Πιο κοντά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την «αναδιάρθρωση» της ΕΥΠ φέρνει την κυβέρνηση η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, μετά το κλείσιμο των εργασιών της για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις την περασμένη εβδομάδα.
Η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διερεύνησης, εν μέσω πάντως διαφορετικών αναγνώσεων από την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις θεσμικές παρεμβάσεις. Αυτό μαρτυρά η αποστροφή προς «ΤΑ ΝΕΑ» στελέχους με γνώση των ενδοκυβερνητικών συζητήσεων, ότι «θα προχωρήσουμε γρήγορα, αυτός είναι ο σχεδιασμός».
Το Μαξίμου, έχοντας εξετάσει πρακτικές του εξωτερικού – ένα μείγμα διαφορετικών «πρωτοκόλλων», κυρίως από Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία -, φαίνεται ότι εξακολουθεί να αναζητεί ισορροπίες, ώστε να προτείνει νομοθετικές αλλαγές που θα εκπέμπουν το μήνυμα ότι αφενός διασφαλίζεται το κράτος δικαίου, αφετέρου δεν μετατρέπουν την ΕΥΠ σε «σουρωτήρι», κατά την πάγια διατύπωση της ΝΔ. Αν και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εμφανιστεί με λογική προαποφασισμένων κινήσεων, αντίθετα θέλει να δείξει ότι θα ζυγίσει προσεκτικά τις τοποθετήσεις – προτάσεις των κομμάτων, η προεργασία εξελίσσεται και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με το μεγαλύτερο βάρος στην αναθεώρηση των διαδικασιών που διέπουν τις «νόμιμες επισυνδέσεις».
Το προβάδισμα
Στο πλαίσιο αυτό έχει πάρει, κατά τις πληροφορίες, αυξημένο προβάδισμα η προοπτική υιοθέτησης ενός μεικτού μοντέλου. Η επιπλέον θωράκιση, δηλαδή, του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα με περισσότερα «επίπεδα», από τα οποία θα πρέπει να περνά η απόφαση της ΕΥΠ για κάποια παρακολούθηση.
Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στις πρακτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου δεν υπάρχουν εξαιρέσεις από την πιθανότητα να ερευνηθεί κάποιος από τις μυστικές υπηρεσίες, ωστόσο είναι αυξημένη η λογοδοσία. Στην κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνουν περισσότερο την επιλογή να θεσμοθετηθεί (τουλάχιστον) άλλη μία δικλίδα προστασίας μέσω «υπογραφής» – εξουσιοδότησης και από πολιτικό πρόσωπο, αλλά όχι και τη συγκρότηση δικαστικού συμβουλίου, από τη στιγμή που έχει ήδη αποφασιστεί η εμπλοκή δύο υψηλόβαθμων εισαγγελέων.
Στο τραπέζι είναι επίσης υπό αξιολόγηση «λύσεις» τις οποίες φέρνει στο προσκήνιο η Χαριλάου Τρικούπη, με αρμόδιες πηγές να επιβεβαιώνουν ότι εξετάζεται το μεγαλύτερο μέρος των «πράσινων» προτάσεων. Ανάμεσά τους φαίνεται να είναι η δυνατότητα να ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος για τα «πότε» και «γιατί» της υπόθεσής του (η κυβέρνηση καλούσε πάντως όλο το προηγούμενο διάστημα τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη «κατ’ εξαίρεση» να ενημερωθεί από την ΕΥΠ) ή και να υπάρχει σαφέστερη ερμηνεία του όρου «εθνική ασφάλεια» που (ως λόγος) επιτρέπει άρσεις απορρήτου.
Παράνομα λογισμικά
Η κυβέρνηση οδεύει επιπλέον προς απόφαση καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας (αγοραπωλησίας μεταξύ ιδιωτών – εταιρειών) των λεγόμενων κακόβουλων λογισμικών, τύπου Predator, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναμόρφωση στη συνέχεια του πλαισίου κυρώσεων. Και ενώ θα επιχειρηθούν, όπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», στοχευμένες παρεμβάσεις σχετικά με την ενίσχυση συνολικά της κυβερνοασφάλειας, αναπτύσσονται συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη μέγιστης ετοιμότητας και ανταπόκρισης απέναντι σε υβριδικές απειλές. Για όλα αυτά εξάλλου η Ηρώδου Αττικού βρίσκεται σε συνεννόηση και ανταλλαγή σημειωμάτων με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει και προς αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ, οι οποίες αναμένεται να μην αφορούν μόνο την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, αλλά επιπλέον το να τεθούν θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού και συνολικά «εξωστρέφειας» της υπηρεσίας.