερο από ό,τι στην Ασία και σε άλλες περιοχές, και όχι διπλάσιο από την τιμή που καταβάλλεται σε άλλες ηπείρους.
Ο Νίκος Τσάφος περιέγραψε την ελληνική πρόταση μέσα από άρθρο του στα «ΝΕΑ»: «Το πλαφόν στο φυσικό αέριο που προτείνει και στηρίζει η Ελλάδα είναι ένα συνολικό πλαφόν στα χρηματιστήρια ενέργειας. Πρέπει να είναι αρκετά ψηλό – όταν η τιμή είναι 170 ευρώ η μεγαβατώρα, είναι δύσκολο να βάλουμε πλαφόν στα 30 ευρώ. Ο ρόλος του πλαφόν είναι να βάλει ένα ταβάνι και να αποθαρρύνει τη σπέκουλα», έγραψε και συνέχισε για τον σχεδιασμό του: «Η τιμή που πληρώνει η Ευρώπη σήμερα για να εξασφαλίσει ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πιο χαμηλή από την τιμή στο κεντρικό χρηματιστήριο της Ολλανδίας (το λεγόμενο TTF). Οσο ισχύει αυτό, το πλαφόν δεν διακινδυνεύει την ασφάλεια εφοδιασμού», υποστήριξε.