Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Χονγκ Κονγκ γίνεται ασφαλές καταφύγιο για τα γιοτ ρώσων μεγιστάνων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και οδεύουν προς νέα κόντρα για τον λόγο αυτόν με την Κίνα.
Αφορμή ήταν η άφιξη στο Χονγκ Κονγκ του γιοτ «Nord», αξίας 500 εκατ. δολαρίων, το οποίο συνδέεται με τον ρώσο μεγιστάνα Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος θεωρείται ότι είναι σύμμαχος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Το γιοτ κατέληξε στο Χονγκ Κονγκ ύστερα από ταξίδι μιας εβδομάδας από τη ρωσική πόλη του Βλαδιβοστόκ.
Αμέσως μετά την άφιξη του σκάφους, οι ΗΠΑ έσπευσαν να προειδοποιήσουν το Χονγκ Κονγκ ότι η παροχή βοήθειας σε άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις θα μπορούσε να απειλήσει τη θέση του ως οικονομικού κόμβου. Αυτό δεν άρεσε πολύ στην Κίνα, η οποία έχει τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ.
«Η πιθανή χρήση του Χονγκ Κονγκ ως ασφαλούς καταφυγίου από άτομα που αποφεύγουν τις κυρώσεις από πολλαπλές δικαιοδοσίες θέτει περαιτέρω υπό αμφισβήτηση τη διαφάνεια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Bloomberg. Η «φήμη της πρώην βρετανικής αποικίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου εξαρτάται από την τήρηση των διεθνών νόμων και προτύπων» ανέφεραν εκπρόσωποι των ΗΠΑ στους «Financial Times».
Οι Αρχές της κινεζικής επικράτειας από την πλευρά τους προκάλεσαν νέες αντιδράσεις όταν ανακοίνωσαν πως δεν θα επιβάλουν δυτικές κυρώσεις στο εν λόγω γιοτ που είχε ελλιμενιστεί στα νερά του Χονγκ Κονγκ.
«Ορισμένες χώρες ενδέχεται να επιβάλουν μονομερείς κυρώσεις σε ορισμένες δικαιοδοσίες με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του Χονγκ Κονγκ. «Η [κυβέρνηση] του Χονγκ Κονγκ δεν εφαρμόζει, ούτε έχει τη νομική εξουσία να αναλάβει δράση για τις μονομερείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από άλλες δικαιοδοσίες» προσέθεσε.
Οι κυρώσεις. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η στάση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει ρώσους και άλλους ολιγάρχες που υπόκεινται σε κυρώσεις να καταφύγουν στο Χονγκ Κονγκ. Ο Μορντάσοφ έχει ήδη δεχθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Ο Μορντάσοφ, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων ο μεγαλύτερος μέτοχος της χαλυβουργίας Severstal PJSC, τον Μάιο ενώθηκε με άλλους ρώσους επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να αμφισβητήσουν τους περιορισμούς και τις κυρώσεις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Κρατικές αρχές από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, μέχρι και τα νησιά Φίτζι, έχουν κατασχέσει γιοτ που συνδέονται με ολιγάρχες οι οποίοι έχουν δεχθεί κυρίως κυρώσεις επειδή συνδέονται με τον Πούτιν. Με τον τρόπο αυτόν η Δύση θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει πιέσεις στον ρώσο πρόεδρο.
Υπάρχουν πλέον ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι ρώσοι μεγιστάνες μπορεί να επιδιώξουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μεταφέροντας όχι μόνο σκάφη αλλά και επιπλέον περιουσιακά τους στοιχεία στο Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να δηλώνει τη στήριξή του στη Μόσχα.
Το «Nord», μήκους 142 μέτρων, ένα από τα πιο πολυτελή σούπερ γιοτ στον κόσμο, το οποίο κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία Lürssen και διαθέτει δύο ελικοδρόμια, κινηματογράφο και 20 πολυτελείς καμπίνες, εισήλθε στα ύδατα του Χονγκ Κονγκ την περασμένη Τετάρτη και είχε αγκυροβολήσει δυτικά του λιμανιού της πόλης. Το σκάφος είχε επίσης αλλάξει τη σημαία του – τη ναυτική αρχή υπό την οποία είναι νηολογημένο το σκάφος – και φέρει πλέον σημαία Ρωσίας αντί για σημαία Νήσων Κέιμαν.