Για έναν δύσκολο χειμώνα προετοιμάζεται ο επιχειρηματικός κόσμος, ο οποίος παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα» τις διεργασίες στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με επίκεντρο την υιοθέτηση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ενα πρόβλημα που πλήττει καίρια την οικονομική δραστηριότητα και απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τις πιο ευάλωτες μονάδες επιχειρηματικότητας. Εκπρόσωποι από διάφορους κλάδους της οικονομίας μιλούν στα «ΝΕΑ» για την ανάγκη να συνεχισθεί η κρατική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι η εκτόξευση του λειτουργικού κόστους στενεύει ασφυκτικά τα περιθώρια συγκράτησης των τιμών ενώ επαναφέρουν το αίτημα περαιτέρω μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για την ανακούφισή τους.

Δημήτρης Μαθιός

πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς

Mας έχει δέσει τα χέρια η ΕΕ

 

«Είμαστε σε μεγάλη αμηχανία. Βλέπουμε τη διάθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει αλλά ταυτόχρονα δεν βλέπουμε να λύνονται τα χέρια της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεωρούμε ότι θα μπούμε μέσα στον χειμώνα και δεν θα έχουμε μία ευρωπαϊκή πολιτική τέτοιου θάρρους που να μας επιτρέψει να μην περιορίσουμε την παραγωγή μας. Οι βιομηχανίες που είμαστε συνδεδεμένες με το φυσικό αέριο είμαστε σε μεγάλη αγωνία.

Οι σημερινές τιμές ξεπερνούν τις δυνατότητές μας να συγκρατήσουμε το κόστος και να μην το μεταφέρουμε στην κατανάλωση. Βλέπουμε την καλή πρόθεση της κυβέρνησης και είμαστε στη διάθεσή της για συνεργασία, αλλά δεν ξέρουμε το πώς. Οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξετάσουμε το φορολογικό σύστημα και τους έμμεσους φόρους. Η βιομηχανία αισθάνεται ότι έχει δώσει τις δυνάμεις της στη προσπάθεια και νιώθει ότι δεν έχει πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται.

Ιωάννης Μασούτης

Πρόεδρος ΚΕΕΕ

Ισχυρό πλέγμα προστασίας από τα μέτρα

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση διατηρούν ένα αρκετά ισχυρό πλέγμα προστασίας απέναντι στο διεθνές κύμα ακρίβειας. Αίτημα της αγοράς και της επιμελητηριακής κοινότητας είναι, παράλληλα, η συνέχιση των ελέγχων στην αγορά πρώτων υλών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ανατιμήσεων πέρα από τα θεμιτά όρια και τις αντοχές επιχειρήσεων και καταναλωτών. Μέσα σε ένα αντίξοο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παραμένει επιβεβλημένη.

Εξίσου σημαντική, όμως, είναι η προστασία της οικονομικής σταθερότητας της χώρας και η δημιουργία όρων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν όχι μόνο να παραμείνουν βιώσιμες, αλλά και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές για την επόμενη μέρα. Η διατήρηση υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Γιώργος Καρανίκας

Πρόεδρος ΕΣΕΕ

Παρεμβάσεις για να μην ανοίξουν πληγές

Το συνεχές «σπιράλ» της αύξησης των τιμών ενέργειας, σε συνδυασμό με τις διαταραχές στην προσφορά και την αβεβαιότητα από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις διεθνώς, επιτάχυναν ραγδαία τον πληθωρισμό και επηρεάζουν τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Η απάντηση σε αυτή τη νέα πρόκληση πρέπει να έρθει συντονισμένα σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Η δραστική μείωση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια στο ελάχιστο σημείο που επιτρέπει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ή η υιοθέτηση του πλαφόν στις τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να είναι μερικά από αυτά. Οι παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης δεν θα πρέπει να ευνοούν κάποιους κλάδους αποκλείοντας άλλους. Αυτή η τρίτη διαδοχική κρίση, μετά την πανδημία και την υπερδεκαετή λιτότητα, είναι πιθανόν να αφήσει νέες μεγάλες πληγές στην εμπορική δραστηριότητα, την αναπτυξιακή προοπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Γιάννης Αληγιζάκης

Πρόεδρος ΣΕΕΠΕ & διευθύνων σύμβουλος Ελινόιλ

Στενή συνεργασία κράτους – επιχειρήσεων

Τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε το κράτος αποδείχθηκαν αποτελεσματικά. Δυστυχώς, οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι ανεξάντλητες. Ομως, ακόμα πιο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών, καθώς η επιβολή πλαφόν κέρδους στην εσωτερική αγορά από τον Απρίλιο, αδρανοποιεί ουσιαστικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Αν στο μικρό, και σαφώς μειωμένο και ρυθμισμένο πλέον περιθώριο κέρδους, προστεθούν οι επιπτώσεις της παραβατικότητας, η οποία δυστυχώς «ανθεί», αλλά και η αύξηση του λειτουργικού κόστους, είναι εύλογο ότι για κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου με μοναδική δραστηριότητα το δίκτυο των πρατηρίων, τίθεται θέμα οικονομικής βιωσιμότητας. Η λύση δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν θα έρθει με κάποιο μαγικό τρόπο.

Η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί με μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και συντονισμό. Εχουμε μπροστά μας μια δισεπίλυτη εξίσωση, που απαιτεί από όλους μας, κράτος και επιχειρήσεις, στενή συνεργασία και κυρίως κατανόηση.