Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση των ιώσεων τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους, με αποτέλεσμα αρκετοί από εμάς να ανεβάζουμε πυρετό.
Ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό μας και όλοι αναζητούμε τρόπος για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η δρ. Neha Vyas , όπως αναφέρει το iatropedia, εξηγεί πώς να ρίξετε τον πυρετό και να νιώσετε καλύτερα πιο γρήγορα ενώ υπάρχουν και συμβουλές για το πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό.
Πώς πέφτει ο πυρετός
Μπορείτε να ρίξετε τον πυρετό με καλή ξεκούραση κι ενυδάτωση, με ζεστά σκεπάσματα εάν έχετε ρίγη ή παγοκύστες αν είστε πολύ ζεστοί και παίρνοντας φάρμακα όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.
Παρόλα αυτά, η μείωση του πυρετού μπορεί να σας προσφέρει κάποια αναγκαία ανακούφιση. Εάν θέλετε να ρίξετε τον πυρετό πιο γρήγορα, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:
1. Ξεκουραστείτε
“Το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται ξεκούραση για να λειτουργήσει σωστά”, λέει η δρ. Vyas. “Μείνετε σπίτι από τη δουλειά ή το σχολείο και ξαπλώστε όποτε μπορείτε. Εάν προσπαθήσετε να κάνετε πάρα πολλά, ο πυρετός και η ασθένειά σας μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο”.
Κοιμηθείτε παραπάνω, αν μπορείτε. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, ξαπλώστε παρέα με ένα καλό βιβλίο.
2. Πίνετε υγρά
Πιθανότατα θα ιδρώνετε περισσότερο όταν έχετε πυρετό και πρέπει να αναπληρώσετε αυτά τα υγρά, πίνοντας περισσότερα. Επιπλέον, κάθε σύστημα στο σώμα σας -συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού- χρειάζεται υγρά για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.
Πίνετε ό,τι σας ακούγεται καλό, όπως νερό, τσάι από βότανα και σούπες. Αλλά αποφύγετε την καφεΐνη από καφέ, αναψυκτικά κι ενεργειακά ποτά. Η καφεΐνη σας κάνει να ουρείτε περισσότερο, κάτι που σας αφυδατώνει και παρεμποδίζει την ανάρρωσή σας.
3. Δροσιστείτε
Αν “καίγεστε” στον πυρετό μπορείτε να δροσίσετε τον εαυτό σας ή το παιδί με ασφάλεια με μερικές σπιτικές θεραπείες:
- Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα κάτω από το μπράτσο σας για έως και 10 λεπτά τη φορά. Ωστόσο, μην χρησιμοποιείτε κρύες κομπρέσες σε μωρά ή μικρά παιδιά. Δεν μπορούν πάντα να σας πουν αν είναι πολύ κρύο για το δέρμα τους.
- Πίνετε κρύα ροφήματα χωρίς καφεΐνη ή τρώτε κομμάτια από παγάκια.
- Τοποθετήστε μια δροσερή, υγρή πετσέτα στο μέτωπό σας ή στο πίσω μέρος του λαιμού σας.
- Κάντε ένα μπάνιο ή ντους σε θερμοκρασία δωματίου που σας φαίνεται ελαφρώς δροσερό.
“Παραλείψτε αυτές τις μεθόδους ψύξης εάν ο πυρετός προκαλεί ρίγη”, λέει η δρ. Vyas. “Πιθανότατα θα αισθανθείτε χειρότερα και αυτό δεν θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να θεραπευθείτε”.
4. Μείνετε ζεστοί αλλά μην φτάσετε να ιδρώνετε
Σκεπαστείτε με μια κουβέρτα αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρέμετε, αλλά μην ρίξετε και όλες τις κουβέρτες του σπιτιού πάνω σας!
Η παλιά συμβουλή ‘πρέπει να ιδρώσεις για να φύγει’ δεν βοηθάει και θα μπορούσε να είναι επιβλαβής”, λέει η δρ. Vyas. “Οι πολλές κουβέρτες θα μπορούσαν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός σας. Το να ζεσταίνετε τον εαυτό σας θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης επειδή πιθανότατα θα αρχίσετε να ιδρώνετε”.
Αν κρυώνετε, μπείτε κάτω από τα κανονικά σας σκεπάσματα στο κρεβάτι ή ρίξτε μια κουβέρτα στους ώμους σας. Εάν αρχίσετε να ιδρώνετε ή αισθάνεστε πολύ ζεστοί, βγάλτε τα.
5. Δοκιμάστε αντιπυρετικά φάρμακα
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη μπορούν να μειώσουν τον πυρετό και να θεραπεύσουν πονοκεφάλους ή πόνους στο σώμα. Πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή το δώσετε στο παιδί σας:
- Διαβάστε την ετικέτα και κατανοήστε ποια δόση πρέπει να παίρνετε και πόσο συχνά να τη λαμβάνετε.
- Βεβαιωθείτε ότι εσείς ή το παιδί σας δεν παίρνετε άλλα φάρμακα που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τα ΜΣΑΦ.
Πότε να δείτε γιατρό για τον πυρετό σας
Αν και συνήθως ο πυρετός δεν είναι αιτία… πανικού, υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να μην τον αγνοήσετε. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για τυχόν πυρετό που:
- Δεν έχει προφανή αιτία.
- Διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες.
- Είναι υψηλότερος από 39°C.
- Δεν πέφτει ακόμη και μετά την λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων.
Επίσης, θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για οποιονδήποτε πυρετό με συμπτώματα όπως:
- Σύγχυση
- Ζάλη
- Πόνος ή δυσκαμψία στον αυχένα
- Εξάνθημα
- Ευαισθησία στο φως
- Σοβαρή διάρροια ή έμετος
- Δυνατός πονοκέφαλος
- Συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή
Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε αυτά τα συμπτώματα εάν το μωρό ή το παιδί σας έχει πυρετό.